Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Αυστηρό μήνυμα Διαμαντοπούλου σε πρυτάνεις

Αποστολος Λακασας 
 Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στα πρυτανικά συμβούλια όσων
ΑΕΙ δεν εφαρμόζουν τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η Πολιτεία δεν μπορεί να δεχθεί υπονόμευση του νόμου», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η μέση λύση η οποία βρέθηκε για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει χρονική ισχύ έως το τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα, η κ. Διαμαντοπούλου έστειλε αυστηρό μήνυμα στις διοικήσεις των ΑΕΙ που κάνουν λόγο για «άμβλυνση της θέσης του υπουργείου» μετά τη συναινετική λύση που βρέθηκε ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ παρότι δεν έχουν εκλέξει έως τώρα Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.). Με βάση τον νόμο, το Σ.Ι. είναι αρμόδιο για την έγκριση του προϋπολογισμού του ΑΕΙ και, κατ’ επέκταση, τη χρηματοδότησή του.

Κοινή γραμμή
«Ο νόμος εφαρμόζεται, εκτός από τις ρυθμίσεις για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα ΑΕΙ. Σε κοινή γραμμή με τον αναπληρωτή υπουργό, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στόχος μας είναι να κατευθύνουμε προς την εφαρμογή του νόμου χωρίς παρεκκλίσεις», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον ρ/σ Real FM. Βέβαια, εμμέσως πλην σαφώς, η κ. Διαμαντοπούλου στηλίτευσε τη στάση των πρυτανικών συμβουλίων, που δεν θέλουν να παραδώσουν την εξουσία. «Για να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί ανάδειξης νέας διοίκησης ο νυν πρύτανης πρέπει να κάνει δύο πράγματα: να δώσει τους εκλογικούς καταλόγους και να συνεννοηθεί με την εφορευτική επιτροπή για την ημερομηνία των εκλογών. Αρα υπάρχει συνειδητή υπονόμευση του νόμου. Η Πολιτεία δεν μπορεί να δεχτεί υπονόμευση», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσα ΑΕΙ δεν εκλέξουν Σ.Ι. δεν θα πάρουν κρατική χρηματοδότηση, ενώ θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα και στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, τα ΑΕΙ πρέπει να εκλέξουν Σ.Ι. ώστε αυτά να αναλάβουν τις αρμοδιότητές τους έως τη λήξη του πρώτου εξαμήνου, όπως ορίζει το διάταγμα 496/74 για τα ΝΠΔΔ, που αξιοποιήθηκε ώστε τα ΑΕΙ να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται (ανά μήνα) έστω κι αν δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: