Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Άλωση Βρυξελλών από τα λόμπι

Του Κώστα Γουλιάμου*
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι άμωμη ούτε «γεννήθηκε» δικαιωμένη. Έχει τα κουσούρια και τις ρωγμές, τις αδυναμίες της, τα σκάνδαλα και τα δημοκρατικά κενά της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη παραίτηση του Ευρωπαίου επίτροπου Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Τζον Ντάλι. Ως γνωστόν, η ανάμειξη του ονόματός του σε υπόθεση άσκησης αθέμιτων πιέσεων, μέσω λομπίστα για τη διαμόρφωση πολιτικής για προϊόντα καπνού στην Ε.Ε., τον οδήγησε στην παραίτηση. Το όλο ζήτημα είναι πιο σοβαρό απ’ όσο φαίνεται. Και τούτο επειδή η δύναμη του χρήματος σε συνδυασμό με τις δαιδαλώδεις διαδικασίες και, συνάμα, την απουσία πραγματικού ή ουσιαστικού ελέγχου και λογοδοσίας συγκρότησαν ένα ιδανικό περιβάλλον για την εκκόλαψη ομάδων συμφερόντων που μπορούν να επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να θεωρούνται ο παράδεισος του λόμπινγκ. Ακόμα και η από το 1999 ιδρυθείσα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLΑF) που λειτουργεί με ειδικό καθεστώς ανεξαρτησίας για τη διεξαγωγή ερευνών για την καταπολέμηση της απάτης - δεν μπορεί εν τοις πράγμασι να ελέγξει την άλωση των Βρυξελλών από τα λόμπι. Οι τεράστιοι επικοινωνιακοί μηχανισμοί των λόμπι των τραπεζών και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα δουλεύουν πυρετωδώς καταφέρνοντας τη συμμετοχή τους πλέον στις συνομιλίες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ταυτόχρονα, επιβάλλοντας τις θέσεις τους στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των λαών της Ευρώπης. Πρόσφατη έρευνα του Corporate Εurope Οbservatory (Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών), μιας οργάνωσης που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τη δράση των λόμπι στην Ευρώπη, ρίχνει φως στο τεράστιο δίκτυο διαπλοκής που στήθηκε τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες. Στον πυρήνα αυτής της τραπεζικής εισβολής βρίσκεται το γνωστό Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΙΙF). Τo εν λόγω όργανο των τραπεζιτών δημιουργήθηκε το 1983, εκπροσωπώντας τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη απέναντι σε αναπτυσσόμενες (και μη χώρες) που βυθίζονταν σε κρίσεις δημόσιου χρέους. Λέγεται ότι ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του - που το χαρακτήριζαν όργανο νεοαποικιοκρατικής πολιτικής - δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αργότερα θα εισέβαλλε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι λομπίστες των τραπεζών συνομιλούν πλέον απευθείας με πρωθυπουργούς και καγκελαρίους, και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιχειρεί ακόμη και σήμερα να αποκρύψει το μέγεθος αυτής της διαπλοκής.
Πριν από περίπου ένα χρόνο το «Παρατηρητήριο για την Ευρώπη των Πολυεθνικών» ζήτησε επισήμως από το Συμβούλιο να δει τα πρακτικά των συναντήσεων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης με το ΙΙF. Στην απάντησή του, το Συμβούλιο ανέφερε ότι το ΙΙFσυναντήθηκε μόνο με την ελληνική κυβέρνηση. Όπως, όμως, εξήγησε ο ερευνητής του «Παρατηρητηρίου» Γ. Βασσάλος «το ίδιο το λόμπι των τραπεζών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τρεις εκπρόσωποί του (ο Γιόζεφ Άκερμαν, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Μπόντουαν Προτ) είχαν την ημέρα της Συνόδου πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΕ. Στις 26 Οκτωβρίου, μάλιστα, οι αρχηγοί κρατών κάλεσαν τα μεσάνυχτα τον Τσαρλς Νταλάρα στη Σύνοδο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίε... Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις καλούν τις τράπεζες να τους πουν τι να κάνουν».
Αξίζει προς τούτο να αναδημοσιεύσουμε ό,τι ακριβώς καταγγέλθηκε πριν από λίγο καιρό: ότι, δηλαδή, αρκετοί ευρωβουλευτές προωθούν προτάσεις των λόμπι λέξη προς λέξη, χωρίς μάλιστα να μπουν καν στον κόπο της επαναδιατύπωσης. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό ηλεκτρονικό δίκτυο WDR ΤVεντόπισε δυο τέτοια περιστατικά που αφορούσαν στο χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Μπούρκχαρντ Μπαλζ και στον Μάρκους Φέρμπερ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Και οι δυο κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την κερδοσκοπία στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε έγγραφα τραπεζικών λόμπι με σχεδόν πανομοιότυπη διατύπωση. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία και εντεινόμενη επιρροή των λόμπι στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς αποτελεί ένα επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε βέβαια και από τα ΜΜΕ. Το κυριότερο; Τα λόμπι ως κεφαλαιοκρατικός μηχανισμός υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα των κρατώνμελών της Ε.Ε.

*Ο Κώστας Γουλιάμος είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ερευνητικού Ινστιτούτου Προμηθέας και αντιπρύτανης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: