Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Αναβολή των εκλογών στα πανεπιστήμια λόγω καταλήψεων

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
σύμφωνα με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών.
Η εκλογική διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη, ωστόσο από το βράδυ της Τρίτης, φοιτητές πραγματοποιούν
κατάληψη στο κτίριο της Νομικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την διεξαγωγή των εκλογών.
Όπως υποστηρίζουν, ο νόμος καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα, ενώ με την εκλογή του Συμβουλίου θα ξεκινήσει και τυπικά η πλήρης εφαρμογή του.

Για την Τετάρτη είχαν προγραμματιστεί επίσης εκλογές για τα νέα συμβούλια διοίκησης σε τέσσερα πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου), αλλά τελικά θα πραγματοποιηθούν μόνο στο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στο
πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι εκλογές ματαιώθηκαν, λόγω του κλίματος έντασης που ήδη είχε αρχίσει να προκαλείται, ενώ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ματαιώθηκε συνάντηση των υποψηφίων αλλά και των μελών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογών από ομάδα φοιτητών που τους απαγόρευσε την είσοδο στην αίθουσα όπου θα γίνονταν οι εκλογές.
Ο πρόεδρος της
ΠΟΣΔΕΠ καλεί τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων "να σταθούν στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και επιβάλλουν και να πράξουν ό,τι είναι ακαδημαϊκά σωστό ώστε να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες και να επιτρέψουν σε όλους τους συναδέλφους να εκφράσουν αβίαστα τα πιστεύω τους.
Αν κρίνουν ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τίποτα σε αυτή την πορεία, η γενικότερη συγκυρία της χώρας επιβάλλει να σκεφτούν άμεσα άλλες επιλογές με βάση τις αρχές της ακαδημαϊκότητας και της αυτονόητης εντιμότητας, που διακρίνει όλους μας".


Οδηγίες για διάλυση των εκλογών
από καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Χαρακτηριστικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί καθηγητές και φοιτητές να ματαιώσουν τις εκλογές στα πανεπιστήμια, ενώ προτείνει και τη μεταφορά φοιτητικών ενισχύσεων όπου χρειαστεί!

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Έθνους, το κείμενο, που υπογράφεται από τον
Τάκη Πολίτη, δίνει οδηγίες για το πώς θα οργανωθεί βίαια η διάλυση των εκλογών μελών των συμβουλίων του ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ιωαννίνων με τη μεταφορά κόσμου όπου χρειαστεί.
"Παρόλο που τα κεντρικά γεγονότα είναι πολύ σημαντικά, η δική μας παρέμβαση στον χώρο των πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα στις εκλογές συμβουλίων, δεν θα πρέπει να αποσυντονιστεί. Εξάλλου συνιστά μέρος της γενικότερης έκφρασης κοινωνικής οργής απέναντι στην τρέχουσα πολιτική", αναφέρεται στο κείμενο.

Για το ΑΠΘ και αυτό των Ιωαννίνων τονίζεται ότι οι ντόπιες πανεπιστημιακές δυνάμεις, τόσο σε επίπεδο μελών ΔΕΠ όσο και σε επίπεδο φοιτητών, μπορούν να ματαιώσουν τις εκλογές.

"Η κατάσταση στον Βόλο είναι υπό πλήρη έλεγχο, αλλά η εκτίμηση των φοιτητών στη Λάρισα είναι ότι χρειάζονται ενίσχυση και επιθυμητή είναι η συμπαράσταση φοιτητών από την Αθήνα", αναφέρεται σε άλλο σημείο.

nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: