Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Τώνια Μοροπούλου: «Μια σύγχρονη Υπατία»

Τώνια Μοροπούλου: «Μια σύγχρονη Υπατία»
Βραβείο για την προσφορά της στην επιστήμη πήρε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην Πρυτανεία του ΕΜΠ
Η Αντιπρύτανης του ΕΜΠ κυρία Τώνια Μοροπούλου κρατώντας τον συμβολικό κότινο της νίκης για τους φωτεινούς δρόμους που έχει ανοίξει για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία
«Σε μια γυναίκα πρότυπο μακράν των στερεοτύπων, τόσο των πατριαρχικών - παραδοσιακών, όσο και των καταναλωτικών - μιντιακών, σε μια σύγχρονη Υπατία», απένειμαν το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ» ο Σύλλογος Ελληνίδων Επιστημόνων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τετάρτη 14 Μαρτίου. Η Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κυρία Τώνια Μοροπούλου, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην Πρυτανεία Τεχνολογικού Ιδρύματος στην Ελλάδα, βραβεύθηκε για το πλούσιο επιστημονικό, πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο.

Η ίδια συγκινημένη στο τέλος της εκδήλωσης αφιέρωσε το βραβείο στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και θέλησε να το μοιραστεί με όλους τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους της. «Το έργο μου χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Διδάσκω και μαθαίνω από τους φοιτητές μου. Διδάσκω και μαθαίνω από τους συνεργάτες μου» επισήμανε.

Οι μεγάλοι σταθμοί της καριέρας της, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών κύριο Εμμανουήλ Κούκιο συνθέτουν το «φαινόμενο Τώνια Μοροπούλου», ξεκινούν από το Πολυτεχνείο το 1973, όπου έγινε η αρχή της κοινωνικής και πολιτικής της συμμετοχής.

Ακολουθούν οι αναπτυξιακές και οικολογικές πρωτοβουλίες στην αρχή της δεκαετίας του '80, στην συνέχεια η μεγάλη στροφή στα μνημεία και την προστασία τους με το Μεταπτυχιακό της στο ΕΜΠ. Στις αρχές του 2000 εξελέγη στην Γενική Γραμματεία του ΤΕΕ και δύο χρόνια πριν έγινε η πρώτη γυναίκα Αντιπρύτανης του ΕΜΠ.

Εκτός από τις γνώσεις, την επιστημονική επάρκεια και την ευφυΐα της, όλοι οι ομιλητές εξήραν την εργατικότητα, τις αστείρευτες ιδέες και την διάθεσή της για διεπιστημονικές συνεργασίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι «η συμβολή της στην αναστήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ξεχασμένης Ελλάδας», όπως τόνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια κυρία Νίκη Κουλουμπή.

Περισσότερες από 150 έρευνές της αφορούν υλικά και επεμβάσεις συντήρησης σημαντικών μνημείων της Ελληνικής και Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, το φρούριο στο λιμάνι του Ηρακλείου, η Χάλκη, τα Βυζαντινά Μοναστήρια της Σερβίας κ. ά. Ένα έργο αναγνωρισμένο και εκτός Ελλάδος, καθώς έχει προσκληθεί ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια του Princeton και της Βενετίας και ως Ομιλήτρια σε πολλά Πανεπιστήμια και διεθνή φόρα.

Ευχή όλων των παρευρισκόμενων, η βραβευθείσα να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και την ίδια ευγένεια το επιστημονικό και κοινωνικό της έργο, ανταποκρινόμενη σε μια μεγάλη πρόκληση. «Η Υπατία νίκησε τον όχλο, επέζησε σαν σύμβολο στους αιώνες ενώ ο όχλος βυθίστηκε στην απόλυτη περιφρόνηση της ιστορίας. Η μέγιστη πρόκληση είναι η μάχη με τον χρόνο και την ιστορία, η μάχη των επιτευγμάτων», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κύριος Κούκιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: