Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Νέα βραβεία για το Πανεπιστήμιο

Ανακοινώθηκαν από τον πρύτανη Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, 
πριν από μερικές μέρες
Φωτογραφία
Σημαντικές δωρεές προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε ο πρύτανής του, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Πανεπιστημιούπολη. Κατά τη
δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοινώθηκαν και δέκα χρηματικά βραβεία από την Αlpha Βankπρος το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και η έναρξη μιας σειράς ετήσιων διαλέξεων Αlpha Βank. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Βankκ. Γεώργιος Γεωργίου, τα βραβεία δίδονται στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και της ευαισθησίας που επιδεικνύει διαχρονικά ο Όμιλος της Αlpha Βank, για θέματα που άπτονται της Ιστορίας, των Επιστημών, και του Πολιτισμού γενικότερα. «Η Αlpha ΒankΚύπρου», πρόσθεσε, «αποφάσισε να προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποσό των €27.000 υπό μορφή χρηματικών βραβείων προς ενίσχυση και επιβράβευση των διακριθέντων φοιτητών του».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Βραβείο Νόστος Κατεχομένων, το οποίο αφορά στην πολύ καλή γνώση σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας και γεωγραφίας των περιοχών της κατεχόμενης Κύπρου καθώς και στο Βραβείο Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο θα δοθεί στο διδακτορικό φοιτητή ή φοιτήτρια, στον οποίον πρέπει να απομένει τουλάχιστον ένα έτος πριν την αποφοίτηση, που εκπόνησε κάποια μελέτη, σύγγραμμα ή οποιασδήποτε φύσης έργο σχετικό με τον ελληνικό πολιτισμό.
Αναλυτικά τα βραβεία της Αlpha Βankείναι τα εξής:
?Μεσογειακή αρχαιολογία (για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές): δύο βραβεία, αξία βραβείου 2.000
?Οικονομία: δύο βραβεία, αξία βραβείου €2.000
?Οικονομικές μελέτες/εφαρμοσμένα οικονομικά:
ένα βραβείο, αξία €2.000
?Μαθηματικά: ένα βραβείο, αξία €2.000
?Φυσική: ένα βραβείο, €2.000
?Φοιτητές με ειδικές ικανότητες: ένα βραβείο, αξία €2.000
?Νόστος κατεχομένων: ένα βραβείο, αξία €2.000
?Ελληνικού Πολιτισμού (για διδακτορικούς φοιτητές):
ένα βραβείο, αξία €4.000
Βραβεία σε φοιτητές
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, χρηματικά ποσά ύψους πέραν των 20.000 ευρώ παραχωρήθηκαν υπό τη μορφή βραβείων σε πρωτεύσαντες φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών από διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Βραβεία Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, ύψους €6000: Μεταπτυχιακός φοιτητής διδακτορικού επιπέδου Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής Χαράλαμπος Ευριπίδου (€750)
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια επιπέδου μάστερ Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής Μαρία Αρτεμίου (€750)
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια διδακτορικού επιπέδου Τμήματος Φυσικής Δήμητρα Τσόκκου (€1500)
Μεταπτυχιακός φοιτητής διδακτορικού επιπέδου Τμήματος Βιολογικών Επιστημών Γρηγόρη Παπαγρηγορίου (€750)
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια διδακτορικού επιπέδου Τμήματος Βιολογικών Επιστημών Ιωάννα Αντωνιάδη (€750)
Βραβεία στους Προπτυχιακούς Φοιτητές
της Σχολής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Βραβείο «C. Georgiou (Lab Supplies) Ltd», ύψους €300: Άννα Αγαθαγγέλου Βραβείο ΜedisellCo Ltd ύψους €100: Ιωάννα Γεωργίου Έπαινος από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών: Άννα Αγαθαγγέλου, Ιωάννα Γεωργίου, Τιμοθέα Κωνσταντίνου, Κατερίνα-Μαρία Όθωνος, Παναγιώτα Δημοσθένους, Ελένη Κουμενή και Γιώργος Μιχαήλ
Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής
Βραβείο «ΑCΝielsen CyprusLΤD», ύψους €1700: Μαυροκώστας Σταύρος και Εμμανουέλα Παναγιώτου Βραβείο «Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας» ύψους €500: Εμμανουέλα Παναγιώτου Βραβείο «Στέλιου Πηχωρίδη» ύψους €500: Ελισάβετ Ζήνωνος Βραβείο «Rose and Ιrving Saff», ύψους $500: Έλενα Χατζηκώστα Τμήμα Πληροφορικής Βραβείο «Συνεργατικής Εταιρείας Μηχανογράφησης (ΣΕΜ) Λτδ», ύψους €2000: Γιώργος Χριστοδούλου (€1200) και Θεόφιλος Φωκάς (€800)
Βραβείο «CΥΤΑ», ύψους €1000: Γιώργος Χριστοδούλου Βραβείο «Μάριου Τσακαλάκη - Μarfin Laiki», ύψους €1000: Σωτηράκης Λαζάρου Βραβείο «Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΕΠΑΗΚ)», ύψους €350: Γιώργος Χριστοδούλου 1ο Βραβείο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μaster Τμήματος, ύψους €680: Σωτηράκης Λαζάρου 2ο Βραβείο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μaster Τμήματος, ύψους €340: Ευγενία Χριστοφόρου Αριστεία Τμήματος Πληροφορικής, ύψους €1200 (€200 έκαστος): Γιώργος Κωνσταντίνου, Αργυρώ Κυριάκου, Ελένη Προξένου, Θεόφιλος Φωκάς, Νάταλυ Μαρία Χειρίδου, Γιώργος Χριστοδούλου Τιμητικό Δίπλωμα: Βασίλειος Μητρούσης, Αριστόδημος Παφίτης Τιμητικό Δίπλωμα: Μάριος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Παντελή, Θεόφιλος Φωκά
Τμήμα Φυσικής
Βραβείο Αlpha Βank, ύψους €2000: Χρυσόστομος Μαρασίνου Βραβείο εταιρείας Sprelκαι Τμήματος Φυσικής, ύψους €1250: Γιάννης Μακρής (€500), Σάββας Κυριάκου (€500), Μάριος Χατζηαντώνης (€250)
Τμήμα Χημείας
Βραβείο «Μedochemie Ltd», ύψους €500: Μάριος Κυπριανού Βραβείο «Εις μνήμη Κύπρου Ιωάννου», ύψους €500: Κατερίνα Μαξούτη Βραβείο «Συμβουλίου Εγγραφής Χημικών», ύψους €500: Αλεξάνδρα Λάμπρου (€100) και Μάριος Κυπριανού (€400)
Βραβείο «CGeorgiou (Lab Supplies) Ltd», ύψους €300: Χρυστάλλα Δημητρίου Βραβείο «Φαρμακευτικής Οργάνωσις Κύπρου», ύψους €250: Άννα Κωνσταντίνου Βραβείο «ΜΕDΙSΕLLCΟ LΤD», ύψους €100: Φοίβια Κωνσταντίνου
Χειρόγραγο ιστορικής σημασίας Κατά την έναρξη της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο ερευνητής και ιστοριοδίφης κ. Αριστείδης Κουδουνάρης επέδωσε στον Πρύτανη ένα ιστορικής σημασίας χειρόγραφο που χρονολογείται από το 1854 με τίτλο «Κατάλογος των εν Κύπρω Επτανησίων εξαχθείς από το μητρώον του Βρετανικού Προξενείου ως ευρίσκετο πριν της παραδόσεως αυτών εις τας Ελληνικάς Αρχάς». Όπως ανέφερε ο κ. Κουδουνάρης το χειρόγραφο αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα που συνδέονται απευθείας με την ιστορική εξέλιξη των εν Κύπρω πραγμάτων. Το έγγραφο αναφέρει ως τόπο συντάξεώς του τη Λάρνακα, 11 Απριλίου του 1864 και υπογράφει ως αναπληρών Πρόξενος του Βρετανικού Προξενείου ο RobertΗamilton Lang και φέρει την πράσινη σφραγίδα του Βρετανικού Προξενείου. Τον δωρητή, έναν εκ των σημαντικότερων ερευνητών της Κύπρου, ευχαρίστησε θερμά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σημείωσε δε, ότι το σημαντικό χειρόγραφο θα τεθεί, ψηφιοποιημένο, στη διάθεση των φοιτητών, της ερευνητικής κοινότητας και γενικά των χρηστών της βιβλιοθήκης, η οποία έχει ήδη μία συλλογή από 1.000 παλαίτυπα, όπως ονομάζονται τα έντυπα που έχουν κυκλοφορήσει από το 1502 μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Τέλος, η Ιερά Μονή Μαχαιρά αποφάσισε να προσφέρει σε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ή φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, υποτροφία ύψους €3.000, κάθε δύο έτη (€1.500 τον πρώτο χρόνο και €1.500 το δεύτερο) καθώς και ένα βραβείο αξίας €3.000 με θέμα την εκκλησιαστική ιστορία και τα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου. Η υποτροφία θα χορηγείται κάθε διετία σε έναν φοιτητή ή φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, με σκοπό τη διεκπεραίωση της μεταπτυχιακής του εργασίας και την εξασφάλιση του μεταπτυχιακού του διπλώματος. Οι υποτροφίες θα δίδονται κατά προτεραιότητα σε φοιτητές που είναι άποροι και αριστούχοι ή προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες και είναι αριστούχοι. Δικαίωμα να διεκδικήσουν την εν λόγω υποτροφία θα έχουν φοιτητές / φοιτήτριες των οποίων η μεταπτυχιακή εργασία είναι σχετική με τη νεότερη και σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία, με έμφαση σε θέματα που να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Ιερά Μονή Μαχαιρά, όπως π.χ. την προσφορά της Μονής στην ελληνική παιδεία και στους εθνικούς αγώνες της Κύπρου, ή με προσωπικότητες της ιστορίας που έχουν άμεση σχέση με την Ιερά Μονή Μαχαιρά, κ.ά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: