Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Υποψήφιοι αντιμέτωποι με την επιλογή σχολής

Η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων ξεκίνησε και οι νέοι υποψήφιοι ζουν μια έντονη με πολύ άγχος καθημερινότητα. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που σκέφτονται οι νέοι το μέλλον τους, καθώς αλλάζουν τις
προτεραιότητές τους και αυξάνεται η ανασφάλειά τους. Λόγω της αύξησης της ανεργίας οι μαθητές επιλέγουν σχολές που θα τους προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική εξασφάλιση μετά την αποφοίτησή τους.
Τα δύο τελευταία χρόνια οι νέοι προτιμούν να καταταγούν σε στρατιωτικές, ναυτικές και αγροτικές σχολές που ο πρώτος μισθός φτάνει τα 800 ευρώ. Οι ίδιοι το προτιμούν από το να σπουδάσουν και να περιμένουν στην ουρά το επίδομα ανεργίας.
Από το 2006 έως και το 2011 υπήρξε υπερδιπλασιασμός των μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στη ΣΤΥΑ(Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας) και τη ΣΜΥΝ(Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού), ενώ σημαντική ήταν η αύξηση και στις υπόλοιπες σχολές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη Σχολή Ικάρων Μηχανικών είχαν περάσει 307 μαθητές το 2006 ενώ το 2011 μπήκαν 459, αύξηση δηλαδή 49%. Σημαντικό ρόλο παίζει ότι πρόκειται για δωρεάν σπουδές με την εξασφαλισμένη διαμονή και σίτιση.
Τμήματα όπως τα Παιδαγωγικά, των οποίων οι απόφοιτοι το 2008 διορίζονταν πριν ακόμα ορκιστούν για πτυχίο, έχουν ήδη διακρίνει μια μείωση στον αριθμό των υποψηφίων. Η μείωση των πρώτων προτιμήσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα συντέλεσε στην αύξηση των προτιμήσεων για τη Νομική. Από το 2008 μέχρι και το 2011 όλο και αυξάνονται οι υποψήφιοι που τη δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση.
Οι απόφοιτοι της Νομικής μπορεί βέβαια να αντιμετωπίζουν και αυτοί το φάσμα της ανεργίας, όμως η πληθώρα των επαγγελματικών διεξόδων και το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι της Νομικής μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα -από τη στιγμή που γενικότερα οι διορισμοί στο Δημόσιο έχουν εκμηδενιστεί- σε συνδυασμό και με το κοινωνικό κύρος της σχολής, οδηγεί ξανά πολλούς υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης να την επιλέξουν.
Αύξηση παρατηρείται στα Γεωπονικά τμήματα, στις τουριστικές σχολές, καθώς και στα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών. Πρόκειται για τμήματα που έχουν συνδεθεί με εξελίξεις-αλλαγές σε τομείς που έχουν σχέση με τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας (Γεωπονία), τον τουρισμό (Τουριστικά επαγγέλματα) και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι), δηλαδή τομείς από τους οποίους οι μαθητές προσδοκούν θετικότερες προοπτικές στο μέλλον.
Τα επαγγέλματα υγείας ανεβαίνουν πολύ στις προτιμήσεις των μαθητών στα έτη της κρίσης (2010-2011). Πιο αναλυτικά, το 2011 παρατηρείται για την Ιατρική Αθήνας αύξηση πρώτων προτιμήσεων κατά 64% συγκριτικά με το 2008 και στην Ιατρική Θεσσαλονίκης 72%. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκεται και η αύξηση για το τμήμα Επιστήμη της Διατροφής, ενώ στο 25,5% είναι η αύξηση για τη Φαρμακευτική Αθηνών.
  City Press Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια: