Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Εξειδίκευση στον σχεδιασμό και την τεχνολογία ξύλου - επίπλου

Oι πτυχιούχοι έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα γνώσης
Εξειδίκευση στον σχεδιασμό και την τεχνολογία ξύλου - επίπλου
Η βασική σκέψη για ένα νέο παιδί το οποίο βρίσκεται στην τελευταία τάξη του λυκείου και προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές, πέρα από το άγχος του να πετύχει καλούς βαθμούς,
είναι τι είδους σπουδές θα ακολουθήσει ώστε να έχει μια καλή μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό η αναζήτηση μιας σχολής με θετικές προοπτικές δεν είναι ανάγκη να περιοριστεί ανάμεσα στα πανεπιστήμια αλλά και στα ΤΕΙ. Γιατί και εκεί υπάρχουν νέα τμήματα με νεόδμητα κτίρια σε αντικείμενα τεχνολογικής αιχμής που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αποφοίτους λυκείου και επίσης αρκετά μεγάλη ζήτηση στην αγορά, τηρουμένων των σημερινών αντίξοων συνθηκών της οικονομικής κρίσης. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας με έδρα την Καρδίτσα.
Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου λειτουργεί αυτοδύναμα από το 2002 και είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Σήμερα το «ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» παρουσιάζει το τμήμα αυτό καθώς και αποφοίτους που μιλούν για τις σπουδές τους εκεί και για το επάγγελμα που ασκούν σήμερα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους νέους που έχουν ενδιαφέρον για σπουδές με εξειδίκευση πάνω σε ένα αντικείμενο, που έχει τη δική του γοητεία και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επαγγελματικές λύσεις...
«Το Τμήμα με γνώμονα την οικονομία, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική αποδοχή έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων της τεχνολογίας του ξύλου, της τεχνολογίας παραγωγής επίπλου και ξυλοκατασκευών και του σχεδιασμού επίπλου με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές άρτια τεχνολογική εκπαίδευση και κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση των πτυχιούχων», υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Γ. Μαντάνης..
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος από τον Νοέμβριο του 2005 έχουν κατοχυρωμένα με Προεδρικό Διάταγμα τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Το Τμήμα στεγάζεται σε καινούργιες εγκαταστάσεις στο Παράρτημα Καρδίτσας, όπου από πλευράς υποδομών, σπουδαστικών εστιών, εστιατορίων και βιβλιοθηκών, ο σπουδαστής συναντά ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση. Οπως μάλιστα υπογραμμίζει ο κ. Μαντάνης, «η πόλη της Καρδίτσας είναι εξαιρετική, πολύ φιλική για τους σπουδαστές, πολύ φθηνή και είναι ΄΄η πόλη του ποδηλάτου΄΄. Κατά δηλώσεις της σημερινής Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου θεωρείται ως ένα από τα 3 καλύτερα και πιο οργανωμένα τμήματα στο ΤΕΙ Λάρισας, και γενικότερα στον χώρο των ΤΕΙ της χώρας.
Αξιολόγηση
Το Τμήμα, τον Οκτώβριο του 2010, ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την εξωτερική του αξιολόγηση (4 αξιολογητές από πανεπιστήμια Καναδά, Ελβετίας, Γαλλίας και Σουηδίας), μέσα στα πρώτα 10 τμήματα ΤΕΙ της χώρας.
Το Τμήμα βρίσκεται σε στενή και συνεχή επαφή με την ελληνική παραγωγή και πράξη. Συνεργάζεται με τις ελληνικές επιχειρήσεις ξύλου και επίπλου, τις τροφοδοτεί με νέους σχεδιαστές και νέους τεχνολόγους που μπορούν να καλύψουν πολλά εξειδικευμένα αντικείμενα στην αγορά εργασίας, κυρίως στον σχεδιασμό επίπλου και ξυλοκατασκευών, στην τεχνολογία-παραγωγή προϊόντων στο μάρκετινγκ και στις πωλήσεις προϊόντων ξύλου και επίπλου κ.ά. Στο Τμήμα λειτουργούν σήμερα τα εργαστήρια τεχνολογίας ξύλου, ποιοτικού ελέγχου, τεχνολογίας παραγωγής επίπλου, τεχνικού σχεδίου, σχεδιασμού επίπλου με Η/Υ (CAD), βιομηχανικού σχεδιασμού, μηχανικής κατεργασίας, τεχνολογίας & συντήρησης ξυλοκατασκευών και εφαρμοσμένου μάρκετινγκ - οικονομίας & διοίκησης.
Από τη σχολή στην εργασία
Α. ΜΑΡΓΕΤΗ: Στράφηκα στον σχεδιασμό
Αποφοίτησα από το τμήμα του 2007. Για μένα από τις σπουδές μου εκεί περισσότερο ενδιαφέρον είχε το κατασκευαστικό μέρος και η τεχνολογία του ξύλου, που το έκανε ένα από τα πιο αγαπημένα μου υλικά. Επαγγελματικά στράφηκα στον σχεδιασμό και σήμερα εργάζομαι σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου. Ασχολούμαι με τον σχεδιασμό και την πώληση επίπλων κουζίνας, ντουλάπας και επίπλων και είμαι υπεύθυνη στο τμήμα μου. Στη συγκεκριμένη εργασία μπορώ να χρησιμοποιώ το σχεδιαστικό και το κατασκευαστικό μέρος που έχω σπουδάσει. Αυτό με ευχαριστεί και με κάνει να εκφράζομαι μέσα από τη δουλειά μου.
Τ. ΚΟΛΥΜΠΙΡΗΣ: Επαγγελματικά άνοιξαν δρόμοι
Αποφοίτησα το 2009. Στο θέμα της δουλειάς είμαι τυχερός γιατί έχουμε οικογενειακή επιχείρηση -εργοστάσιο κατασκευής κουζίνας, ντουλάπας και ειδικών κατασκευών. Η σχολή έχει πολύ καλό εξοπλισμό και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες και το λέω αυτό από την πείρα μου κάνοντας πρακτική εξάσκηση σε Πολυτεχνείο της Φινλανδίας. Η επαγγελματική αποκατάσταση που έχουν οι φοιτητές είναι καλή και νομίζω ότι εκείνοι που δεν έχουν βρει δουλειά είναι γιατί δεν έκαναν την κατάλληλη έρευνα. Η σχολή αυτή σου ανοίγει δρόμους και μπορείς να εργαστείς από απλός κατασκευαστής επίπλων μέχρι βιομηχανικός σχεδιαστής και τεχνολόγος ξύλου...
Α. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε 35 μέρες βρήκα δουλειά
Η σχολή αυτή δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις μου, ούτε είχα προηγούμενη εμπειρία σε κάθε είδους σχεδιασμό ή κατασκευή του οτιδήποτε. Με τη φοίτησή μου εκεί όμως κατάλαβα ότι έκανα τη σωστή επιλογή...Οι έρευνες που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων είναι απόλυτα αληθινές. Εγώ αφού αποφοίτησα και απολύθηκα από τον στρατό. μέσα σε 35 μέρες βρήκα δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών μου.
Ολα αυτά βέβαια το 2008 όπου η κρίση ήταν ακόμη στα πρώτα στάδια ενώ τώρα έχει χτυπήσει κάθε κλάδο. Ακόμη και έτσι όμως είναι σπουδές σε κάτι χειροπιαστό. Σήμερα εργάζομαι σε μεγάλη επιχείρηση επίπλων.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: