Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Ο ανερυθρίαστος τρόπος Μπαρόσο

Του Κώστα Γουλιάμου  
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην κοινή γνώμη η προκλητική στάση των αξιωματούχων της Κομισιόν για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Ειδικότερα, ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόσο σε δήλωσή του ανέφερε: «Αν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες του, είναι προτιμότερο να το εγκαταλείψει». Αργότερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε, έσπευσε όχι μόνο να (συγ)καλύψει το περιεχόμενο της δήλωσης αλλά και να
συμπληρώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει με τη σειρά της να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της οι οποίες απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Μια σοφή παροιμία λέει: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Να θυμίσουμε λοιπόν: (1) η ίδια η Κομισιόν ούτε τήρησε ούτε σεβάστηκε διά Μπαρόσο σχετικό εδάφιο που «υπογράμμιζε» πως απόρριψη (έστω και από ένα κράτος) της «Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης» σήμαινε το τέλος της. (2) λόγω απόρριψης, η Κομισιόν επέβαλε συνεχή δημοψηφίσματα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ξανάφερνε δηλαδή από την πίσω πόρτα το σχέδιο του γερμανικού διευθυντηρίου για επιβολή ενός αντιδημοκρατικού και νεοφιλελεύθερου «Ευρωσυντάγματος». (3) Το Παρίσι επέρριψε τότε την ευθύνη της ήττας του «ναι» στο γαλλικό δημοψήφισμα στον Μπαρόσο αφού με τη δημόσια υποστήριξη του προς την οδηγία Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών στην ΕΕ, μετέβαλε τη στάση της γαλλικής κοινής γνώμης. (4) «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν σε διακοσμητικές αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε να γίνει ευκολότερα αποδεκτό…» (ομιλία Ζισκάρ ντ’ Εστέν, Επιτροπή Συνταγματικών υποθέσεων/ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 17/6/2007). (5) «Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια πρόταση με το προηγούμενο Σύνταγμα…» (συνέντευξη Μάργκοτ Βάλστρομ, επιτρόπου Κομισιόν, στη «Svenska Dagbladet», 26/6/2007). (6) Ο ελληνικός λαός διεξήγαγε εκλογές, έχει εκλέξει κόμματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επίσης εκλελεγμένο. Ποιος όμως εξέλεξε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Πού είναι η δημοκρατική της νομιμότητα; Ειδικά ως προς το τελευταίο ερώτημα προσφεύγω στην ανάλυση της Χλόης Πετρίδου «Ζητείται νομιμότητα»: Παρά τις διαβεβαιώσεις, η ΕΕ δρα με εντεινόμενα παράνομο τρόπο ενόψει κρίσης, με στόχο την επέκταση του πεδίου των αρμοδιοτήτων της και την επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της.
Σε πρόσφατη συνέντευξη για το νέο «πακέτο» οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Μπαρόσο, απαντώντας σε ερώτηση για τη νομιμοποίηση της Κομισιόν να αποφαίνεται περί κρατικών προϋπολογισμών, απάντησε ότι αυτή απορρέει από την παραχώρηση κρατικής κυριαρχίας που συνεπάγεται η προσχώρηση στην ΕΕ. Ας εξετάσουμε αυτό το συλλογισμό από την άποψη της νομιμότητας. Η ΕΕ είναι πράγματι δημιούργημα της παραχώρησης από τα κράτη μέρους της κυριαρχίας τους… Η παραχώρηση αυτή αντισταθμίζεται, σε επίπεδο ΕΕ, από το γεγονός ότι η τελευταία δεν μπορεί να νομοθετεί παρά μόνο στο μέτρο και για τα θέματα για τα οποία έχει ρητή αρμοδιότητα. Έτσι, κάθε νομοθετικό κείμενο πρέπει να βασίζεται σε διάταξη της Συνθήκης που εξουσιοδοτεί την ΕΕ να ενεργήσει (νομική βάση). Για να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της ΕΕ, σύμφωνα με το Άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), χρειάζεται αναθεώρηση των Συνθηκών με διακυβερνητική συνδιάσκεψη και επικύρωση από κάθε κράτος σύμφωνα με τις συνταγματικές του διατάξεις. Παράλληλα προβλέπονται απλοποιημένες διαδικασίες αναθεώρησης, οι οποίες όμως δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ.
Ωστόσο, οι αρμοδιότητες της ΕΕ επεκτείνονται διαρκώς χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σείοντας τη βασιμότητα της δήλωσης του κ. Μπαρόσο. Πέραν της παραπάνω ανάλυσης, η ΕΕ αποτελεί μια ανομοιογενή και μεταβλητής διαστρωμάτωσης οντότητα. Τούτο, μεταξύ άλλων, εκμεταλλεύεται ο κ. Μπαρόσο. Και συμπεριφέρεται ως να έχει από το γερμανικό διευθυντήριο άσυλο πολιτικής λογοδοσίας. Όμως όλα έχουν όρια. Ήδη η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Αna Μaria Gomez έχει καταγγείλει (20/12/2010) στην Κομισιόν όσα ερευνούν εισαγγελικές Αρχές και Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πορτογαλίας για το σκάνδαλο Ferro staal. Ήτοι: κινήσεις κεφαλαίων, μίζες κ.λπ. για την αγορά δύο γερμανικών υποβρυχίων. Πάντως ο πρώην πρόξενος της Πορτογαλίας στο Μόναχο, Jurgen Αdolph, αποκάλυψε -σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ- ότι για την εν λόγω αγορά είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Άμυνας Πόρτας και τον πρωθυπουργό Μπαρόσο.
* Ο Κώστας Γουλιάμος είναι αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: