Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο σε κάθε επαρχία

Επεκτείνονται διαρκώς, αφού το ενδιαφέρον 
των συμμετεχόντων αυξάνεται συνεχώς
Φωτογραφία
Τα Ελεύθερα Πανεπιστήμια έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ως σχολείο δια βίου μάθησης και ως μέσο πρόσβασης στο έργο και την έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο
Κύπρου. Το ακαδημαϊκό ίδρυμα δηλώνοντας ότι έχει επίγνωση της κοινωνικής προσφοράς που επιτελεί η λειτουργία του σημαντικού αυτού θεσμού, προχωρεί στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυσή του, αποσκοπώντας στη διάδοση της γνώσης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη μάθηση από όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει εντάξει πρόσφατα στο θεσμό και το Σαλαμίνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Παραλίμνι, ενώ προγραμματίζει περαιτέρω επέκταση και σε άλλες περιοχές, όπως είναι ο ακριτικός Πύργος Τηλλυρίας και άλλες κοινότητες οι κάτοικοι των οποίων δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους επιμορφωτικές δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 549 διαλέξεις και έχουν λάβει πιστοποιητικό παρακολούθησης 2.140 συμμετέχοντες. Φέτος η πορεία των Ελεύθερων Πανεπιστημίων χαρακτηρίζεται δυναμική και η ανταπόκρισή του κόσμου θερμή, αφού έλαβαν πιστοποιητικά παρακολούθησης 483 συμμετέχοντες. Ποσοστό που ισοδυναμεί με 23% περίπου στα 14 χρόνια λειτουργίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι ο αριθμός συμμετοχών είναι ακόμη μεγαλύτερος, εάν ληφθούν υπόψη και οι συμμετέχοντες σε τουλάχιστον μία διάλεξη χωρίς να λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Όπως είναι γνωστό, τα Ελεύθερα Πανεπιστήμια οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με δήμους και άλλους τοπικούς φορείς. Ξεκίνησαν από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα και προχώρησαν σε Λεμεσό, Πάφο και Λονδίνο, και τώρα στο Παραλίμνι. Οι εκλαϊκευμένες διαλέξεις που παρουσιάζονται πραγματοποιούνται από μέλη του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Κύπρου (περιλαμβανομένων των επισκεπτών και των ειδικών επιστημόνων) και εμπλουτίζονται με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ ξένων Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και ειδικών από επιστημονικά ινστιτούτα και οργανισμούς. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο αναδεικνύει την αξία της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων ως μέσο ανάπτυξης και προόδου. Η ευκαιρία που προσφέρει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο κοινό να έρθει σε επαφή με εμπειρογνώμονες και να ενημερωθεί για διάφορα γνωστικά πεδία τα οποία έχουν κοινωνικό αντίκτυπο είναι μοναδική. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στηρίζει έμπρακτα και πάντα θα επιδιώκει τη διοργάνωση δραστηριοτήτων οι οποίες θα αποσκοπούν στην εμπλοκή της κοινωνίας και στην ενίσχυση ενός εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου.
Ο θεσμός των Ελεύθερων Πανεπιστημίων αποτελεί για το Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας και ενίσχυσης των καλών σχέσεων με την κοινωνία που το περιβάλλει. Με τη λειτουργία του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναδεικνύει την ανάγκη της δια βίου μάθησης καθώς και της συνεχούς πνευματικής εγρήγορσης των πολιτών για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας. Χορηγός επικοινωνίας των Ελεύθερων Πανεπιστημίων είναι ο «Φιλελεύθερος/.
Τα Ελεύθερα Πανεπιστήμια που λειτουργούν σήμερα Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Σκαλί Αγλαντζιάς: Οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς πραγματοποιούνται για 14η συνεχή χρονιά κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» της Αγλαντζιάς (Αίθουσα «Σπηλιές»). Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Αγλαντζιάς, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΡΙΚ και χορηγός η ΣΠΕ Λήδρα. Μέσω του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ μεταδίδονται όλες οι διαλέξεις και αναμεταδίδονται από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον LGR του Λονδίνου. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 400 άτομα. Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα: Οι διαλέξεις διεξάγονται κάθε δεύτερη Τρίτη, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, στο Νικολαΐδειο Μέγαρο Λάρνακας. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Λάρνακας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας και χορηγός οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ο θεσμός του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα διανύει τον 14ο χρόνο του. Οι απόφοιτοι αριθμούν σήμερα τους 650. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού, οι διαλέξεις προσφέρονταν από το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό: Οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό πραγματοποιούνται την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, στο αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, κτήριο «Αντρέας Θεμιστοκλέους» στο ΤΕΠΑΚ. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Αμμοχώστου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Capitalκαι το ΤΕΠΑΚ. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό διήνυσε φέτος τον όγδοο του κύκλο. Οι απόφοιτοι αριθμούν σήμερα τους 228. Φέτος συμμετείχαν συνολικά 195 άτομα και έλαβαν πιστοποιητικά παρακολούθησης 42 συμμετέχοντες. Χορηγός του είναι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.
Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο: Οι διαλέξεις διεξάγονται την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος. Οι διαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος στις συχνότητες 93.7 FΜ και 98.8 FΜ για την Πόλη Χρυσοχούς και ηχογραφημένες από το ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCΥvoice 95.2. Διαχρονικά το Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο υποστηρίζει η ΣΠΕ Γεροσκήπου & Ανατολικής Πάφου. Φέτος ήταν η όγδοη χρονιά λειτουργίας του Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Οι απόφοιτοι σήμερα αριθμούν τους 300.
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Ομογένεια του Λονδίνου: Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται για 9 συνεχή χρόνια, την τρίτη Πέμπτη κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, στο Οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητος της Μεγάλης Βρετανίας που είναι και οι συνδιοργανωτές της πρωτοβουλίας αυτής. Μέχρι σήμερα πιστοποιητικό παρακολούθησης των διαλέξεων έχουν παραλάβει 390 άτομα. Στόχος του προγράμματος η προσφορά ευκαιρίας στο ευρύ κοινό της παροικίας του Λονδίνου να ενημερωθεί για διάφορα θέματα αλλά και να γνωριστεί και να αναπτύξει διάλογο με τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου. Χορηγοί επικοινωνίας οι εφημερίδες «Παροικιακή», «Ελευθερία», ο ραδιοφωνικός σταθμός LGR και ο τηλεοπτικός σταθμός ΗellenicΤV. Προβολή των διαλέξεων γίνεται επίσης μέσω του προγράμματος του ΡΙΚ «Κυπρίων Νόστος».
«Ελεύθερη επιλογή»: «Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο αποτελεί ελεύθερη επιλογή κάθε συμμετέχοντος να κυνηγά και να επιδιώκει τη μάθηση. Ελεύθερη επιλογή να προκρίνει την αμφισβήτηση και να παραμένει ανήσυχο πνεύμα εμπρός στον εφησυχασμό και τις κρίσεις της εποχής μας. Γιατί οι κρίσεις είναι απόρροια στασιμότητας, περιορισμένης ενημέρωσης και άγνοιας των προσπαθειών επίλυσης των τρεχόντων προβλημάτων. Μόνο μέσω της διατύπωσης προβληματισμών, της εφαρμογής καινοτόμων προτάσεων και μέσω του διαλόγου μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και έξοδος από τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συμπληγάδες. Η αξία λοιπόν της μάθησης στις μέρες μας, η αξία της ενημέρωσης και της διαφυγής από την άγνοια πρέπει να οχυρωθεί με τέτοιους θεσμούς, όπως είναι το ελεύθερο πανεπιστήμιο και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στα πλαίσια της τελετής λήξης του Έβδομου Χρόνου Διαλέξεων του Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου.
ΤΟ ΣΑΛΑΜΙΝΕΙΟΕλεύθερο Πανεπιστήμιο στο Παραλίμνι συνδιοργανώνεται μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, δόθηκαν διαλέξεις γενικού ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι διαλέξεις αυτές προσφέρονταν κάθε τρίτη Πέμπτη του μήνα κι είχαν μεγάλη ανταπόκριση. Οι διαλέξεις διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας - Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Σημαντική είναι και η συμβολή τοπικών φορέων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, δήμων και κοινοτήτων στη μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής. Οι διαλέξεις μεταδίδονται απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και ηχογραφημένες από τον τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Πολιτεία» (106,7 FΜ), το ραδιοφωνικό σταθμό «Ο Λόγος» (101,1 και 101,6 FΜ) και το ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, UCΥvoice, 95.2 FΜ. Χορηγοί επικοινωνίας του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι, επίσης, η ηλεκτρονική εφημερίδα Famagusta Νews. Χορηγοί του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι η Ελληνική Τράπεζα, η ΣΠΕ Σωτήρας Αμμοχώστου και η Συνεργατική Παραλιμνίου. Πρώτος χρόνος διαλέξεων κι έχουν αποφοιτήσει ήδη 312 άτομα, ενώ συμμετείχαν συνολικά 415 κάτοικοι της Μητροπολιτικής περιφέρειας. 
 http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια: