Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Η «άγνωστη» Πελοπόννησος

Της Μαίρης Αδαμοπούλου
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ 450 ΣΕΛΙΔΩΝ ΑΠΟ 67 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ
Στη γη της - στο Λύκαιον Ορος - γεννήθηκε ο Oλύμπιος Δίας. Στις πήλινες πινακίδες της Πύλου μνημονεύεται για πρώτη φορά ο Kοσμοσείστης Ποσειδών. Είναι η μοναδική περιοχή της ελληνικής επικράτειας που διατηρεί απαράλλαχτα στα ονόματα των σύγχρονων νομών τις ονομασίες των αρχαίων
φυλετικών γεωγραφικών «χωρών». Στα ιερά της διαμένουν, στην αυγή της Ιστορίας, οι θεοί του Ολύμπου: η Ηρα είναι πολιούχος του Αργους, ο Απόλλων θρηνεί στις Αμύκλες τον αγαπημένο του Υάκινθο, ο Ασκληπιός θεραπεύει τους πιστούς στην Επίδαυρο. Σε διαφορετικές γωνιές της ο Ηρακλής εκτελεί τους άθλους του - από τη Νεμέα και τη Στυμφαλία έως την Ηλιδα και τον Ερύμανθο. Και στα στάδιά της στεφανώνονται οι νικητές των πρώτων πανελλήνιων αθλητικών αγώνων.
Είναι η Πελοπόννησος όπως αποκαλύπτεται μέσα από έναν αφιερωματικό τόμο των εκδόσεων Μέλισσα που συνέγραψαν 67 αρχαιολόγοι επί τέσσερα χρόνια. Και που επιχειρεί να γράψει την ιστορία της Πελοποννήσου μέσα από γνωστά αλλά και «φρέσκα» αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία συνδυάζονται με τον μύθο και ιστορικά γεγονότα.
Μέσα από τη μνημειακή έκδοση 450 σελίδων μαθαίνουμε αρκετά πράγματα, εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό, για την πολυτραγουδισμένη - κατά τα άλλα - Πελοπόννησο:
Δόντι 700.000 ετών: ένα απολιθωμένο δόντι ηλικίας 700.000 ετών που βρέθηκε στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι το αρχαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα στην Ελλάδα και ένα από τα αρχαιότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο γομφίος, αν και δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιο ανθρώπινο είδος ανήκει, θεωρείται από τους μελετητές ότι κατά πάσα πιθανότητα αντιπροσωπεύει έναν πρώιμο Homo Ηeidelbergensis που εκτιμάται ότι είναι ο κοινός πρόγονος του ανθρώπου του Νεάντερταλ και του σύγχρονου ανθρώπου.
Η γενέτειρα των θεών: Οι Αρκάδες θεωρούνται πως είναι το αρχαιότερο ελληνικό φύλο που κατέβηκε στην κυρίως Ελλάδα. Οι αρχαίες πηγές μάλιστα τους θεωρούν αυτόχθονες, αφού αυτό πίστευαν οι ίδιοι οι Αρκάδες, οι οποίοι προς επιβεβαίωση της αρχαιότητάς τους χαρακτήριζαν τη Λυκόσουρα ως την αρχαιότερη πόλη στον κόσμο και θεωρούσαν πως πολλοί από τους θεούς, όπως ο Δίας, η Αρτεμις, η Αθηνά, η Ηρα, ο Ερμής, ο Ασκληπιός και ο Παν, γεννήθηκαν στην Αρκαδία, ενώ ως τον αρχαιότερο αυτόχθονα κάτοικο της Αρκαδίας η παράδοση θέλει τον Πελασγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: