Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Προσκομμάτων συνέχεια για τον νόμο - πλαίσιο

Του Αποστολου Λακασα
Στην πράξη θα κερδηθεί το στοίχημα της εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και όχι στα... μεγάλα λόγια και τις προθέσεις. Ο προβληματισμός για τη στάση μικρών ομάδων φοιτητών, που δεν
επιτρέπουν να γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος, είναι έντονος. Ηδη λόγω των φοιτητικών αντιδράσεων έχουν αναβληθεί οι εκλογές σε ΤΕΙ, ενώ πανεπιστημιακοί, που μίλησαν στην «Κ», εκτιμούν ότι τα φαινόμενα θα επαναληφθούν στα πανεπιστήμια.
Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Παιδείας προβλέπουν ότι οι νυν διοικήσεις των ΑΕΙ θα συνεχίσουν να βάζουν προσκόμματα στις εκλογές για τα Σ. Ι. Ενδεικτική περίπτωση είναι το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ, που ανακοίνωσε ότι για να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν νομίμως ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Η στάση της πρυτανείας έχει προκαλέσει σκωπτικά σχόλια.
Ειδικότερα, εγκαταλείφθηκε, προς το παρόν, η προσπάθεια διεξαγωγής εκλογών για το Σ. Ι. στο ΤΕΙ Πατρών. Προχθές, ομάδα φοιτητών, που φέρεται να ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, πήρε τις κάλπες και... εξαφανίστηκε, αφού τα μέλη της δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή εκλογών. Ετσι, χθες, δεν έγινε καν απόπειρα επανάληψης της διαδικασίας. «Πρόκειται για κατάλυση του ασύλου. Δεν σέβονται τις θέσεις και τις απόψεις των άλλων», δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών κ. Σ. Καπλάνης. Ανάλογη εικόνα και στο ΤΕΙ Λαμίας, όπου φοιτητές έχουν καταλάβει το ίδρυμα με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι εκλογές.
Στη Θεσσαλονίκη χθες η πρυτανεία του ΑΠΘ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι πρυτάνεις διαβεβαίωσαν τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλο ότι «τα πανεπιστήμια όχι απλώς εφαρμόζουν τους νόμους, αλλά αποτελούν και εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας». Βέβαια, στο ΑΠΘ οι εκλογές για το Σ. Ι. (είχαν οριστεί στις 20/12) ανεβλήθησαν για τις 15/2, διότι η πρυτανεία δεν οριστικοποίησε εγκαίρως τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς είχε υποβάλει ερώτημα στο υπουργείο για το ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Χθες η πρυτανεία ανακοίνωσε ότι έχει ρωτήσει το υπουργείο εάν είναι δυνατό να υποβληθούν νέες υποψηφιότητες (έχουν ήδη κατατεθεί 24). «Μέχρι να διευθετηθεί η εκκρεμότητα αυτή είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αναρτηθεί κατάλογος υποψηφίων» λέει. Η στάση του πρυτανικού συμβουλίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις πανεπιστημιακών. Ενδεικτικό είναι το κείμενο της Πανεπιστημιακής Συμπαράταξης του ΑΠΘ, που τονίζει: «Οι διοικούντες τα ΑΕΙ συναγωνίζονται μεταξύ τους σε ευρηματικότητα ποιοι θα εμποδίσουν περισσότερο τη διενέργεια των εκλογών. Ζητούν διευκρινίσεις για κάθε παράγραφο του νόμου. Τόσο ακατανόητος είναι πια αυτός ο νόμος; Φαίνεται ότι το υπουργείο, βλέποντας στο μέλλον, τον συνέταξε στα κινέζικα!».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: