Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Ακούν «Αθηνά», ακονίζουν μαχαίρια

Φήμες, τσάι και... ξεκατίνιασμα. Αποκαλυπτικό θέαμα αναμένεται να προσφέρουν οι αποφάσεις για το σχέδιο «Αθηνά» όπως ονομάζει το υπουργείο Παιδείας το σχέδιό του για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων, σχολών, ακόμη και ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Και αυτό διότι θα βγουν τα μεγάλα μαχαίρια από εκείνους τους οποίους θα θίγουν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Ενα πρώτο παράδειγμα ήταν η επιστολή που έφθασε χθες στην «Κ» από τα μέλη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Φιλολογίας του Παν. Πατρών (ΤΦΠΠ). «H φήμη που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τη συγχώνευση του Τμήματος Φιλολογίας του Παν. Πατρών με το Τμήμα Φιλολογίας του Παν. Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, αναστάτωσε όπως ήταν φυσικό φοιτητές και διδάσκοντες, αλλά και τους πολίτες, δεδομένου ότι το 60% των φοιτητών προέρχονται από την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα» λένε οι πανεπιστημιακοί του τμήματος.
Καθώς η ανακοίνωση των διδασκόντων του πατρινού τμήματος βασίζεται σε φήμες περί συγχώνευσής του με το καλαματιανό φιλολογικό τμήμα, εκτιμώ ότι δεν είναι ορθό να σχολιάσουμε τι απαντούν οι ίδιοι σε αυτές τις φήμες. Ομως, ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι επέλεξαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της παραμονής του στην Πάτρα έχει ιδιαίτερη αξία.
Συγκεκριμένα, οι πανεπιστημιακοί παραθέτουν ένα ιστορικό του τμήματος που λειτουργεί από το 1987, το έργο του, τη σημασία του για το Παν. Πατρών. Αυτό που... ιντριγκάρει είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής του. «Το ΤΘΠΠ είναι το δεύτερο τμήμα σε ολόκληρο το Παν. Πατρών και το πρώτο στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που πέρασε από έλεγχο εξωτερικής αξιολόγησης με ευθύνη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τον Δεκέμβριο του 2011. Τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης ήταν άριστα για το ΤΦΠΠ. Η επιτροπή διαπίστωσε το υψηλότατο επίπεδο της έρευνας, την αρτιότητα των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και τον πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης των φοιτητών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αξίζει να επισημανθεί ότι πολλοί διδάσκοντες συμμετείχαν και συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα ξένων ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια Βερολίνου, Cambridge, McGill, Alberta)» λένε. Και συνεχίζουν: «Το ΤΦΠΠ κατατάσσεται πρώτο στην έρευνα (Μέσος Δείκτης Hirsch 1,91) πανελλαδικά, με 2ο το Τμήμα Φιλολογίας του Π. Κρήτης, 3ο το Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ και 4ο το Τμήμα Φιλολογίας του Π. Ιωαννίνων, χάρη στην ερευνητική δραστηριότητα των μελών του και χάρη στα ερευνητικά του προγράμματα μέσω των οποίων έχει ήδη συνεισφέρει στο Παν. Πατρών περίπου 1.500.000 ευρώ»...
Γνώστες της ιστορίας της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρουν ότι το έως τώρα έργο του τμήματος είναι όντως σημαντικό. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή ο λόγος είναι για ένα τμήμα που χρονολογείται από το 1987 με εγνωσμένο έργο, καλό είναι οι αρμόδιοι του υπ. Παιδείας να αξιολογήσουν την ανακοίνωση των εκ Πατρών διδασκόντων ως καλή αφορμή για να αναλογιστούν τι θα γίνει εάν αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο των καταργήσεων/συγχωνεύσεων. «Απαιτείται η θέσπιση ενιαίων κριτηρίων για τις αλλαγές του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια εμπειρία που υπάρχει στον ευρωπαϊκό χώρο και στα θέματα των συνεργασιών, συνενώσεων και συγχωνεύσεων ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ερευνας» ανέφερε χθες η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, περιγράφοντας μια διαδικασία προφανή για ένα ευνομούμενο κράτος. Ομως, παρά τις προθέσεις των θεσμικών παραγόντων, μάλλον δεν θα αποφευχθεί το άγριο... μαλλιοτράβηγμα μεταξύ των ενδιαφερομένων για το ποιο ΑΕΙ είναι το καλύτερο από το διπλανό και πρέπει να μείνει ως έχει και ποιο ΑΕΙ πρέπει να υποκύψει. Και ίσως να είναι ένα «δημιουργικό μαλλιοτράβηγμα», φτάνει όλοι οι ενδιαφερόμενοι -πολιτεία, πανεπιστημιακοί- να μιλήσουν με λόγια σταράτα όχι μόνο για τις ευθύνες των άλλων για το σημερινό χάος των 500 τμημάτων στα 40 ΑΕΙ, αλλά και για τις δικές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: