Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Φοιτητές και διδάσκοντες ματαίωσαν τις εκλογές της Διαμαντοπούλου


Στην αντίθετη τροχιά από την κυβέρνηση Παπαδήμου, που λέει «ναι σε όλα», κινείται η πανεπιστημιακή κοινότητα η οποία επιμένει να λέει όχι στον νόμο για τα πανεπιστήμια, παρά τον ωμό εκβιασμό της Αν. Διαμαντοπούλου και του συγκυβερνήτη της Κ.
Αρβανιτόπουλου, ότι τα ιδρύματα θα χρηματοδοτούνται με δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού τους μέχρι κάνουν εκλογές. Χθες οι κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων ματαίωσαν τις εκλογές για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης που είχαν προγραμματιστεί χθες σε τέσσερα ιδρύματα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Αν για την υπουργό Παιδείας είναι έγκλημα οι εθνικές εκλογές, για τα πανεπιστήμια είναι έγκλημα οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης. Η εκλογική διαδικασία ματαιώθηκε στο ΑΠΘ και στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου
Η υπουργός Παιδείας, που και χθες χαρακτήρισε τις εθνικές εκλογές έγκλημα (προφανώς δεν είχε πληροφορηθεί τον προβληματισμό της τρόικας επί του θέματος για να συντονιστεί), επιμένει να κάνει εκλογές στα πανεπιστήμια για να καταργήσει τις δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις των ιδρυμάτων και να επιβάλει συμβούλια διοίκησης και δοτούς πρυτάνεις και κοσμήτορες. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μάλιστα, οι εκλογές φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν υπό την παρουσία εισαγγελέα και ΜΑΤ. Και το Αριστοτέλειο και τα υπόλοιπα ιδρύματα τελούν υπό την αναστολή, ουσιαστικά, της χρηματοδότησής τους μέχρι να εφαρμόσουν τον νόμο. Δηλαδή, να κάνουν εκλογές.
Η Αν. Διαμαντοπούλου συνεχίζει να βυθίζει τα ιδρύματα στο χάος, δηλώνοντας από τον Σκάι ότι «όλοι αυτοί που αποφασίζουν σήμερα ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους». Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, «να κάνει το χατήρι σε έναν πρύτανη», επιμένοντας να εμφανίζει την τεράστια αντίδραση που συναντά ο νόμος της ως μάχη για να κρατήσουν οι πρυτάνεις τις θέσεις τους. Μάλιστα καταφέρθηκε ειδικά εναντίον των πρυτάνεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οργή Πελεγρίνη κατά Διαμαντοπούλου
Στο ντελίριο του αυταρχισμού της έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, ότι ο ίδιος έδωσε την άδεια για κατάληψη της Νομικής από την Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα και ότι γνωρίζει πώς έγινε συμφωνία.
Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας προκάλεσαν την οργή του πρύτανη, που την κατηγόρησε ότι τα όσα είπε είναι απολύτως ψευδή και συκοφαντικά και διεδόθησαν με πλήρη γνώση της αναλήθειάς τους. Η υπουργός Παιδείας, κατήγγειλε ο κ. Πελεγρίνης, κρύβεται πίσω από την υπουργική της ασυλία, η οποία της εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο. Μάλιστα ο πρύτανης του αρχαιότερου ιδρύματος, που έχει υποστεί πολλάκις τις επιθέσεις της υπουργού Παιδείας, προκάλεσε την Αν. Διαμαντοπούλου να αποδείξει την "αλήθεια" των ψευδών ισχυρισμών της άμεσα, δημόσια και ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, η οποία θα αποφασίσει τι θα πράξει για να διαφυλάξει το κύρος του Πανεπιστημίου.
Ο Θ. Πελεγρίνης θα προτείνει την υποβολή μήνυσης για τα όσα συνέβησαν στη Νομική Σχολή, ενώ θα ζητήσει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να συγκληθεί εκτάκτως και να τοποθετηθεί επί της έλλειψης παροχής προστασίας του Πανεπιστημίου και της απρόκλητης επίθεσης που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο στο πρόσωπο του πρύτανη. Τέλος, ο πρύτανης του ιδρύματος ζητεί από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να διαφυλάξουν το κύρος και την ομαλή λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου από την άσκηση μικροπολιτικής ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Στο μεταξύ ο συγκυβερνήτης της Αν. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, αφού επανέφερε το δίλημμα "λεφτά ή εκλογές" για τα συμβούλια διοίκησης, κατέφυγε στη γνωστή καραμέλα περί οργανωμένων συμφερόντων και μειοψηφιών που διαταράσσουν την ομαλότητα και κάλεσε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να περιφρουρήσουν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, το οποίο με τον νόμο τους καταργούν!
Οι εκλογές που ματαιώθηκαν στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πελοποννήσου ορίστηκαν από τις οργανωτικές επιτροπές για τις 14 Μαρτίου.
Η Νεολαία Συνασπισμού χαιρετίζει τον αγώνα του πανεπιστημιακού κινήματος ενάντια στον νόμο - πλαίσιο και την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης. Σε πολλά ιδρύματα αυτές οι εγκληματικές εκλογές έχουν ακυρωθεί. Η κυρία Διαμαντοπούλου θέλει εκλογές στα πανεπιστήμια αλλά θεωρεί εγκληματική τη διεξαγωγή τους στην κοινωνία. Προτρέπουμε την κυρία υπουργό να προσέχει τι εύχεται γιατί μερικές φορές μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, τονίζεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού.
Αντιθέτως, η ΔΗΜ.ΑΡ. συντάσσεται και πάλι με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις διάλυσης του πανεπιστημίου και υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να προχωρήσουν χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων πράξεις «βίας και ανομίας».
Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: