Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Οι ... παλιοί συμβουλεύουν τους νέους

Άγχος, αγωνία, προσπάθεια. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που κυριαρχούν στην καθημερινότητα χιλιάδων υποψηφίων που αυτή τη περίοδο δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις προσπαθώντας να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μία περίοδος ιδιαίτερα
φορτισμένη΄και κουραστική για τους μαθητές  οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τρόπους για να μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα στο διάβασμα τους αλλά και κάποια μυστικά επιτυχίας.
Τις καλύτερες συμβουλές όμως μπορούν να τις δώσουν μόνο όσοι έχουν βρεθεί στην ίδια θέση μαζί τους. Όπως ο Μιχάλης Πυθαρούλης, ο οποίος στις περσινές εξετάσεις είχε αριστεύσει συγκεντρώνοντας 19.039 μόρια.
Φοιτητής πλέον της Ιατρικής Σχολής στο Ηράκλειο της Κρήτης, θυμάται πώς ένοιωθε όταν πριν από ένα χρόνο περνούσε και εκείνος τον δικό του... Γολγοθά δίνοντας πανελλήνιες εξετάσεις.
"Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτέλεσαν για μένα μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και επίπονη διαδικασία, κυρίως λόγω του άγχους και της πίεσης που υπέστην καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Επομένως, βλέποντας τώρα την επόμενη γενιά να έρχεται σε αυτή τη θέση, αισθάνομαι εν μέρει ανακούφιση που δεν είμαι πλέον μέρος της διαδικασίας αυτής, αλλά και κατανόηση για το άγχος και την αγωνία των υποψηφίων, ενώ κάπου κάπου ζηλεύω λίγο για το όμορφο καλοκαίρι που περιμένει τα παιδιά της Γ' Λυκείου και το οποίο αποτελεί για μένα παρελθόν" μας λέει ο Μιχάλης
"ΟΧΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΥΧΤΙΑ" 
Η 19χρονη Άννα Μητσοπούλου, αριστούχος μαθήτρια (η οποία το 2011 κατάφερε και συγκέντρωσε 19,147 μόρια), συμβουλεύει τους φετινούς υποψήφιους. "Μεθοδικό διάβασμα χωρίς υπερβολές και ξενύχτια και πολλές επαναλήψεις στην ύλη. Καλό είναι να βάζουν τεστ στον εαυτό τους (όπως π.χ. θέματα περασμένων ετών που μπορούν να λύσουν μόνοι τους) για να εντοπίζουν κενά και ελλείψεις".
Το ίδιο συστήνει και ο Μιχάλης. "Θα μπορούσα νομίζω να συστήσω στα παιδιά που γράφουν φέτος να αποφύγουν τις υπερβολές και να ξεκουράζονται επαρκώς τις μέρες των εξετάσεων, ιδιαίτερα πριν από κάθε μάθημα. Πρέπει να αποδεχτουν το γεγονός ότι καλώς ή κακώς η περίοδος της προετοιμασίας για τις εξετάσεις έχει τελειώσει, και ότι τώρα απομένει χρόνος μονάχα για μία τελευταία επανάληψη. Ωστόσο, αν υπάρχει μέτρο, αυτή η σύντομη επανάληψη της τελευταίας μέρας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς βοηθάει τους υποψήφιους να εστιάσουν στο μάθημα της επομένης. Εξίσου σημαντικό είναι να μην ασχολούνται οι υποψήφιοι με το προηγούμενο μάθημα, αν είναι δυνατόν ούτε για να δουν τις λύσεις των θεμάτων, καθώς κάτι τέτοιο δεν τους προσφέρει τίποτα και μόνο να τους αποσυντονίσει μπορεί".
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Η ερώτηση όλων των υποψηφίων αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Οι περσινοί αριστούχοι αρνούνται ότι υπάρχουν τέτοια μυστικά αλλά το σωστό διάβασμα και ο σωστός καταμερισμός του χρόνου μπορούν να τους βοηθήσουν αρκετά.
"Να κάνουν οργανωμένες επαναλήψεις στο σύνολο της ύλης(γιατί δυστυχώς sos δεν υπαρχούν!) και με επιμονή στα σημεία που θεωρούν ότι έχουν κενά με τη συμβουλή του καθηγητή τους..Πέρα απο τις φροντιστηριακές ασκήσεις και σημειώσεις βαρύτητα να δώσουν στις σημειώσεις και τα σχόλια των σχολικών βιβλίων καθώς εκεί παραπέμπουν και οι διορθωτές στα εξεταστικά κέντρα..Και να μη δώσουν καμία σημασία στην παραφιλολογία γύρω απο το "τι θα πέσει" γιατί θα αγχωθούν χωρίς λόγο. Σωστή επανάληψη και καλός υπνος το προηγούμενο βράδυ και θα πάνε μια χαρά!" μας λέει η Άννα, ενώ ο Μιχάλης συμπληρώνει "Δεν πρέπει να ξεπερνιούνται κάποια όρια. Θεωρώ ότι σε μαθήματα τα οποία απαιτούν υπολογισμούς (π.χ. μαθηματικά και φυσική), οι υποψήφιοι θα πρέπει να διατηρούν το μυαλό τους ξεκούραστο ώστε να αποφύγουν τυχόν λάθη απροσεξίας και να μην υπερβαίνουν τις 3-4 ώρες διαβάσματος τη μέρα, εστιάζοντας κυρίως στη θεωρία, που συχνά παραμελείται. Σχετικά με τα μαθήματα που απαιτούν αποστήθιση, όπως η  Βιολογία και η Ιστορία, δεν είναι κακό πιστεύω να αφιερώσουν αρκετές ώρες αρκεί να μη στερήσουν χρόνο από τον ύπνο τους".
ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Η δύσκολη ώρα έφτασε! Το στυλό ανά χείρας έτοιμο να απαντήσει στα θέματα των εξετάσεων. Πώς μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι οι υποψήφιοι; Ο Μιχάλης συμβουλεύει ότι "Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέξουν κυρίως το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση για αύξηση του αριθμού των θεμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική διαχείρηση των τριών ωρών που τους δίνονται. Είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα σε μαθήματα που απαιτούν πράξεις και υπολογισμούς, να αφήνουν 20-30 λεπτά για έλεγχο ακόμα κι αν αυτό λειτουργεί εις βάρος της επαρκούς ανάπτυξης καποιου θέματος. Επίσης, σε περίπτωση που κάποιο θέμα τους δυσκολεύει, καλό θα ήταν να το αφήσουν για το τέλος, ενώ αν νιώσουν ότι έχουν κολλήσει δεν πρέπει να διστάσουν να αφήσουν το στυλό για ένα λεπτό. Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί στην ανάγνωση των θεμάτων καθώς η βιασύνη οδηγεί σε παρανοήσεις, ενώ θα ήταν λάθος να υποτιμήσουν τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού-λάθους, από τις οποίες μπορούν να αποσπάσουν εύκολες μονάδες, αρκεί να μην πέσουν στις παγίδες που συχνά κρύβουν".
Ιδιαίτερη προσοχή στην διατύπωση των θεμάτων συστήνει και η Άννα. "Να διαβάσουν πολύ καλά τα θέματα έτσι ώστε να ξέρουν τι ακριβώς ζητάνε και να απαντήσουν με πληρότητα. Επίσης σε περίπτωση που δεν γνωρίζουν κάποιο θέμα ή δυσκολευτούν καλό είναι να προχωρήσουν στα επόμενα για να μη χάσουν χρόνο και γυρνάνε στα άλλα στο τέλος..Να κάνουν ένα πλάνο στο πρόχειρο πριν δώσουν την τελική απάντηση για να μην ξεχάσουν κάποια στοιχεία αλλά και για να έχουν καλή διατύπωση..Προσοχή στο χρόνο και να ξεκινήσουν με όσα θέματα μπορούν να χειριστούν  και γνωρίζουν επαρκώς!"
Αυτές οι μικρές συμβουλές των περσινών αριστούχων ίσως φανούν χρήσιμες για τους υποψήφιους που δοκιμάζονται φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και μην ξέχνανε. Του χρόνου κάποιοι άλλοι θα βρίσκονται στην θέση τους και εκείνοι θα απολαμβάνουν πλέον την ζωή του... φοιτητή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: