Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Αδιέξοδο στη Συρία


Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει στη Συρία, με εκατοντάδες νεκρούς αλλά με το καθεστώς της Δαμασκού να ελέγχει ακόμη την κατάσταση. Στο διπλωματικό επίπεδο υπάρχει αδιέξοδο με το βέτο που προέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία και η Κίνα, εμποδίζοντας ουσιαστικά τους Δυτικούς να νομιμοποιήσουν κάποιας μορφής επέμβασή τους για να διευκολυνθεί η ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η Μόσχα, απαντώντας στην κριτική των Δυτικών έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ στη Δαμασκό σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές σε διάλογο και εξεύρεση πολιτικής λύσης χωρίς ξένες επεμβάσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι δυνατόν, αφού από τη μια η συριακή αντιπολίτευση επιμένει στην παραίτηση Άσαντ ο δε Σύρος πρόεδρος ελπίζει ακόμη στη στρατιωτική επικράτησή του. Μια άλλη διάσταση στη συριακή εμπλοκή αφορά τη διαμάχη στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ σιιτών και σουνιτών εντός του Ισλάμ. Υπενθυμίζεται πως η ομάδα που κυβερνά αυτή τη στιγμή στη Συρία προέρχεται από τη μειονότητα των Αλαουί, η οποία είναι ένα παρακλάδι της ευρύτερης σιιτικής οικογένειας. Έτσι, πέρα από τη στήριξη της Ρωσίας που προασπίζεται τα δικά της γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, το καθεστώς της Δαμασκού έχει και τη σταθερή υποστήριξη του Ιράν αλλά και του σιιτικού Ιράκ όπως επίσης και του Λιβάνου όπου η επιρροή της σιιτικής Χεζπολάχ παραμένει σημαντική. Με άλλα λόγια, παρά την προσπάθεια τουΑραβικού Συνδέσμου, η πολιτική απομόνωση του Άσαντ δεν έχει επιτευχθεί. Ακόμη και η Τουρκία, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Ουάσιγκτον για να επέμβει στρατιωτικά και να δημιουργήσει υποτίθεται μια ζώνη προστασίας για τους αμάχους, δεν τολμά να το κάνει επειδή δέχεται την ασφυκτική πίεση του Ιράν και επιπλέον δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τη Μόσχα.
Ένας βασικός λόγος πάντως για τον οποίο Ρώσοι και Κινέζοι άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας,εμποδίζοντας την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος, οφείλεται και στην εξαπάτησή τους από τους Δυτικούς όταν συγκατένευσαν στην περίπτωση της Λιβύης για κάποια μέτρα προστασίας των αμάχων και στη συνέχεια οι δυτικές πρωτεύουσες ερμηνεύοντας μονομερώς τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επενέβησαν στρατιωτικά και ανέτρεψαν το καθεστώς Καντάφι. Στη Μόσχα δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν να συμβεί στη Συρία ό,τι συνέβη στη Λιβύη. Είναι όμως αμφίβολο αν ο Άσαντ θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία με τη χρήση της βίας. Είναι πολύ πιθανόν ότι η Μόσχα θα επιδιώξει μια ήπια πολιτική μεταβολή στη Συρία που θα της επιτρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στη χώρα αυτή. Τίποτε όμως δεν είναι βέβαιο με τις διαστάσεις που παίρνει καθημερινά η βία. Υ. Γ. 1Αντιδράσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές δέχτηκε η στήλη για το άρθρο της περασμένης Κυριακής που αφορούσε την κατάσταση στην Ελλάδα. Στο θέμα θα επανέλθουμε προσεχώς, καθώς τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές συνεχίζονται ολονύχτιες διαβουλεύσεις κάτω από την ασφυκτική πίεση των Βρεξελλών και του ΔΝΤ για την υιοθέτηση του νέου μνημονίου το οποίο θα αποτρέψει, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, μόνο προσωρινά την ελληνική χρεοκοπία.
Υ.Γ. 2
Όσοι από εμάς εργάζονται σε ελληνικά πανεπιστήμια, ή έστω συνεργάζονται με αυτά, ένιωσαν έντονη απογοήτευση για τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν για «Έλληνες καθηγητάδες» με αφορμή το άρθρο του συναδέλφου Χαρίδημου Τσούκα. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα η επίκριση των όσων έγραψε ο καθηγητής Τσούκας αλλά είναι απαράδεκτη η αναγωγή τους σε «ενδοφυλετική» διαμάχη. Έχω ασκήσει κατά καιρούς έντονη κριτική στους πολιτικούς της Ελλάδας και στα κακώς κείμενα της χώρας και κανείς δεν διανοήθηκε να μιλήσει για τον «Κυπραίο καθηγητή» που δεν δικαιούται να μιλά για τα ελλαδικά πράγματα.
*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: