Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

«Χρηματοδοτήστε μας για να μην κλείσουμε»

Επιστολή του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου στην υπουργό Παιδείας
tei arta
Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου έστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας με την οποία της ζητά την άμεση και κατεπείγουσα επιχορήγηση για την κάλυψη των βασικών αναγκών του ΤΕΙ Ηπείρου, με αφορμή φυσικά την αδυναμία παροχής σίτισης στους σπουδαστές του Ιδρύματος από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης στους Σπουδαστές αφού μετά το Δημοτικό Συμβούλιό Ηγουμενίτσας, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ανακοίνωση υπέρ των σπουδαστών του ΤΕΙ Ηπείρου εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γκίκα έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι από 15 Ιουνίου 2012 διακόπτεται η σίτιση των σπουδαστών του ΤΕΙ Ηπείρου καθώς και η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεών του λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και του «κουρέματος» των αποθεματικών του Ιδρύματος, σύμφωνα και με τα αριθμ. πρωτ. Φ11/2855/16-5-2012 και Φ11/2856/16-5-2012 έγγραφα, τα οποία σας αποστείλαμε.
Σας επισημαίνουμε ότι η επιχορήγηση του ΤΕΙ Ηπείρου για σίτιση και λειτουργικές δαπάνες ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτή που του αναλογούσε λόγω των μεγάλων αποθεματικών. Τα αποθεματικά του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία ήταν αποταμιεύσεις ετών και αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρηστής διαχείρισης, επενδύθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς την έγκρισή μας, σε ομόλογα τα οποία μειώθηκαν κατά 70% μετά το γνωστό «κούρεμα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη χρημάτων για την κάλυψη των βασικών αναγκών της σίτισης των σπουδαστών μας καθώς και της φύλαξης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο ακτινώνεται στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου.
Στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, είναι προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί η σίτιση των σπουδαστών μας, των οποίων οι οικογένειές τους βιώνουν οικονομικά προβλήματα καθώς και η φύλαξη των εγκαταστάσεών μας στο πλαίσιο της υποχρέωσής μας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.
Ως συνέπεια των παραπάνω, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα με διαμαρτυρίες των σπουδαστών μας και καταλήψεις και με ορατό κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου.
Για τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε για την άμεση και κατεπείγουσα επιχορήγηση για την κάλυψη των παραπάνω βασικών αναγκών του ΤΕΙ Ηπείρου, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ποιοτική εκπαιδευτική λειτουργία της ακαδημαϊκής μας κοινότητας».
Συμπαράσταση στους σπουδαστές και από τον δικηγορικό σύλλογο Θεσπρωτίας
Και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, μετά από άλλους φορείς, στέκεται στο πλευρό των φοιτητών του Παραρτήματος του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, με αφορμή την επικείμενη αναστολή της δωρεάν σίτισης.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Σιντόρης, «με έκπληξη αλλά και λύπη πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να διακοπεί η σίτιση των Σπουδαστών του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, με την αναστολή λειτουργίας του Εστιατορίου , και οφείλουμε ως πολίτες του ευνομούμενου κράτους στο οποίο ζούμε να επισημάνουμε προς κάθε αρμόδιο τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 16 § 4 του Συντάγματος «4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.»
Είναι προφανές, σύμφωνα με τον κ. Σιντόρη, ότι στον όρο «δωρεάν παιδεία» συμπεριλαμβάνεται κάθε διευκόλυνση προς τον Σπουδαστή, ώστε να έχει πράγματι και επί της ουσίας δωρεάν παιδεία, όπως δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν μετακίνηση, δωρεάν σίτιση κλπ
Με την επαπειλούμενη διακοπή της σίτισης των Σπουδαστών, συνεχίζει, παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα, και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τους αρμοδίους για την άμεση λύση του προβλήματος, και βέβαια δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τον απαράδεκτο και αντισυνταγματικό αυτό τρόπο, επιχειρείται έμμεσα αλλά σαφέστατα η συρρίκνωση και – εν τέλει- η πλήρης απαξίωση του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, με σκοπό και οι ήδη φοιτούντες σπουδαστές να το εγκαταλείψουν, αλλά και να μην υπάρξει ενδιαφέρον από νέους Σπουδαστές, με απώτερο σκοπό να κλείσει «αναγκαστικά» λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Ενώ κλείνοντας, τονίζει την ανάγκη όλοι να δηλώσουν την συμπαράστασή τους προς τους Σπουδαστές, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, για ένα καλύτερο μέλλον, μέσω των σπουδών τους, ένα μέλλον που φαντάζει πλέον αβέβαιο, και μάλιστα σε μια εποχή πολύ δύσκολη για την πατρίδα μας γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: