Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Τα δεδομένα των αμερικανικών εκλογών


Του Κώστα Γουλιάμου*
Δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές και τα δύο επιτελεία προσπαθούν, μεταξύ άλλων, να «επενδύσουν» -το καθένα βέβαια σε διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο- στις επιπτώσεις του τυφώνα Σάντι που κτύπησε θανατηφόρα την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Με δεδομένο μάλιστα ότι η μάχη είναι, κατά πολλούς αναλυτές και δημοσκοπήσεις, αμφίρροπη, οι συνέπειες του τυφώνα στα παραπαίοντα οικονομικώς αμερικανικά νοικοκυριά θα διαδραματίσει ένα κάποιο ρόλο. Ωστόσο πολλά θα κριθούν σε κρίσιμες εκλογικά πολιτείες. Για παράδειγμα, την περασμένη βδομάδα ο Ρόμνεϊ ακύρωσε επίσκεψη στη Βιρτζίνια με στόχο να μεταβεί, μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Πολ Ράιαν, στην κρίσιμη εκλογικά πολιτεία του Οχάιο. Στην εν λόγω πολιτεία οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν μια μικρή υπεροχή του Ομπάμα. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος πριν ακριβώς από μια βδομάδα ήταν στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου οι μόλις τέσσερις εκλεκτορικές ψήφοι ενδεχομένως να έχουν καθοριστικό ρόλο στην αμφίρροπη εκλογική μάχη. Ταυτόχρονα ο Ρόμνεϊ έσπευσε στη Φλόριντα καθότι οι 29 εκλεκτορικές ψήφοι αποτελούν καθοριστικό στοιχείο για την ανάδειξη του τελικού νικητή.
Να θυμίσουμε πάντως πως πλείστοι αναλυτές έχουν ήδη καταγράψει ένα σημαντικό γεγονός: ότι δηλαδή τα επιτελεία και των δύο υποψήφιων το τελευταίο διάστημα έθεσαν στο εκλογικό στόχαστρο όχι τόσο τους αναποφάσιστους όσο τους δικούς τους ψηφοφόρους, επιχειρώντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Κάποιοι άλλοι βέβαια αναλυτές υπογραμμίζουν με νόημα την αλλαγή στον επικοινωνιακό λόγο του Ομπάμα, που μετά τη σχετική αποτυχία του στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις καταφεύγει συχνότερα σε προσωπικές επιθέσεις εις βάρος του αντιπάλου του. Ταυτόχρονα και ο Ρόμνεϊ άλλαξε την τακτική του, δείχνοντας να αποπνέει μία σιγουριά ενώ παράλληλα αποφεύγει επιμελώς την τακτική της λασπολογίας, την οποία υιοθετούσε πλειστάκις στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο υποψήφιοι στις παναμερικανικής εμβέλειας τηλεοπτικές τους αντιπαραθέσεις ουδέποτε χρησιμοποίησαν τη λέξη «φτώχεια». Οι αναφορές τους αφορούσαν αποκλειστικά τη μεσαία τάξη. Ένας αριθμός πολιτικών επιστημόνων πιστεύει πως στην αμερικάνικη ιδεολογία η χρήση της λέξης φτώχεια υποδηλώνει αντιαμερικανισμό. Για τούτο και το κυρίαρχο σύστημα των αμερικανικών ελίτ συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχουν ως υπολογίσιμες οντότητες στο χάρτη κανενός. Όπως εύστοχα έχει διατυπωθεί, στην αμερικάνικη νοοτροπία είναι κοινωνικά πιο αποδεκτό να έχεις αυτοκίνητο και τηλεόραση παρά φαγητό στο ψυγείο σου. Γενικά υπάρχει ένα είδος αποκλεισμού των φτωχών και των μειονοτήτων. Και προς αυτές τις ομάδες παρατηρείται μια πολύπλευρη επίθεση των συντηρητικών. Αναλυτές σημειώνουν πως οι ρεπουμπλικάνοι, στις διάφορες πολιτείες που ελέγχουν, περνούν νόμους με καθαρά φυλετικά κριτήρια, όπως στην Αριζόνα για τον αστυνομικό έλεγχο των πολιτών μόνο με βάση το χρώμα τους, στην Αλαμπάμα για τη διακριτική μεταχείριση των μαθητών που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών ή στη Γεωργία για την ποινικοποίηση της «μεταφοράς και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών». Παρ’ όλο που σε αρκετές περιπτώσεις τα ανώτερα δικαστήρια ακυρώνουν τέτοιους νόμους, ηαίσθηση -κατά τους πολιτικούς αναλυτές- του διωγμού και του φόβου ανάμεσα στους ισπανόφωνους είναι διάχυτη.
Επιπρόσθετα οι ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν τροποποίηση των εκλογικών διαδικασιών ώστε να αποκλείσουν κοινωνικές ομάδες που εκλογικά βρίσκονται στον πυρήνα των δημοκρατικών. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους πολιτικούς αναλυτές, οι ρεπουμπλικάνοι σε πολλές πολιτείες (Νότια Καρολίνα, Φλώριδα, Μισισιπή, Νεβάδα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Μινεζότα κλπ), μηχανεύονται διάφορα τρικ που δυσκολεύουν την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα ή αποκλείουν πολίτες από τους εκλογικούς καταλόγους, ειδικά όσους προέρχονται από κοινότητες ιθαγενών, μαύρων και εν γένει φτωχών πολιτών που παραδοσιακά ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα ορισμένες απ’ αυτές τις ρυθμίσεις λογουχάρη νέες εκλογικές ταυτότητες- ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια. Μεθαύριο γίνονται εκλογές και το σημερινό χρέος των ΗΠΑ είναι 16,2 τρισ., περίπου δύο τρισ. μεγαλύτερο από πέρσι! Παράλληλα αξίζει να επικαλεστώ τους ίδιους τους Αμερικανούς (Rana Faroohar, Τime ): ενώ το μερίδιο του 1% των πλουσίων από το εθνικό εισόδημα, από 8% που ήταν στη δεκαετία του ‘70, έφτασε να είναι 20%. Και ο πλούτος ενός μέσου νοικοκυριού λευκών είναι εικοσαπλάσιος του αντίστοιχου νοικοκυριού μαύρων. Εν ολίγοις, ο καπιταλισμός στην εξέλιξή του γίνεται όλο και πιο ολιγαρχικός και άνισος, με έντονα στοιχεία εκφασισμού της δημόσιας ζωής.

· Ο Κώστας Γουλιάμος είναι αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και αντιπρόεδρος του ερευνητικού Ινστιτούτου «Προμηθέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: