Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΣΔΕΠ: «Ακαδημαϊκό δράμα» στα πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια περνούν ένα «ακαδημαϊκό δράμα» τονίζει σε σκληρή, γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης

 Ως «ακαδημαϊκό δράμα» χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με αφορμή τις εκλογές των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης.

Σε γραπτή δήλωσή του ασκεί σκληρή κριτική σε πολιτικά κόμματα, πρυτάνεις και καθηγητές και τονίζει: «Βλέπουμε δυστυχώς θλιβερές «ομάδες εφόδου» ισχνών μειοψηφιών φοιτητών και πανεπιστημιακών «δασκάλων» να κάνουν χρήση όλων των πρόσφορων μορφών βίας -που εμπεδώθηκαν από τη μόνιμη πρακτική τους να διαλύουν οτιδήποτε προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα στα πανεπιστήμια και βρίσκεται εκτός του ολοκληρωτικού ελέγχου τους- να απαγορεύουν τη διενέργεια των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ. Παράλληλα, συνάδελφοί μας, που αντιδρούν σε όλα αυτά, υφίστανται προσβολές, προγραφές, διαπομπεύσεις και κάθε είδος εξευτελισμού, ακαδημαϊκού, αλλά κυρίως ανθρώπινου».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ ζητεί την παρέμβαση της Πολιτείας και μάλιστα τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να νομοθετήσει έτσι, ώστε στις εκλογικές διαδικασίες των πανεπιστημίων να υπάρχει πάντα η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, παράλληλα και με τη συμβατική. Γιατί ακόμα και σε κανονικές συνθήκες ένα σημαντικό τμήμα των πανεπιστημιακών μπορεί να βρεθεί εκτός του γεωγραφικού χώρου του Ιδρύματος για ακαδημαϊκούς λόγους (διεθνή συνέδρια, ερευνητικές συναντήσεις στο εξωτερικό, εκπαιδευτικές άδειες, κ.λπ.). «Αυτοί οι συνάδελφοι -συνήθως μεταξύ των πλέον δημιουργικών- πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους» σημειώνει.
Εξάλλου, ο κ. Σταυρακάκης ζητεί από το υπουργείο και την κυβέρνηση άμεσα να αποσύρουν τη ρύθμιση του Νόμου 4076/2012 που προβλέπει διορισμό εσωτερικών μελών με βάση την αρχαιότητα. «Ένα τέτοιο όργανο στον χώρο μας, σε οποιεσδήποτε συνθήκες (πολύ περισσότερο στις σημερινές)» λέει «είναι πολιτικά αλλά και ακαδημαϊκά απονομιμοποιημένο και μπορεί να οδηγήσει το αντίστοιχο Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση, με γενικότερες τραγικές συνέπειες. Συνοψίζοντας, ένα Συμβούλιο Ιδρύματος με διορισμένα τα εσωτερικά του μέλη είναι ένα όργανο που η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να το αποδεχτεί και το απορρίπτει προκαταβολικά».
Όμως, δεν παραλείπει να μιλήσει για «πολιτικά κόμματα (και τις συνιστώσες τους)» από τα οποία ζητεί «να αποσύρουν τους «κομματικούς στρατούς» τους από τα πανεπιστήμια και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν δωρεάν τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως πεδίο ασκήσεων και ενίοτε πεδίο Βολής».
Ευθείες «βολές» ρίχνει και σε συναδέλφους του «νεόκοπους εθνοπατέρες και μητέρες», όπως τους χαρακτηρίζει, τονίζοντας ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση η προτροπή τους για παρεμπόδιση των εκλογικών διαδικασιών ανάδειξης των Συμβουλίων Ιδρύματος, για τη μη εφαρμογή των Νόμων, για τη βίαιη διάλυση Πειθαρχικών Συμβουλίων, για την απροσχημάτιστη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, κ.ά. Ας σταματήσουν να διαχέουν στο ευρύτερο ακαδημαϊκό σύστημα, αλλά και την κοινωνία, την πολιτική πρακτική, η οποία επί δεκαετίες έχει προκαλέσει -και με ευθύνη τους- οδυνηρές καταστροφές στις Σχολές και τα Ιδρύματα τους».
Από την σκληρή κριτική δεν γλυτώνουν οι πρυτάνεις που, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, «οφείλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που ασφαλώς υπάρχουν - για να φέρουν σε πέρας τις διαδικασίες και να εκλέξουν δημοκρατικά στον συντομότερο χρόνο τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος».
Σημειώνει μάλιστα ότι «η οποιαδήποτε κωλυσιεργία ή επίκληση αδυναμίας φαίνεται προσχηματική και συνιστά εμπαιγμό για το σύνολο του Ιδρύματός τους. Επίσης, έχουν εκ του νόμου υποχρέωση να προστατεύουν ισότιμα και αποτελεσματικά όλα τα μέλη της κοινότητάς τους, ειδικά δε όσους αναλαμβάνουν ή θέλουν να επωμιστούν ευθύνες που απορρέουν από τους νόμους. Σε περίπτωση δήλωσης από μέρους της ηγεσίας κάποιου ιδρύματος αδυναμίας διεξαγωγής των εκλογών, η μοναδική επιβεβλημένη οδός είναι αυτή της άμεσης και αμετάκλητης παραίτησης, ανεξάρτητα από τις όποιες πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες επισύρουν οι ενέργειες και κυρίως οι παραλείψεις της».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: