Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

«Ιmagine Cup» για πολύ κοφτερά μυαλά

Η Μicrosoft εμπνέει τους φοιτητές διοργανώνοντας στην Κύπρο σημαντικό παγκόσμιο διαγωνισμό
Φωτογραφία
Εναν από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους φοιτητικούς διαγωνισμούς τεχνολογίας διοργανώνει η Μicrosoft για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο. Πρόκειται για το διαγωνισμό «Ιmagine Cup», ο οποίος αποτελεί μια σημαντική εμπειρία ζωής, αφού μέσα από το ανταγωνιστικό κλίμα οι διαγωνιζόμενοι
αποκτούν μια μοναδική εμπειρία, δημιουργούν φιλίες και έχουν μια σημαντική ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Ένας διαγωνισμός ο οποίος κατορθώνει να κάνει τα εξυπνότερα μυαλά να συναντηθούν και να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας, αποσκοπώντας στη λύση των πιο δύσκολων προβλημάτων που υπάρχουν και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ό,τι ξεκινά με την «έκρηξη» έμπνευσης και με αρκετή σκληρή δουλειά, μπορεί να καταλήξει σε μια μελλοντική τεχνολογική καινοτομία, σε ανέλιξη στον επαγγελματικό τομέα ή σε νέες βιομηχανίες που θα ευδοκιμήσουν. Το «Ιmagine Cup» προσκαλεί τους φοιτητές να μάθουν, να συνεργαστούν και να αλλάξουν τον κόσμο, επιστρατεύοντας τη φαντασία τους, το πάθος και τη δημιουργικότητά τους για τεχνολογικές καινοτομίες. Ο διαγωνισμός φέρνει τους μαθητές κοντά, δίνει ώθηση στους διαγωνιζόμενους να τα δώσουν όλα και παρέχει ευκαιρίες να δημιουργηθούν δυνατές φιλίες που θα κρατήσουν πέρα από τον διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, έχει διάρκεια ένα χρόνο, αρχίζοντας με online διαγωνισμούς κι έναν παγκύπριο τελικό, με θέμα «Φαντάσου έναν κόσμο όπου η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των δυσκολότερων προβλημάτων».
Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες, οι οποίες αφορούν: Software Design, Game Design (WindowsΡhone και Χbox/Windows) και Challenges. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Μicrosoft, στα Challengesτου φετινού διαγωνισμού οι φοιτητές μπορούν να διαγωνιστούν στις ακόλουθες κατηγορίες: ΙΤ, Κinect Fun Labs, WindowsΜetro Style Αpplications, WindowsΑzure και WindowsΡhone.
Η νικήτρια ομάδα από την Κύπρο στην κατηγορία Software Design μαζί με τους παγκόσμιους φιναλίστ από τις άλλες κατηγορίες που προκύπτουν από τους online διαγωνισμούς, θα ταξιδέψουν με έξοδα της Μicrosoftστo Σίδνεϊ της Αυστραλίας, τον Ιούλιο του 2012, για να διαγωνιστούν στον 10ο παγκόσμιο τελικό, ενώ στο τέλος της όλης διαδικασίας θα δοθούν και χρηματικά έπαθλα στους νικητές που θα προκύψουν στην κάθε κατηγορία. Σημαντικό στοιχείον στο διαγωνισμό είναι πως δεν παίζει ρόλο ποιος θα έχει την καλύτερη λύση, αφού στην ουσία όλοι κερδίζουν.
Φωτογραφία
Φέτος Σίδνεϊ, πέρσι το μοναδικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη
Μπορεί φέτος να έχει ανακοινωθεί ότι ο προορισμός των νικητών είναι το μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μίας χώρας που σίγουρα οι περισσότεροι δεν έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε, κυρίως λόγω της μακρινής της απόστασης, αλλά και ο περσινός προορισμός, στον οποίο πραγματοποιήθηκε ο παγκόσμιος διαγωνισμός, ήταν παρόμοιος. Συγκεκριμένα, η περσινή νικήτρια ομάδα του τοπικού διαγωνισμού, η οποία και αποτελείτο από τους Κώστα Κωνσταντίνο, Νικολαΐδη Γιώργο, Παπαδιομήδους Διομήδη και Μαυρή Αντώνη, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, όπου εκπροσώπησε την Κύπρο στον παγκόσμιο τελικό. «Η Μicrosoftμας έδωσε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο στον παγκόσμιο διαγωνισμό του «Ιmagine Cup». Η συμμετοχή μας σε αυτόν τον τελικό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άτομα από όλο τον κόσμο, να κερδίσουμε και να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές», δήλωσαν με ενθουσιασμό τα μέλη της νικήτριας ομάδας. Να σημειωθεί ότι η νικήτρια ομάδα της χώρας μας, ταξίδεψε στην Αμερική υπό τη συνοδεία του μέντορά τους και λέκτορα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, δρα Χαράλαμπου Πουλλή. «Διαγωνισμοί όπως το “Ιmagine Cup” δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους ούτως ώστε να βρουν λύση σε μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας σήμερα. Οι φοιτητές χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και σκέφτονται outside-of-theboxγια να βρουν νέους, καινοτόμους τρόπους για να αναπτύξουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα μέσα από την τεχνολογία. Η παρουσία στους παγκόσμιους τελικούς ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα, αλλά ακόμα περισσότερο για τους φοιτητές που συνόδευα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλλής.
Δημιουργικότητα και έμπνευση
Ο διαγωνισμός «Ιmagine Cup» ενθαρρύνει τους πιο ταλαντούχους software designers, προγραμματιστές, game developers, να εργαστούν δημιουργικά και να δώσουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πείνα, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, τον έλεγχο των ασθενειών, την υγεία, το περιβάλλον και άλλα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.
Χορηγοί αυτής της σημαντικής προσπάθειας είναι η εταιρεία ηλεκτρονικών Βionicκαι η ομάδα του «Φιλελεύθερου». Επίσης υποστηρικτές είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για αυτό τον πρωτότυπο και ενδιαφέροντα διαγωνισμό αν επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.imaginecup.com.
Μεγάλη ανταπόκριση είχε η πρόσφατη αιμοδοσία που ήταν η έβδομη σε σειρά και η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Ανδρέα Θεμιστοκλέους του ΤΕΠΑΚ. Όπως ανακοίνωσε το ακαδημαϊκό ίδρυμα, συνολικά συγκεντρώθηκαν 126 φιάλες αίματος από φοιτητές, προσωπικό καθώς και πολίτες της Λεμεσού. Η Επιτροπή Αιμοδοσίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαριστεί θερμά τους φοιτητές και τα μέλη του προσωπικού που συνέβαλαν στην αιμοδοσία και σημειώνει ότι η ανθρωπιστική αυτή πράξη αποτελεί ελπίδα ζωής για αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες η ημερίδα με θέμα «Επικοινωνία και Συνεργασία στη Δημόσια Υπηρεσία με τη Χρήση Νέων Τεχνολογιών για Αύξηση της Παραγωγικότητας», η οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και την εταιρεία Μicrosoft. Η ημερίδα απευθυνόταν σε ανώτερα και ανώτατα διευθυντικά στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας και είχε στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις νέες τεχνολογίες, τις πρωτοποριακές λύσεις στον Τομέα της Πληροφορικής και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία στη Δημόσια Υπηρεσία, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και συγχρόνως να μειώσουν το κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες της εταιρείας Μicrosoft, ShareΡoint2010, Unified Communicationsκαι DynamicsCRΜ και λύσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν από κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ θετικά αποτελέσματα. Έγινε επίσης παρουσίαση του Διαδικτυακού Χώρου «η-Συνεργασία», ο οποίος υλοποιήθηκε με τεχνολογία ΜicrosoftShareΡoint2010 για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Μέσω του χώρου αυτού αυτοματοποιούνται οι εσωτερικές διαδικασίες και ενισχύεται η συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στην προετοιμασία και τη διαχείριση των σχετικών με την Κυπριακή Προεδρία θεμάτων. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών Κώστας Αγρότης είπε: «Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. Σήμερα η τεχνολογία παρέχει ισχυρά εργαλεία. Χρησιμοποιώντας έναν κοινό χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με προγράμματα όπως ΜicrosoftWord, Ρower Ρointκτλ., θα μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να μοιράζονται αρχεία και να δουλεύουν ταυτόχρονα σε ένα θέμα, βελτιώνοντας τον τρόπο συνεργασίας και ενισχύοντας ταυτόχρονα την επικοινωνία». Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των νέων τεχνολογιών, ο κ. Αγρότης σημείωσε ότι «οι νέες γενιές των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ πιο δεκτικές, σε σχέση με τις παλαιότερες. Η αλήθεια είναι ότι τα νέα εργαλεία της Μicrosoftέχουν τύχει ευρείας αποδοχής». Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Μicrosoft Κύπρου Κωνσταντίνος Λουκάς είπε: «Για εμάς είναι σημαντικό να περνούμε τα στενά εμπορικά όρια και να στεκόμαστε δίπλα από τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, υπάρχει πληθώρα νέων εργαλείων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Πολλά έργα τρέχουν, είμαστε δίπλα στη Δημόσια Υπηρεσία και βοηθάμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η καινοτομία είναι ο δρόμος ο οποίος οδηγεί στην ανάπτυξη. Ομολογώ ότι υπάρχει καλή τοπική γνώση και θεωρώ ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».
ΙΝΤΕRCΟLLΕGΕ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης Γυναικών Επιχειρηματιών στον Αγροτουρισμό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης είχε ως βασικό σκοπό να δώσει στις συμμετέχουσες την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες μεθόδους και τεχνικές για την επιτυχή διαχείριση της επιχείρησής τους. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα αγροτουριστικών επιχειρήσεων από την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έμπειρο ακαδημαϊκό προσωπικό από τον κλάδο της Φιλοξενίας και του Τουρισμού του Ιntercollege καθοδήγησε τις συμμετέχουσες, μέσα από πρακτικές ενότητες και ασκήσεις, έτσι ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω τις διοικητικές τους ικανότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα Μάρκετινγκ, Ηλεκτρονικής Δικτύωσης, Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου Επιχειρηματικού Σχεδίου. Συνολικά οκτώ γυναίκες επιχειρηματίες παρακολούθησαν το πρόγραμμα κατάρτισης, οι οποίες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτουριστικής φιλοξενίας από διάφορες επαρχίες της Κύπρου. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΜΑ) στην Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία με συντονίστρια τη δρα Βάια Δουδάκη θα προσφέρει το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2012-2013). Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει σημειωθεί, όσοι ενδιαφερόμενοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους, έχουν την ευχέρεια να το πράξουν μέχρι και αύριο (Δευτέρα 23 Απριλίου 2012) καθότι δόθηκε παράταση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΤΕΠΑΚ htpp://www.cut.ac.cy.

Δεν υπάρχουν σχόλια: