Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Τροπολογία «κόκκινο πανί» για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Τις παρενέργειες νόμου που είχε ψηφιστεί το 2010 για τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών έρχεται να επιλύσει η τροπολογία για τα ιδιωτικά σχολεία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας στην Βουλή.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, καταγγέλλοντας ότι με την τροπολογία αυτή διευκολύνονται οι απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.
«Πρόκειται για το Νόμο 3848 που έχει ψηφισθεί το 2010 και ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα άλλα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τηρούν το Νόμο και άλλα όχι, και ως εκ τούτου να υπάρχουν διαφοροποιημένες αποφάσεις και να μην ολοκληρώνονται οι διαδικασίες» δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης.
Να σημειωθεί, υπενθύμισε, ότι τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να απολύουν έναν εκπαιδευτικό ανά έτος και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαμπινιώτης η τροπολογία αυτή είχε καταρτιστεί πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στο υπουργείο Παιδείας και ο ίδιος απλά ολοκλήρωσε την διαδικασία.

«Σε ό,τι αφορά εξάλλου την ουσία του θέματος, επισημαίνεται το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιωτικά σχολεία σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Το γεγονός αυτό προκαλεί την αγανάκτηση μαθητών και γονέων ειδικά όταν οι τελευταίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους, πλέον, να καλύψουν τις δαπάνες μόρφωσης των παιδιών τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι με την ίδια τροπολογία δημιουργούνται στα ιδιωτικά σχολεία νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατ΄εξοχήν πλήττονται από την ανεργία» κατέληξε ο κ. Μπαμπινιώτης.
Να σημειωθεί ότι με την εν λόγω τροπολογία αλλάζει η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των απολύσεων εκπαιδευτικών (που έως σήμερα ελέγχονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών) και η αρμοδιότητα αυτή περνάει στους κατά τόπους Διευθυντές εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να διδάσκουν περισσότερες από μια ξένες γλώσσες σε παράλληλα τμήματα. Πάντως, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας την Παρασκευή , στη 1 το μεσημέρι.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ούτε οι απολύσεις απελευθερώνονται, αφού παραμένει ο ακραίος περιορισμός της μιας επιτρεπόμενης απόλυσης ανά σχολείο το χρόνο, ούτε παύει ο έλεγχος της καταχρηστικότητας της απόλυσης». Οπως σημειώνει «απλά ο έλεγχος της καταχρηστικότητας μεταφέρεται από τους συνδικαλιστές στους δικαστές, όπως ισχύει και για κάθε άλλο έλληνα εργαζόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: