Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Άνθρακες ο θησαυρός

Η φράση «άνθρακες ο θησαυρός» αποτυπώνει με απόλυτο τρόπο το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της φοροδιαφυγής από μη δηλωθέντα εισοδήματα πανεπιστημιακών, με προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών. Δε χρειάστηκε παρά να περάσουν έξι περίπου μήνες από την περίοδο που το θέμα ήρθε στο προσκήνιο, με την... αμέριστη συμβολή του υπουργείου Παιδείας και φυσικά την διοίκηση του ΣΔΟΕ σε ρόλο εκτελεστικού οργάνου, για να ολοκληρωθεί η έρευνα, που απέδειξε στην πράξη ότι η φοροδιαφυγή ήταν ελάχιστη μπροστά στο σάλο και στις δηλώσεις περί πολλών εκ. ευρώ απώλειας που είχε υποστεί το ελληνικό δημόσιο.Ήταν μία περίοδος λίγο πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ασκεί εντονότατη κριτική στους πανεπιστημιακούς, υποστηρίζοντας πως αποδεικνύεται ότι ακόμη και οι συλλογικές διαδικασίες στα ΑΕΙ έχουν «τραυματιστεί» ανεπανόρθωτα.Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η τοπική Επιτροπή Ερευνών διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις, με τη φημολογία που εκπορευόταν από το υπουργείο να κάνει λόγο για φοροδιαφυγή 2,5 – 3 εκ. ευρώ από μη δηλωθέντα εισοδήματα πανεπιστημιακών.Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το αποτέλεσμα της οποίας όμως δεν είχε την ίδια βαρύτητα σε επίπεδο δημοσιότητας, αφού αποδείχθηκε ότι η φοροδιαφυγή ήταν εξαιρετικά μικρή, τουλάχιστον για τον σάλο που δημιουργήθηκε και αφετέρου πως δεν υπήρξε δόλος.Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι 120 πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών δεν είχαν δηλώσει στο εισόδημά τους τις αμοιβές αυτές, αφού όμως έπαιρναν στα χέρια τους τις βεβαιώσεις αποδοχών με μεγάλη καθυστέρηση από την Επιτροπή.Έτσι, χρειάστηκε να γίνει ξεχωριστή έρευνα για κάθε περίπτωση και προέκυψαν περιπτώσεις, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε καταλογισμός, αλλά δόθηκαν και επιστροφές φόρου.Τα εισοδήματα από την Επιτροπή Ερευνών που λάμβαναν οι Πανεπιστημιακοί είχαν παρακράτηση φόρου 20%. Έτσι, η όποια απώλεια για το δημόσιο είχε να κάνει με την μη δήλωση των εισοδημάτων αυτών στις φορολογικές δηλώσεις των πανεπιστημιακών, τουλάχιστον στο χρόνο που έπρεπε.Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις γινόταν με καθυστέρηση, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου οι πανεπιστημιακοί δεν είχαν δηλώσει ούτε με αυτή την καθυστέρηση το επιπλέον εισόδημά τους.Συνολικά και για 120 περίπου περιπτώσεις υπήρξε μία φοροδιαφυγή για ποσό 250.000 ευρώ, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, τα ποσά που προέκυπταν από την αύξηση του εισοδήματος συνυπολογίστηκαν με το δηλωθέν εισόδημα και στις περιπτώσεις όπου υπήρξε διαφορετικό φορολογικό κλιμάκιο, ζητήθηκε να καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.Σε κάθε περίπτωση όμως, το συνολικό ποσό που είχε διαφύγει από τα ταμεία του δημοσίου είναι εξαιρετικά μικρό μπροστά στο χορό των εκατομμυρίων για τον οποίο έκανε λόγο το υπουργείο Παιδείας.  Προσπάθεια σπίλωσης  καταγγέλλει ο Κ. Μπασιούκας
Έχοντας ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του ελέγχου ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Μπασιούκας τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι, ότι το υπουργείο έριξε τόνους λάσπης σε μια προσπάθεια σπίλωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να στρέψει εναντίον αυτής την κοινή γνώμη.«Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν τυγχάνει της ίδιας δημοσιότητας με την έναρξη της διαδικασίας. Έτσι, θα μείνει στον κόσμο η εντύπωση ότι οι ακαδημαϊκοί κλέβουν.Το καλό είναι ότι αποδείχθηκε πως δεν υπήρξε διασπάθιση χρημάτων. Υπάρχουν ατασθαλίες στα πανεπιστήμια σε άλλα επίπεδα, όμως το συγκεκριμένο θέμα έληξε με ήττα αυτών που επιχείρησαν να το δημιουργήσουν. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα και απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις, δε γίνεται όμως αυτό με την επιβολή αυταρχικών λύσεων, όπως επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο κ. Μπασιούκας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: