Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Οικονομική ασφυξία στα ΑΕΙ εξαιτίας του PSΙ

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης
Ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα πανεπιστήμια όσον αφορά στη λειτουργία τους, καθώς στα περισσότερα τα ταμεία τους κοντεύουν ν΄ αδειάσουν, ενώ ήδη σε έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους είναι μηδενικοί.

Τα ιδρύματα θεωρούν υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή και την Τράπεζα της Ελλάδος, που μετέτρεψε τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (με τη διαδικασία του PSI), με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ.
Ετσι όπως υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις για τις λειτουργικές τους ανάγκες 17 πανεπιστήμια της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι Ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς.
Χτες συνεδρίασε έκτακτα η Σύνοδος των πρυτάνεων για το συγκεκριμένο θέμα και αποφασίστηκε να συσταθεί μια νομική επιτροπή, η οποία θα διεκδικήσει τα χρήματα αλλά και την αποσύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Οπως λένε οι πρυτάνεις, πολλά ιδρύματα στο επόμενο διάστημα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων ν΄ αναστείλουν κάθε δραστηριότητά τους.
Χτες το απόγευμα οι πρυτάνεις συναντήθηκαν και με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, αλλά λύσεις δεν βρέθηκαν όσον αφορά τουλάχιστον τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ, καθώς το ζήτημα αυτό επί της ουσίας παραπέμφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: