Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ.Μπαμπινιώτη

Κύριε Υπουργέ,
    Στις ζοφερές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διανύει η χώρα μας, η Παιδεία αποτελεί τη μόνη ελπιδοφόρο πηγή που θα έπρεπε να λειτουργεί ως αντισταθμισμα στην κοινωνικοπολιτική αποτελμάτωση. Αντ' αυτού το
εκπαιδευτικό σύστημα, συμπαρασυρόμενο  από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, με αφετηρία την Οικονομία και επεκτάσεις σε κάθε φάσμα της Κοινωνίας, υπολειτουργεί και αδυνατεί να επιτελέσει αυτόν τον κεφαλαιώδους σημασίας ρόλο.
    Ούσα φοιτήτρια της Νομικής, πήρα το θάρρος να σας απευθύνω αυτή την επιστολή, αγανακτισμένη από τα όσα συμβαίνουν στη σχολή μου, μία από τις αρχαιότερες σχολές της Ελλάδας και κέντρο, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, του φοιτητικού παλμού και των κοινωνικών ζυμώσεων. Στο επίκεντρο των αναταραχών και της αντίδρασης του φοιτητικού κινήματος στο νόμο Διαμαντοπούλου τον περασμένο Σεπτέμβρη, η σχολή μου παρέμεινε κλειστή για δύο μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν, προς αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, να γίνουν μαθήματα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, χάρη στους καθηγητές που προσφέρθηκαν ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο. Το ίδιο προγραμματιζόταν και για τις διακοπές του Πάσχα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας τα μαθήματα θα τελείωναν Μεγάλη Τετάρτη και θα ξεκινούσαν Πέμπτη του Πάσχα.
   Όπως τώρα θα γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες ο χώρος γύρω από τη Νομική έχει μετατραπεί σε κέντρο μεταναστών, λαθρεμπόρων και τοξικομανών. Όταν πηγαίνουμε στη σχολή μας το πρωί, αντικρίζουμε άστεγους μετανάστες τυλιγμένους με κουβέρτες να κοιμούνται έξω από τις πόρτες της σχολής στο νέο κτήριο της οδού Σόλωνος. Στο πάρκο απέναντι από τη Νομική, ναρκομανείς χτυπούν ενέσεις μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκαοκτάχρονων παιδιών που πηγαίνουν στη σχολή τους. Στα διαλείμματα, βλέπουμε κάθε τόσο να μπαίνουν τρέχοντας στο προαύλιο της οδού Μασσαλίας λαθρέμποροι κουβαλώντας την πραμάτια τους, για να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς ελέγχους. Έχουν μάθει και αυτοί ότι μπαίνοντας στο χώρο της Νομικής είναι ασφαλείς, προστατευόμενοι από το "Άσυλο".
   Την Πέμπτη 22 Μαρτίου, όσοι από τους φοιτητές φτάσαμε στη σχολή 9 το πρωί για την έναρξη των μαθημάτων, βρήκαμε τις πόρτες κλειστές και μία φήμη να κυκλοφορεί, ότι η σχολή έκλεισε λόγω του προβλήματος στο περιβάλλοντα χώρο της Νομικής και θα παραμείνει κλειστή και την επομένη, 23 Μαρτίου. Λίγες ώρες μετά, η Γραμματεία με ανακοίνωση επιβεβαίωσε τις φήμες. Κλειστή σχολή 22 και 23 Μαρτίου. Την Τρίτη 27 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Νομικής συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση Τμήματος, δηλαδή συνάντηση καθηγητών, παρουσία των φοιτητικών παρατάξεων, στην οποία αναζητήθηκαν λύσεις για την "πολιτιστική επανάκτηση" του περιβάλλοντα χώρου της Νομικής. Την Κυριακή 1 Απριλίου μία μερίδα συμφοιτητών μας προερχόμενοι όλοι από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, αναρτούσαν στα προσωπικά τους προφίλ στο facebook ότι την επόμενη μέρα η σχολή θα ήταν κλειστή. Πρωταπριλιάτικο αστείο νομίσαμε όσοι το είδαμε. Κάναμε λάθος.
   Τη Δευτέρα 2 Απριλίου για δεύτερη φορά μέσα σε 2 εβδομάδες ήρθαμε αντιμέτωποι με το θέαμα μιας κλειστής σχολής και όπως και την προηγούμενη φορά, πάλι χωρίς επίσημη ανακοίνωση. Λίγες ώρες αργότερα, εκδόθηκε ανακοίνωση που μας πληροφορούσε ότι η σχολή θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 23 Απριλίου. Ενώ δηλαδή είχε προγραμματιστεί να γίνουν μαθήματα μέχρι Μ.Τετάρτη, τώρα όχι μόνο χάνονται τα επιπλέον μαθήματα αλλά κλείνουμε και μία εβδομάδα νωρίτερα από κάθε άλλη σχολή. Ο λόγος;Αρχικά ακούστηκε ότι αφορούσε πάλι την παρουσία τοξικομανών και μεταναστών στον χώρο γύρω από τη σχολή. Η Πρυτανεία με καθυστερημένη ανακοίνωση κατέδειξε κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής, καθώς και την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού, λόγω προγραμματισμένων εκδηλώσεων από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών".  Δηλαδή αντί να μην επιτραπεί η διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών, η προκρινόμενη λύση για τους αποφασίζοντες ήταν να κλείσει η Σχολή. Όχι να διωχθούν οι εξωπανεπιστημιακοί, αλλά να διωχθούν οι φοιτητές.
   Επί της προκατόχου σας, ψηφίστηκε ο νόμος 4009/2011 για την Παιδεία ο οποίος καταργούσε το θεσμό του Ασύλου που για χρόνια είχε ταλανίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Και ενώ ο νόμος έχει ψηφιστεί με ευρυτάτη πλειοψηφία και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν προκύψει πολλές συγκυρίες επιβάλλουσες την εφαρμογή του ν.4009/2011 αλλά μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη τόλμη. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από ομάδα ακροδεξιών στοιχείων. Η Αστυνομία παρακολουθούσε από μακριά αλλά δεν επενέβη. Σήμερα στη Νομική, αντί να επιβληθεί η δημόσια τάξη, αντί να πρυτανεύσει το κοινωνικό συμφέρον με στοχευμένες λύσεις, δηλαδή οι τοξικομανείς να μεταφερθούν σε κέντρα απεξάρτησης, οι μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, οι λαθρέμποροι να ελεγχθούν και οι φοιτητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους, παρεμποδίζονται οι τελευταίοι και ο χώρος παραμένει κέντρο ανομίας. Το παράδοξο αυτής της λύσης είναι προφανές καθώς και η αντισυνταγματικότητα αυτής(άρθρο 16 Σ1975/1986/2001/2008).
   Θα ήθελα, ακόμη, να θίξω το γεγονός ότι οι πρώτοι πληροφορηθέντες το ότι η σχολή θα είναι κλειστή ήταν τα μέλη της πρώτης στη Νομική παράταξης, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πόσο ισχυροί είναι οι μηχανισμοί των κομμάτων μέσα στα πανεπιστήμια. Ο νόμος Διαμαντοπούλου ρύθμιζε την εξάλειψη των φοιτητικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και εγκαθίδρυε νέο σύστημα φοιτητικής αντιπροσώπευσης. Όπως όλα δείχνουν,  κάποιοι επιμένουν να αποδίδουν σημαίνοντα ρόλο στις παρατάξεις αντί για το σύνολο των φοιτητών και να αναγκάζουν και τους υπόλοιπους φοιτητές να αναπτύξουν πελατειακές σχέσεις με τους παραταξιακούς εκπροσώπους για να έχουν δικαίωμα στο αυτονόητο, την ενημέρωση για τα καίρια ζητήματα της σχολής. 
   Ενόψει της εν γένει κοινωνικοπολιτικής κατάστασης και συρρεόντων των ανωτέρω περιστατικών, όλοι οι φοιτητές της Νομικής ανησυχούμε για το μέλλον των σπουδών μας.  Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τις κρατικές και πρυτανικές προσπάθειες να "καθαρίσει" ο χώρος γύρω από τη Νομική αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει στο βωμό αυτής της προσπάθειας να θυσιαστεί η ομαλή λειτουργία της σχολής και η έγκαιρη διεξαγωγή των μαθημάτων μας. Ίσως ήρθε η ώρα η πολιτική ηγεσία με τη συμπόρευση της ακαδημαϊκής, να καταστήσει σαφές αν οι διακηρύξεις του νόμου 4009/2011 για το Άσυλο και τις φοιτητικές παρατάξεις αποτελούν ένα "λευκό κανόνα" ή πραγματικά νομικώς δεσμευτικό κείμενο. Δεν γίνεται σε ένα ευνομούμενο κράτος όπου η ελεύθερη ανάπτυξη της ακαδημαϊκής διδασκαλίας ανάγεται σε συνταγματική αρχή, τα δικαιώματα των φοιτητών να παραβιάζονται κατάφωρα και η ακαδημαϊκή λειτουργία να παρεμποδίζεται λόγω ατολμίας των ιθυνουσών αρχών. 

Με τιμή, Θ.Κ. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: