Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Η διατήρηση της μητρικής γλώσσας στο εξωτερικό- Προοπτικές και προκλήσεις“

 ΣΤΙΣ ΒΡΥΧΕΛΛΕΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΏΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΠΣΗΕ)
 - Σεμινάριο για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό -
-Σε σεμινάριο με θέμα „Η διατήρηση της μητρικής γλώσσας στο εξωτερικό- Προοπτικές και προκλήσεις“, την 7η Μαρτίου 2012 στις Βρυξέλλες, πήρε μέρος ο υπεύθυνος Τύπου του Παγκόσμιου
Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικών (ΠΣΗΕ) και γενικός γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Σπύρος Κωσταδήμας, προσκεκλημένος των ευρωβουλευτών κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη (Ελευθέρων Δημοκρατών) και Θεόδωρου Σκυλακάκη. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η  στοχευμένη προσέγγιση για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας πέρα από τα σύνορα της χώρας προέλευσης
Προοπτικές και προκλήσεις“, την 7η Μαρτίου 2012 στις Βρυξέλλες (στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), πήρε μέρος ο υπεύθυνος Τύπου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικών (ΠΣΗΕ) και γενικός γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Σπύρος Κωσταδήμας, προσκεκλημένος των ευρωβουλευτών κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη (Ελευθέρων Δημοκρατών) και Θεόδωρου Σκυλακάκη. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η στοχευμένη προσέγγιση για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας πέρα από τα σύνορα της χώρας προέλευσης
Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ιδρύματος που θα αναλάβει την οργάνωση εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό. Σε περιόδους μάλιστα κρίσης, όπως είναι η σημερινή, είναι απαραίτητη η εξεύρεση πόρων μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών και όχι μόνο μέσω του κράτους.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος προσωπικότητες από τον πολιτικό, πανεπιστημιακό και δημοσιογραφικό χώρο: Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Α. Βασιλείου (Κύπρος), Jonathan Hill παρουσίασε το νέο πρόγραμμα της ΕΕ «Έρασμος για Όλους» ως μία ευκαιρία για προώθηση της ιδέας της διατήρησης της μητρικής γλώσσας στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα «Erasmus για όλους», που θα έχει επταετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 19 δισ. ευρώ, προβλέπεται να ξεκινήσει το 2014.
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος της ελληνικής εκπαίδευσης στη Δυτική Ευρώπη στο Γραφείο των Βρυξελλών κ. Μανόλης Αλεξάκης εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός "Διεθνούς Ινστιτούτου Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού"
Η Δρ. Ευγενία Αρβανίτη από την Πάτρα και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Καναδά Δ. Καρύγιαννης (Φιλελεύθεροι) παρουσίασαν τον τρόπο ενσωμάτωσης άλλων γλωσσών συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστραλίας και του Καναδά αντίστοιχα.
Ο κ. Μ. Δαμανάκης, καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής και Διευθυντής του Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.), αναφέρθηκε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εντός κι εκτός της Ευρώπης.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η ευρωβουλευτής Χ. Παλιαδέλη (Σοσιαλιστές), καθώς και ο κ. Ν. Μεγγρέλης, διευθυντής της ERT World, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης να προάγει την ελληνική γλώσσα.
Πριν την επίσημη έναρξη του σεμιναρίου οι καλεσμένοι είχαν μια συνάντηση-συζήτηση με τους ευρωβουλευτές κ.κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, Γιώργο Σταυρακάκη, Σπύρο Δανέλλη καθώς και τον Δημήτρη Καρυγιάννη, ομοσπονδιακό βουλευτή στον Καναδά. Η συζήτηση περιστράφηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας και του Καναδά απέναντί της.
Τέλος πρέπει να δοθούν εύσημα στους διοργανωτές της εκδήλωσης για τον άψογο τρόπο οργάνωσης καθώς και στις κυρίες Χριστίνα Αλέξογλου - Πατέλκου και Γεωργία Τσίτση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γέφυρα για εξειδίκευση και ενσωμάτωση" του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) για την προετοιμασία της ομάδας από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, που συμμετείχε στο σεμινάριο.

Σπύρος Κωσταδήμας
Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας
του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού(ΠΣΗΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: