Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

«Welcome to Hellas»

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Το «Welcome to Hellas» το είχα ακούσει, αρχές της δεκαετίας του 2000, από αεροσυνοδό της Ολυμπιακής, του τότε «εθνικού μας αερομεταφορέα», κατά την προσγείωση. Θυμάμαι την απορία
ορισμένων συνεπιβατών μου οι οποίοι αναρωτήθηκαν, υποθέτω, σε ποια ακριβώς χώρα είχαν φτάσει. Θυμάμαι όμως και την ευγενή έμπνευση ορισμένων επιφανών συμπολιτών μας, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει μια κίνηση για τη μετονομασία της χώρας σε Hellas. Η Hellas τότε προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς και ορισμένοι θεώρησαν πως τέτοια μεγαλεία ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάψουμε πια να είμαστε Γραικοί για τους ξένους και Ελληνες για τον εαυτό μας. Είχε έρθει η ώρα να ταυτίσουμε την εικόνα που έβλεπαν οι γείτονες από το παράθυρο με την εικόνα που βλέπαμε εμείς στον καθρέφτη. Και ο καθένας από εμάς θα μπορούσε επιτέλους, απαλλαγμένος από γραικυλισμούς και άλλα ρωμαίικα, να διεκδικήσει ένα επιτύμβιο, σαν αυτό που αφιέρωσε ο ποιητής στον βασιλέα της Κομμαγηνής Αντίοχο: «Υπήρξε δίκαιος, σοφός, γενναίος, Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός - ιδιότητα δεν έχ' η ανθρωπότης τιμιοτέραν».
Δεν κράτησε πολύ αυτή η συνήθεια των αεροσυνοδών να μπερδεύουν τους επιβάτες τους μετονομάζοντας τον προορισμό. Επανήλθαμε στο παραδοσιακό Γραικία με αποτέλεσμα σήμερα να μη μας θεωρούν πια ούτε δίκαιους ούτε σοφούς ούτε γενναίους. Οσο για τίμιους, αυτό πια, κι αν υπήρχαν ορισμένοι που το πίστευαν φρόντισε να το διαψεύσει ο κ. Παπανδρέου στις ανά την Ευρώπη περιοδείες του ως πρωθυπουργός των διεφθαρμένων. Καλή τη πίστει, λοιπόν, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων κύριος Γιώργος Χατζημαρκάκης πρότεινε να μετονομάσουμε τη χώρα μας σε Hellas ώστε να μηδενίσουμε τις αλγεινές εντυπώσεις που έχουμε προκαλέσει ως Γραικοί και να τους καταγοητεύσουμε ως Ελληνες.
Δεν είναι διόλου κακή ιδέα. Οσο τη σκέφτομαι, μάλιστα, μου φαίνεται ακόμη καλύτερη διότι για εμάς δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Εμείς Ελλάδα τη λέμε τη χώρα μας τώρα και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να τη λέμε. Και ενώ εμείς θα συνεχίσουμε να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη ήσυχοι πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στο ωραίο πρόσωπό μας, πως το «ωραίος σαν Ελληνας» του άλλου ποιητή συνοδεύει πάντα την εντύπωση που έχουμε για τον εαυτό μας, θα διαπιστώνουμε αργά αλλά σταθερά πως θα αλλάζουν οι εντυπώσεις των συνομιλητών μας. Αλλο είναι να μιλάς με έναν γραικό υπουργό, κι άλλο με έναν έλληνα υπουργό, ακόμη κι αν αυτός είναι ο ίδιος και σου λέει τα ίδια πράγματα.
Κατά τα άλλα, τα συναισθήματά μου παραμένουν ανάμεικτα και αντιφατικά. Από τη μια αισθάνομαι υπερήφανος γιατί η έμπνευση που είχαν ορισμένοι πνευματικοί μας ταγοί όταν ήμασταν στα πάνω μας, τώρα που είμαστε στα κάτω μας πιάνει τόπο στην ελίτ του γερμανικού Κοινοβουλίου. Από την άλλη, θυμώνω γιατί βλέπω ότι αυτοί οι άτιμοι οι Γερμανοί ούτε το προνόμιο της αρλούμπας δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε. Ασε που σε πιάνει απελπισία όταν σκέφτεσαι πως ο κ. Χατζημαρκάκης υποστηρίζει, ως βουλευτής, τον κυβερνητικό συνασπισμό και διαχειρίζεται, διά της ψήφου του, τις τύχες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: