Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Εκτροπα στην παρέλαση των Ιωαννίνων

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρέλαση στα Γιάννενα με μαθητές να μουντζώνουν τους επισήμους
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρέλαση στα Γιάννενα με μαθητές να μουντζώνουν τους επισήμους  
Με ύβρεις, μούντζες, γέλια και στροφή του κεφαλιού στην αντίθετη κατεύθυνση επέλεξαν μαθητές με την προτροπή ορισμένων καθηγητών να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Εντονη αντίδραση του δημάρχου που αποχώρησε

 Πρωτοφανή γεγονότα σημάδεψαν τη χθεσινή παρέλαση στα Γιάννενα για την 99η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, με αρνητικούς πρωταγωνιστές μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικούς που παρέλασαν μπροστά από τους επισήμους.
 


Σημαιοφόρος σχολείου, ενώ περνούσε μπροστά από την εξέδρα, καθύβρισε τους επισήμους και φάνηκε να τον ακολουθούν και άλλοι.
Παράλληλα, μαθητές δύο σχηματισμών λυκείων που ακολουθούσαν, με προτροπή των δυο καθηγητών-συνοδών τους, γύρισαν επιδεικτικά το κεφάλι τους στην αντίθετη πλευρά από την εξέδρα, ενώ κάποιοι από τους μαθητές μούντζωναν συγχρόνως τους επισήμους και άλλοι ξεσπούσαν σε... γέλια.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο καθηγητές γυμναστές που συντόνιζαν τα δύο λύκεια όταν οι μαθητές έφτασαν στο ύψος της εξέδρας, έδωσαν το πρόσταγμα «κλείνατε επ΄αριστερά», -αντί του ορθού «κλείνατε επί δεξιά»- και εκείνοι, με μια συντονισμένη ενέργεια, που έδειχνε ότι μάλλον είχαν προβάρει πιο πριν την ενέργειά τους, γύρισαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στη συνέχεια και οι μαθητές ενός τρίτου λυκείου, χωρίς κάποια προτροπή του συνοδού γυμναστή τους, μούντζωσαν ομαδικά τους επισήμους.
Τα γεγονότα προκάλεσαν σάλο στα Γιάννενα, τόσο για τις ενέργειες των μαθητών όσο, κυρίως, για τις προτροπές των δύο εκπαιδευτικών, που φάνηκε να κατευθύνουν τα παιδιά σε απαράδεκτες συμπεριφορές. Ενοχλημένος ο δήμαρχος, Φίλιππας Φίλιος, εγκατέλειψε την εξέδρα και αποχώρησε από την πρώτη στιγμή όταν άκουσε τον σημαιοφόρο να εκτοξεύει ύβρεις.
«Προσβολή»
«Αγωνίζομαι νύχτα-μέρα για τους δημότες. Δεν επιτρέπω τέτοιες συμπεριφορές και ύβρεις. Νιώθω βαθιά προσβεβλημένος από τους συγκεκριμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ηρθα στην παρέλαση για να τιμήσω τους νεκρούς του αγώνα της απελευθέρωσης και τα νιάτα, όχι για να με βρίζουν», δήλωσε ο κ. Φίλιος και λίγη ώρα αργότερα νέφερε πως «οι διαμαρτυρίες και οι ύβρεις την ώρα της παρέλασης δεν αποτελούν μορφή αγώνα, αποτελούν προσβολή στην ελευθερία και στη δημοκρατία».
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι μαθητές του ενός σχολείου που μούντζωσαν τους επισήμους της εξέδρας -αυτοί που φορούσαν μαύρες στολές- πριν ξεκινήσει η παρέλαση έκαναν πρόβες με βηματισμό... χήνας (ναζιστικό στοιχείο).
Αυστηρά τα μέτρα περιφρούρησης
Επιστρατεύτηκαν 17 διμοιρίες των ΜΑΤ
Η χτεσινή παρέλαση, στην οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένο να παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η επίσκεψή του ματαιώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, έγινε μέσα σε γενικότερο κλίμα έντασης.
Από νωρίς στην κεντρική οδό, τη Λ. Δωδώνης, είχαν παραταχθεί διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκπαιδευτικοί που φώναζαν συνθήματα κατά του Μνημονίου και των πολιτικών της κυβέρνησης, ενώ ζητούσαν και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων.
Στα Γιάννενα βρέθηκαν χθες 17 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία που κράτησαν σε απόσταση τους διαδηλωτές.
Στην εξέδρα των επισήμων πήραν θέση ο γενικός γραμματέας του υπ. Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου και Μ. Παντούλας, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Φ. Φίλιος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η αστυνομία κράτησε μακριά από την εξέδρα τους συγκεντρωμένους και η παρέλαση ξεκίνησε κανονικά. Οι επίσημοι αποχώρησαν όταν ολοκληρώθηκαν όλα τα τμήματα, ενώ ομάδα των διαδηλωτών έκανε πορεία προς το αστυνομικό μέγαρο, χωρίς όμως επεισόδια, ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Ενταση με κτηνοτρόφους
Πριν ξεκινήσει η παρέλαση υπήρξε επίσης ένταση και επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και κτηνοτρόφων, λίγα μέτρα μακριά από την εξέδρα των επισήμων.
Οι κτηνοτρόφοι με ένα φορτηγάκι επιχείρησαν να μοιράσουν γάλα στους μαθητές που θα έκαναν παρέλαση, ενώ προσπάθησαν να φτάσουν στην εξέδρα των επισήμων, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε ένταση με τους κτηνοτρόφους να επιμένουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα.
ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ - Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: