Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Μειώσεις έως 15% στα δίδακτρα φροντιστηρίων

Της Χαράς Καλημέρη
Σε «κούρεμα» των διδάκτρων, έως και 15%, προχωρεί άμεσα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει το μαθητικό πληθυσμό στα φροντιστήρια που, λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώθηκε κατά μέσο όρο 20% φέτος. Μάλιστα, οι απώλειες θα ήταν διπλάσιες εάν δεν είχε μετακινηθεί σημαντικό μέρος των μαθητών από τα ιδιαίτερα μαθήματα στα φροντιστήρια.
Η μείωση των εγγραφών στα φροντιστήρια ήταν μεγαλύτερη στις μικρότερες τάξεις -από 10% έως 15% στη Β΄ Λυκείου και έως και 40% στην Α΄ Λυκείου- και λιγότερο τη Γ΄ Λυκείου, όπου οι μαθητές μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, η κρίση «χτύπησε» περισσότερο τα φροντιστήρια στη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Κρήτη, ενώ άγγιξε και τα πλούσια προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Συνέδριο
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΟΕΦΕ στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μέσα στο Μάιο που συγκροτούνται τα θερινά τμήματα στα φροντιστήρια προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των τιμοκαταλόγων της από 10% έως 15%. Ήδη, άλλωστε, από φέτος ο Σύλλογος Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) έχει προχωρήσει σε μείωση των διδάκτρων σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.
Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, η οικονομική κρίση έχει υποχρεώσει τους γονείς να «κόψουν» τα ιδιαίτερα μαθήματα για τα οποία ετησίως δαπανώνται περί τα 405 εκατ. ευρώ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ακριβά ιδιαίτερα, η μείωση φθάνει έως και το 50% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται ότι έχουν ανθήσει τα φθηνά ιδιαίτερα, ακόμη και των 5 ευρώ την ώρα, με αμφίβολα, ωστόσο, αποτελέσματα.
Η οικονομική κρίση, όμως, έχει αφήσει τα «σημάδια» της και στα φροντιστήρια. Οι αδύναμοι μαθητές οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και στοχεύουν απλώς στην απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου σταμάτησαν να παρακολουθούν μαθήματα στα φροντιστήρια στα οποία παραμένουν -πολλές φορές, όμως, και με αρκετά μεγάλα οφειλόμενα ποσά ακόμα και της προηγούμενης χρονιάς- οι πιο «επιμελείς» μαθητές που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο. Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης περιορίστηκε η χρονική διάρκεια που πολλοί μαθητές παρακολουθούν φροντιστήριο -πλέον ξεκινούν μαθήματα μετά τα Χριστούγεννα- αλλά και ο αριθμός των μαθημάτων που επιλέγουν να λάβουν «έξτρα» βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: