Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Ο Καναδάς αλλάζει


Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Ο Καναδάς είναι μια χώρα με πολύ θετική εικόνα στη διεθνή σκηνή. Είναι η χώρα των ειρηνευτικών αποστολών με μια πολιτική που τη διαφοροποιούσε πάντα σε σχέση με τις ΗΠΑ και με ένα κοινωνικό κράτος που συγκρίνεται με αυτό των ευρωπαϊκών χωρών. Όλα αυτά όμως κινδυνεύουν να αλλάξουν με τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια από το Συντηρητικό Κόμμα που διαπνέεται από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και είναι κοντά στις πολιτικές που εφάρμοσε στις ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Όσο η συντηρητική κυβέρνηση δεν διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία στην καναδική Βουλή ήταν υποχρεωμένη να διαπραγματεύεται τις διάφορες πολιτικές της και ειδικά το θέμα της οικονομίας με την αντιπολίτευση. Έτσι δεν μπορούσε να επιβάλει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις της.
Μετά τις τελευταίες όμως εκλογές (2 Μαΐου 2011) διαθέτει πια την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και προχωρεί ακάθεκτη σε αλλαγές που δεν μπόρεσε να επιβάλει τα προηγούμενα χρόνια. Παρουσιάζοντας έτσι πρόσφατα τον πρώτο προϋπολογισμό της (29 Μαρτίου 2012) από τότε που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, προχώρησε σε περικοπές που μειώνουν σημαντικά τις κοινωνικές δαπάνες, τις δαπάνες για τον πολιτισμό και τη βοήθεια που παρείχε ο Καναδάς σε διάφορα σχέδια ανάπτυξης χωρών του Τρίτου Κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η ημερομηνία συνταξιοδότησης περνά από τα 65 στα 67 χρόνια. Οι δαπάνες για την υγεία που είναι στην πραγματικότητα μεταφορά χρημάτων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στις επαρχίες που έχουν συνταγματικά την ευθύνη του τομέα αυτού, μειώνονται δραστικά. Ακόμη και ένας ιστορικός καναδικός θεσμός, η καναδική ραδιοτηλεόραση, θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει με περικοπές που φτάνουν το 10%. Το Ράδιο Καναδά έχει πετύχει όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτιστική του παρουσία και με πολλαπλές πολιτιστικές παραγωγές να κρατήσει ζωντανή την πολιτισμική ιδιαιτερότητα και διαφοροποίηση του Καναδά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Όπως είναι φυσικό, ο Καναδάς δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ και να διατηρήσει την πολιτισμική του ιδιαιτερότητα χωρίς την κρατική επιχορήγηση της καναδικής κουλτούρας και πολιτισμού.
Να σημειωθεί επίσης ότι στη διεθνή σκηνή η εικόνα του Καναδά δεν είναι πια αυτή που ήταν κάποτε με αποτέλεσμα την τελευταία φορά που προσπάθησε να εξασφαλίσει μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Οκτώβρης 2010) να έχει αποτύχει για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η καναδική αντιπολίτευση απέδωσε τότε την αποτυχία αυτή στη διεθνή πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας αρνητικής εικόνας στη διεθνή σκηνή είναι η εγκατάλειψη του Πρωτοκόλλου του Κιότο για το περιβάλλον και γενικότερα η «αντιπεριβαλλοντική» πολιτική που υιοθέτησε η Οτάβα με τη σημερινή συντηρητική κυβέρνηση. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Καναδάς ήταν κάποτε πρωτοπόρος στην υιοθέτηση μιας τολμηρής περιβαλλοντικής πολιτικής διαφοροποιούμενος από τις ΗΠΑ. Σήμερα η καναδική πολιτική στον τομέα αυτό ταυτίζεται με την αμερικανική, αν δεν είναι ακόμη και πιο οπισθοδρομική, τουλάχιστον σε σχέση με την πολιτική που υιοθετούν κάποιες αμερικανικές πολιτείες. Τελευταίο παράδειγμα η κατάργηση του ανεξάρτητου οργανισμού «Δικαιώματα και Δημοκρατία» (Droits et Democratie), αυτή την εβδομάδα, που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Την ίδια στιγμή που περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες, όπως και αυτές για την κουλτούρα και τον πολιτισμό, αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες με την πρόθεση αγοράς των υπερμοντέρνων στρατιωτικών αεροπλάνων F-15 με αδιαφανείς μάλιστα διαδικασίες. Τις διαδικασίες αυτές επέκρινε έντονα στην τελευταία έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής του Καναδά Μichael Ferguson.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που ο Καναδάς είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τη διεθνή κρίση. Η χώρα πέτυχε χάρη στην ισχυρή οικονομία της, αλλά και χάρη σε μέτρα οικονομικής περισυλλογής που λήφθηκαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες από άλλες κυβερνήσεις, να εξέλθει σχεδόν αλώβητη από την οικονομική κρίση του 2008.
 
* Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ε-mail: stephanos.constantinides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: