Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Στο Ιδρυμα Νεολαίας παραμένουν οι φοιτητικές εστίες


Το είχαν ζητήσει οι διοικήσεις των ΑΕΙ
Στο Ιδρυμα Νεολαίας παραμένουν οι φοιτητικές εστίες
Παραμένουν στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας) οι αρμοδιότητες λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να εκλεγούν οι νέες διοικήσεις των ΑΕΙ. Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει στο υπουργείο Παιδείας οι διοικήσεις των
πανεπιστημίων, στην ευθύνη των οποίων είχε περιέλθει η λειτουργία των εστιών, χωρίς όμως να έχουν αναβαθμιστεί και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Έτσι, η υπηρεσιακή υπουργός κυρία Φρόσω Κιάου εξέδωσε σήμερα νέα συμπληρωματική απόφαση, με βάση τις διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ, με την οποία ορίζεται ότι την υποστήριξη των φοιτητικών εστιών θα συνεχίσει να έχει το Ίδρυμα Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης ως και την πάροδο τριών μηνών από τη συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου των σχετικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που θα ιδρυθούν στα ΑΕΙ.


«Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο θεσμός της φοιτητικής μέριμνας μέχρι να μπορέσουν τα ΑΕΙ να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νέου νόμου ιδρύοντας τα ΝΠΙΔ τα οποία θα αναλάβουν την παροχή αυτών των υπηρεσιών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.


Όπως αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έθεσαν υπόψη της ηγεσίας του το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των φοιτητών και σπουδαστών και του νομικού καθεστώτος που διέπει της παροχές αυτές.


«Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου με διευκρινιστική εγκύκλιό της επισημαίνει ότι ισχύει η μεταβατική διάταξη του άρθρου 80 (παρ. 5α) του νέου νόμου βάσει της οποίας προβλέπεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται για το Ίδρυμα οι διατάξεις του προϊσχύοντος νόμου που αφορούν μεταξύ άλλων και στην υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.


Τέλος και κατόπιν ερωτήματος της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη δυνατότητα εξέτασης των επί πτυχίω φοιτητών όχι μόνο το Σεπτέμβριο - όπως υπαγορεύει η από 15/3/2012 εγκύκλιος του υπουργείου - αλλά και στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο του εσωτερικού Οργανισμού λειτουργίας που πρέπει να εκδώσει κάθε Ίδρυμα με τον νέο Νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: