Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση. Εντούτοις παραμένουν ακόμη στην κούρσα των προκριματικών
τρεις υποψήφιοι, ο Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην μορμόνος, ο Ρικ Σαντόρουμ, καθολικός με ιταλικές ρίζες, και ο Νιουτ Γκίνγκριτς, ευαγγελιστής. Η αναφορά στις θρησκευτικές τους καταβολές είναι αναγκαία, αφού κατά τα αμερικανικά θέσμια η θρησκεία των υποψηφίων δεν αποτελεί ιδιωτική τους υπόθεση αλλά εντάσσεται στον δημόσιο χώρο. Προηγείται ο Μιτ Ρόμνεϊ που θεωρείται και ο πιθανότερος νικητής των προκριματικών εκλογών και αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο Νιουτ Γκίνγκριτς είναι πλέον εκτός κούρσας έστω και αν επιμένει να συνεχίζει. Αντίθετα, ο Ρικ Σαντόρουμ με τις τελευταίες νίκες του παρουσιάζεται ακόμη ως σοβαρός αντίπαλος του Ρόμνεϊ αλλά με περιορισμένες δυνατότητες να τον υπερσκελίσει. Ο Ρόμνεϊ διαθέτει το ισχυρότερο επιτελείο και οργάνωση και κυρίως τεράστια οικονομικά μέσα. Επιπλέον, πάντα μέσα στο πλαίσιο του συντηρητισμού των Ρεπουμπλικάνων, θεωρείται ο πιο μετριοπαθής και ικανός να προσελκύσει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι πολιτικοί αναλυτές τον παρουσίασαν ως τον Ομπάμα των Ρεπουμπλικάνων. Με την έννοια αυτή στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν θα επιθυμούσαν να είναι αυτός ο μελλοντικός αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα. Αντίθετα οι Δημοκρατικοί θα επιθυμούσαν να δουν απέναντι στον Ομπάμα έναν όσο γίνεται πιο συντηρητικό και ακραίο Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο ο οποίος δεν θα μπορούσε να προσελκύσει τα μεσαία και φιλελεύθερα κοινωνικά στρώματα.
Η παράταση της κούρσας των προκριματικών εκλογών προκύπτει και μέσα από τους αριθμούς των εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει κάθε υποψήφιος : Ο Ρόμνεϊχει διασφαλίσει 455 εκλέκτορες, ο Σαντόρουμ 199, ο Γκίνγκριτς 117 και ο Ρον Πολ 64. Για το χρίσμα του κόμματος απαιτούνται 1.144 εκλέκτορες.
Αυτό που ανησυχεί την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι η παράταση της καμπάνιας των προκριματικών εκλογών με κίνδυνο ο υποψήφιός τους που θα προέλθει μέσα από αυτή την κούρσα, να βγει πολιτικά πληγωμένος και χωρίς την αναγκαία προετοιμασία για την πολιτική καμπάνια εναντίον του Ομπάμα.
Άλλωστε τα θέματα συζήτησης ανάμεσα στους υποψηφίους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς για το προεδρικό αξίωμα περιορίστηκαν σε ό,τι επέβαλαν τα ισχυρά και ακραία λόμπι, στη θρησκεία, στην αντισύλληψη και στο θέμα των αμβλώσεων. Ακόμη μεγάλο μέρος της καμπάνιας τους περιστράφηκε σε αλληλοκατηγορίες και ανέδειξε οικογενειακά τους προβλήματα, ερωτικά σκάνδαλα και προσωπικές τους κοινωνικές και θρησκευτικές επιλογές. Όλα όμως αυτά, όπως επισημαίνουν οι σοβαροί πολιτικοί αναλυτές, αφορούν μόνο ένα περιορισμένο τμήμα του αμερικανικού εκλογικού σώματος, το πιο συντηρητικό και ακραίο. Παρά τις αδυναμίες όμως αυτές που παρουσιάζονται στον χώρο του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου και που σίγουρα ευνοούν τον πρόεδρο Ομπάμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητάς του και εξ αιτίας της οικονομίας, της οποίας η ανάκαμψη είναι πολύ αργή, αλλά και εξ αιτίας των περιπετειών της εξωτερικής του πολιτικής τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σε κάποιες μάλιστα δημοσκοπήσεις αναφέρεται ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θα μπορούσε να ήταν ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό εξυπακούει βέβαια τη σύντομη επιβολή του ως του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και την εγκατάλειψη ακραίων θέσεων που υιοθετεί σήμερα, άλλων λόγω των πεποιθήσεών του και άλλων αναγκαστικά για να αντιμετωπίσει τους άλλους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στην κούρσα των προκριματικών εκλογών.
Εκείνο επίσης που όπως πάντα εντυπωσιάζει στις αμερικανικές εκλογές είναι τα τεράστια ποσά, πολλών εκατομμυρίων, που ξοδεύονται σε αυτή την καμπάνια, και τα οποία προσφέρονται από τις πολυεθνικές εταιρείες και τα πανίσχυρα λόμπι με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η όποια ανεξαρτησία και αξιοπιστία έχει παραμείνει ακόμη τόσο των υποψηφίων όσο και της πολιτικής γενικότερα.

*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. stephanos.constantinides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: