Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Οικονομικό ολοκαύτωμα

Του Κώστα Γουλιάμου
Το γεγονός ότι η ελληνική συγκυβέρνηση του μνημονίου δεν απάντησε στην ανερυθρίαστη παρέμβαση του Γερμανού υπουργού κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σημαίνει πολλά. Έχει, θα λέγαμε, ένα είδος πολιτικής σημειολογίας. Ειδικότερα δε η στάση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου μόνο ανειμένη δεν μπορεί να εκληφθεί. Τουναντίον, υποδηλοί ότι υπό την ηγεσία του η χώρα οδηγείται, μεταξύ άλλων, σε μια διά βίου υποτέλεια. Ευτυχώς βέβαια που υπήρξε και η γνωστή οργισμένη δήλωση του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας : «Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε». Ως γνωστόν, ο κ. Β. Σόιμπλε με κυνικό τρόπο απαίτησε από την Ελλάδα να μην οδηγηθεί σε εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αστικό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας έχει διαπράξει, τουλάχιστον κατά την τελευταία 20ετία, εγκληματικά λάθη. Τούτο όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε ξένο αξιωματούχο (ή/και επίτροπο της Ε.Ε.) να ζητά κατάλυση της δημοκρατίας στο όνομα των οικονομικών συμφερόντων είτε της Γερμανίας είτε των χρηματοπιστωτικών οίκων. Αρκετά πια με τη δικτατορία της αγοράς. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με κυνική δόση γερμανικής παιδαγωγικής και προτεσταντικού ηθικισμού, πέτυχε να ανακαλέσει στους Έλληνες πολίτες παλιές μνήμες και σελίδες από την αμερικανική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση νεοφιλελεύθερου πολιτικού. Υποστήριξε συγκεκριμένα τον πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003, όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες Αμερικανοί και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί. Υπήρξε ένθερμος συνήγορος του στρατοπέδου Γκουαντάναμο. Όπως γράφτηκε παλιότερα στον Τύπο, πρότεινε στη Γερμανία προληπτική σύλληψη υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας, χρησιμοποίηση του γερμανικού στρατού για επιχειρήσεις τήρησης της τάξης στο εσωτερικό της χώρας, συστηματική παρακολούθηση του διαδικτύου και υποκλοπές e-mail από κυβερνητικές υπηρεσίες. Είναι λοιπόν και γι’ αυτούς τους λόγους που με την απροκάλυπτη παρέμβασή του επανέφερε στην Ελλάδα μνήμες της ναζιστικής κατοχής αλλά και επαναδιεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις η Γερμανία οφείλει ακόμα στην Ελλάδα περίπου 54 δις ευρώ (χωρίς τόκους) προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο το οποίο επέβαλε ως κατοχική δύναμη με τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης το 1942.
Εκτός όμως από το αναγκαστικό δάνειο, η Γερμανία χρωστά επιπλέον στην Ελλάδα 108 δις ευρώ (χωρίς τόκους) τόσο για τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και για τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έκλεψαν ή/και λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Η Γερμανία έχει αποπληρώσει όλες τις χώρες τις οποίες κατέκτησε (στη βάση των επανορθώσεων που όρισε η διασυμμαχική επιτροπή των Παρισίων το 1946) πλην της Ελλάδας. Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει τι ακριβώς οφείλει η Γερμανία. Όπως, ταυτόχρονα, γνωρίζει ότι όλο το τοξικό χρέος - που έχει συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών στη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ - έχει φορτωθεί στον ισολογισμό της Ελλάδας. Η Ελλάδα, κατά την έκφραση του αναλυτή Μax Κeiser- χρησιμοποιήθηκε σαν χωματερή του παγκόσμιου τοξικού χρέους. Και συνεχίζει ο Αμερικανός αναλυτής: «Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί να αποπληρώσει αυτό το τοξικό χρέος ο ελληνικός λαός. Αλλά εξυπακούεται ότι οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν αυτό το χρέος. Επομένως, σύντομα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες ενός οικονομικού ολοκαυτώματος.
Το όλο εγχείρημα του ευρώ ήταν ιδέα της Γερμανίας. Ήταν ένα εγχείρημα ύπουλο, που αποσκοπούσε στο να γίνει δυνατή η επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Τώρα που η Γερμανία επανενώθηκε, τριγυρνάει στην Ευρώπη σαν το πεινασμένο θηρίο και λεηλατεί τη δημόσια περιουσία χωρών όπως η Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι σήμερα αυτό που ήταν κάποτε οι Εβραίοι της Ευρώπης... τα τελευταία δέκα χρόνια, από το ξεκίνημα αυτής της νομισματικής ένωσης, όλοι οι προαναφερθέντες ταΐζουν τους Έλληνες τοξικό χρέος με το ζόρι. Όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο της Goldman Sachs σε αυτή την υπόθεση, πώς η τράπεζα αυτή, με το τεράστιο τοξικό χρέος που είχε, φρόντισε ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στη ζώνη του ευρώ». Σε κάθε περίπτωση, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο υπάρχει καθολική απονομιμοποίηση της «μνημονιακής συγκυβέρνησης». Κάτι τέτοιο άλλωστε εκφράζεται με τον πιο πολύμορφο τρόπο.
Τελικά, η ιδεολογική τρομοκράτηση της χρεοκοπίας όχι μόνον δεν έπεισε τα ευρύτερα λαϊκά και μικροαστικά στρώματα, αλλά πολλαπλασίασε τη δυσφορία τους και αύξησε τους κοινωνικούς τους αγώνες. Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη νεοφιλελεύθερη υποτέλεια που θέλουν να του επιβάλλουν εγχώριοι και ξένοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: