Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Το φύλο των αγγέλων

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Αν κατάλαβα καλά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ενημέρωσε εγγράφως την Αστυνομία για την παρουσία «εξωπανεπιστημιακών» στοιχείων στο νέο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η Αστυνομία όμως, είτε ελλείψει
συμπληρωματικών στοιχείων είτε από διακριτικότητα, δεν ενδιαφέρθηκε για τα στοιχεία, με αποτέλεσμα οι καταληψίες να επιδοθούν ανενόχλητοι στην παρασκευή εκρηκτικών αγαθών και λοιπών μαντζουνιών. Ο κ. πρύτανης, διαπιστώνοντας την ολιγωρία της Αστυνομίας και ενώ οι καταληψίες είχαν δημοσιοποιήσει το έργο τους και τις προθέσεις τους, έστειλε και πάλι φαξ στην Αστυνομία όπου ενημέρωνε ότι γίνονται καταστροφές και λεηλασίες. Σημασία εντέλει έχει ότι η Νομική Σχολή χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο για τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν.
Αυτά ως προς τις σχέσεις της Αστυνομίας με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν φτάνουν όμως αυτές για να περιγράψουν το μέγεθος του μεταφυσικού προβλήματος που ονομάζεται «αντιμετώπιση της βίας», ή μάλλον το μέγεθος του προβλήματος στο οποίο οι επίδοξοι λύτες του έχουν καταφέρει να δώσουν μεταφυσικές διαστάσεις. Είναι κάτι σαν το φύλο των αγγέλων για τους βυζαντινούς μοναχούς. Αυτοί, όσες φορές κι αν έρχονταν αντιμέτωποι με Χερουβείμ ή Σεραφείμ, για ευνόητους λόγους δεν μπορούσαν να διακρίνουν το φύλο τους.
Διότι αν κατάλαβα καλά η Αστυνομία δεν διέθετε πληροφορίες για τις μετακινήσεις των μάχιμων μονάδων του εχθρού και ως εκ τούτου περιορίσθηκε στη διατύπωση υποθέσεων και την εξαγωγή των αντίστοιχων συμπερασμάτων. Αν δηλαδή κατάλαβα καλά η Αστυνομία, εκ των υστέρων, διεπίστωσε πως ο εχθρός είχε συγκεκριμένους στόχους και διέθετε την κατάλληλη οργάνωση για την επίτευξή τους. Και η Αστυνομία είχε συγκεκριμένους στόχους και είχε εκπονήσει σχέδιο για την επίτευξή τους. Μόνον που οι στόχοι απέκλιναν ελαφρώς. Συμβαίνουν αυτά στο «ευρύ αστικό πεδίο», όπως ευστόχως χαρακτήρισε την πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Διότι, αν κατάλαβα καλά, η μεν Αστυνομία στόχευε στην προστασία του Κοινοβουλίου και του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία, δυστυχώς για το σχέδιό της, δεν στόχευαν οι εχθρικές δυνάμεις οι οποίες ως εκ τούτου επιδόθηκαν ανενόχλητες στην επίτευξη των δικών τους στόχων. Υπάρχει δηλαδή θέμα αναντιστοιχίας στόχων, όπως ακριβώς και με τους αγγέλους, ανεξαρτήτως φύλου.
Αν πάλι κατάλαβα καλά η Αστυνομία θεωρεί πως οι στόχοι της επετεύχθησαν διότι για μια ακόμη φορά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Διότι, αν κατάλαβα καλά, θεωρείται πλέον μάλλον φυσιολογικό να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και ως εκ τούτου, κάθε φορά που το αποφεύγουμε μπορούμε να θριαμβεύουμε επί εαυτών, αλλήλων και πάσης λογικής. Η βία έχει πλέον κατοχυρωθεί ως φυσικό φαινόμενο, σεισμός, πλημμύρα, καταποντισμός και ως γνωστόν τα φυσικά φαινόμενα και οι καταστροφές που επιφέρουν υπερβαίνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες, ακόμη κι αν μιλάμε για τον κ. Παπουτσή.
Αν πάλι κατάλαβα καλά υπάρχουν ακόμη μερικοί ανάμεσά μας, θαρραλέοι ή αιθεροβάμονες δεν έχει σημασία, οι οποίοι ελπίζουν ότι «αυτό το πράγμα», όχι μόνον μπορεί να σωθεί, αλλά και διά καταλλήλων ενεργειών θα αρχίσει να εμφανίζει και συμπτώματα ανάκαμψης.
Μάλλον όμως δεν κατάλαβα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: