Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Φροντιστήριο Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ αλλά και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας είναι πλέον σε θέση να εξοικειωθούν όσοι το επιθυμούν. Εδώ και δύο περίπου μήνες λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δωρεάν φροντιστήριο, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες συμπολίτες μας,
κυρίως πτυχιούχους θετικών επιστημών, το οποίο αποσκοπεί να διδάξει εκ του μηδενός αρχαία ελληνικά σε όσους δεν είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να γνωρίσουν ουσιαστικά το συναρπαστικό αυτό αντικείμενο.
Τα μαθήματα προσφέρει σε εβδομαδιαία βάση ο αναπληρωτής καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Γεώργιος Ξενής, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία διοργάνωσης του φροντιστηρίου, τυγχάνουν δε της θερμής συμπαραστάσεως του προέδρου του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, καθηγητή Ι. Ταϊφάκου, αλλά και της ευγενούς στηρίξεως του πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Κ. Χριστοφίδη.
Το κάθε μάθημα περιλαμβάνει δύο διδακτικές ενότητες: στην πρώτη οι «μαθητές» έρχονται σε επαφή με θεσμούς, σημαντικά γεγονότα, κρατούσες αντιλήψεις και γενικά στοιχεία του πολιτισμού της Αθήνας, της Σπάρτης και του ευρύτερου ελληνικού κόσμου της αρχαιότητας. Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί θέματα όπως οι περσικές εισβολές του 490 και 480 π.Χ., η ελληνική αυτοσυνειδησία στην κλασική εποχή, το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας, ο οστρακισμός, το αθηναϊκό πραξικόπημα του 411 π.Χ. και οι θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας. Η ανάλυση των θεμάτων αυτών γίνεται πάντοτε στη βάση συγκεκριμένου αρχαίου κειμένου, το οποίο όμως προσεγγίζεται κυρίως ερμηνευτικά και λεξιλογικά, όχι συντακτικά-γραμματικά. Στη δεύτερη ενότητα γίνεται συστηματική διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ειδικότερα της Αττικής διαλέκτου της κλασικής εποχής. Εδώ γίνεται μεθοδική ανάλυση γραμματικής και συντακτικού και ασφαλώς λεξιλογίου, στη βάση πάλι συγκεκριμένων κειμένων, τα οποία όμως τώρα είναι απλούστερα ως προς τον βαθμό δυσκολίας τους.
Περισσότερες πληροφορίες στους ενδιαφερομένους μπορεί να δώσει ο κ. Ξενής, georgiosxenis@gmail.com.
Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Πέμπτη, στις 6.30-8.30 μ.μ., στην αίθουσα ΕΒ 107 των Κεντρικών Κτηρίων του Πανεπιστημίου Κύπρου επί της οδού Καλλιπόλεως. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: