Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Κόντρα για το «κατασκευαστήριο μολότοφ» στη Νομική

ΜΕΤΑΞΥ ΝΔ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 Διαψεύδει, μέσω ανακοίνωσης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, πως ο υπουργός «γνώριζε ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις και οι καταληψίες προετοιμάζονταν να κάψουν την Αθήνα, με ορμητήριο τη Νομική και δεν έδωσε εντολή να
παρέμβη η αστυνομία». Νωρίτερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε γνωστό ότι έλαβε μια μέρα μετά το Ολοκαύτωμα στο κέντρο της Αθήνας, έγγραφα του Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου μέσω των οποίων ενημέρωνε το Υπουργείο για την κατάληψη στη Νομική και ζητούσε την φύλαξη του κτιρίου.
 Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθούν οι αναφορές ότι «η Νομική Σχολή αποτέλεσε κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων», δεδομένου, ότι στην Ελληνική Αστυνομία δεν έχουν καταγγελθεί ή πιστοποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται επίσης ότι:
  • Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία περιήλθαν τρεις (3) επιστολές με ημερομηνίες 9, 10 και 11 Φεβρουαρίου 2012 αντίστοιχα, του Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών,κ. Θεοδόσιου Πελεγρίνη.
  • Στην πρώτη, που παρελήφθη την 10η Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβαλε όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου 10 έως και 12 Φεβρουαρίου και ζητείται γενικώς η προστασία των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Στη δεύτερη, που παρελήφθη την 11η Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Νομική Σχολή έχει καταληφθεί από άγνωστους φοιτητές, καθώς και ότι, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες τους, δεν προέκυπτε η διάπραξη καταστροφών στην περιουσία του Πανεπιστημίου ή άλλες ενέργειες που προκαλούν ζημιές στη δημόσια περιουσία.
  • Στην τρίτη επιστολή, που παρελήφθη το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου, ημέρα των κινητοποιήσεων, διαβιβάζεται επισυναπτόμενα ηλεκτρονικό μήνυμα του Κοσμήτορα της Σχολής προς την Πρυτανεία, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχουν πληροφορίες για κάποιες ζημιές και φθορές μέσα στο κτίριο της Νομικής Σχολής.

Κόντρα για το «κατασκευαστήριο μολότοφ» στη Νομική
«Από τις παραπάνω επιστολές πουθενά δεν προκύπτει ότι τελούνται οι οποιεσδήποτε αυτεπάγγελτα διωκόμενες αξιόποινες πράξεις στο χώρο της Νομικής Σχολής και μάλιστα στο πλαίσιο του αυτοφώρου, έτσι ώστε να προκύπτει υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας να επέμβει.
Επιπλέον, στο χρόνο που περιήλθε η τρίτη επιστολή (12.02.2012), μεσημέρι της ημέρας των κινητοποιήσεων, είχε πλέον ολοκληρωθεί το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδιασμού των μέτρων τάξης και ασφαλείας για τις κινητοποιήσεις και είχε αναπτυχθεί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων.

Κόντρα για το «κατασκευαστήριο μολότοφ» στη Νομική
Ωστόσο, με βάση το περιεχόμενο αυτών των επιστολών, αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις περιφερειακά του κτιρίου της Νομικής Σχολής από την Παρασκευή, 10.02.2012, οι οποίες ενισχύθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 12.02.2012, αμέσως μετά την παραλαβή της τρίτης επιστολής.
Οι αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιούσαν προληπτικούς ελέγχους στα άτομα που εισέρχονταν ή εξέρχονταν της Νομικής Σχολής, οι οποίοι εντάθηκαν από το μεσημέρι της Κυριακής, 12.02.2012.
Από τις εκεί διατιθέμενες δυνάμεις απαιτήθηκε να παρασχεθεί συνδρομή σε πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να κατασβήσουν πυρκαγιές και να απεγκλωβίσουν δεκαπέντε (15) πολίτες που κινδύνευαν από τις φωτιές σε υποκατάστημα Τράπεζας.

Επισημαίνεται ότι, και από τις τρεις (3) επιστολές δεν προκύπτει αίτημα για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της Νομικής Σχολής για την εκκένωσή της, όπως απαιτείται με σαφήνεια από το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρων 3 & 8 του ν. 4009/2011». Η δήλωση του Γ. Μιχελάκη
Η ΝΔ ζητά την άμεση απόδοση ευθυνών για τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή το βράδυ, η οποία, παράλληλα,καλεί τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τι ακριβώς συνέβη και- κυρίως- γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος περί ασύλου, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει πως «την ώρα που η Αθήνα, μετρά τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι και ενώ διαπιστώνεται ότι η Νομική Σχολή αποτέλεσε κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι πρυτανικές αρχές παίζουν γαϊτανάκι σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ευθύνες τους».
Ο Γ. Μιχελάκης, ρωτά ευθέως γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος (ν. 4009/11), που ορίζει (άρθρο 3) ότι «στις αξιόποινες πράξεις, που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία» και «γιατί μπροστά στη διαπίστωση ότι παραβιάζονται οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και καταστρέφεται περιουσία του Ιδρύματος, οι Πρυτανικές Αρχές δεν μερίμνησαν για την προστασία της περιουσίας που τους εμπιστεύτηκε ο λαός και την άμεση αποκατάσταση του νόμου και της τάξης».
Οι επιστολές του πρύτανη κατόπιν βανδαλισμών
Νωρίτερα με επίσημη ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε γνωστό ότι έφθασαν στα γραφεία της μέσω ταχυδρομείου- την επομένη των βανδαλισμών στο κέντρο- έγγραφα μέσω των οποίων ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θ. Πελεγρίνης, ενημέρωνε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, για την κατάληψη της Νομικής, ζητώντας την φύλαξη του κτιρίου.
Τα δύο επίμαχα έγγραφα έχουν παραλήπτη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και κοινοποιούνται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία αναφέρει στην ανακοίνωση της τα εξής:
«Στις 13.02.2012, δηλαδή την επομένη των γεγονότων στο κέντρο της Αθήνας, και περί τις 14.30, περιήλθαν με το ταχυδρομείο στην υπηρεσία μας δύο έγγραφα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπογεγραμμένα από τον Πρύτανη κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη. Τα έγγραφα αυτά απευθύνονται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή και κοινοποιούνται στους Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Αρχηγό της ΕΛΑΣ, είχαν δε το ακόλουθο περιεχόμενο: στο μεν πρώτο, με ημερομηνία 9.02.12 γνωστοποιείται ότι, ενόψει της γενικότερης κατάστασης, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τις 10 έως και 12 Φεβρουαρίου 2012 και ζητείται η διαφύλαξη των κτιρίων του Πανεπιστημίου.
Στο δεύτερο δε, με ημερομηνία 10.02.12, γνωστοποιείται η κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής από αγνώστους φοιτητές και η αδυναμία του Πρυτανικού Συμβουλίου να έχει πρόσβαση σ' αυτό, ωστόσο αναφέρεται, αφενός μεν ότι από 10.02.12 έως και 12.02.12 το βράδυ δεν είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν εκπαιδευτικής και ερευνητικής φύσεως εργασίες στο κτίριο και αφετέρου, ότι, από πληροφορίες, δεν προκύπτει ότι διαπράττονται καταστροφές στην περιουσία του Πανεπιστημίου.
Διευκρινίζουμε ότι τα δύο έγγραφα φέρουν αριθμούς πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου Αθηνών 111010181 και 1112010182 αντίστοιχα και ημερομηνία 13.02.2012, δηλαδή την επομένη των γεγονότων στο κέντρο της Αθήνας».
Εντολή για εισαγγελική παρέμβαση
Εν τω μεταξύ εντολή για τέσσερις προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με τα βίαια επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, έδωσε η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Η έρευνα που διέταξε η κ. Ράικου αφορά:
1. Την εκτεταμένη χρήση χημικών, τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου είναι επιβλαβή για την υγεία των πολιτών.
2. Τις συνθήκες τραυματισμού των Μανόλη Γλέζου και Μίκη Θεοδωράκη, λίγο πριν εισέλθουν στο χώρο της Βουλής.
3. Τις καταγγελίες καταστηματαρχών ότι πριν προκληθούν εμπρησμοί στις επιχειρήσεις τους κάποιοι τους ζήτησαν χρήματα για να μη βάλουν φωτιά. Σχετική καταγγελία έκανε ο ιδιοκτήτης κινηματογράφου, ο οποίος υποστηρίζει ότι κάποια άτομα πριν πυρποληθεί το κτίριο του ζήτησαν χρήματα για να μην το κάψουν.
4. Τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, είτε αφορούν λεηλασίες καταστημάτων είτε πυρπολήσεις κτιρίων και καταστροφές δημόσιας περιουσίας.
ΛΑΟΣ: «Η διοίκηση της Νομικής Σχολής είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη»
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε τα εξής για το θέμα της Νομικής και τις κατηγορίες ότι εκεί κατασκευάζονταν οι βόμβες μολότοφ, με τις οποίες οι κουκουλοφόροι πυρπόλησαν την Κυριακή κτίρια και επιχειρήσεις στην Αθηνα:
«Η διοίκηση της Νομικής Σχολής είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στη συνείδηση των Ελλήνων. Η παραίτησή της είναι το λιγότερο.Ελπίζουμε ότι κάποιοι που είναι ομοτράπεζοι υψηλόβαθμων της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας δεν θα τύχουν προνομιακής μεταχείρισης…».
Από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: