Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δήμαρχος της Κολωνίας Ρότερς για τα 50χρονα της Κοινότητας

«Διαφυλάξτε την ταυτότητά σας» –  «Οικοδομείστε γέφυρες»
Ο Δήμαρχος της Κολωνίας Γιούργκεν Ρότερς έδωσε την Παρασκευή, 30.11.2012, συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας. Σε φιλική και χαλαρή
ατμόσφαιρα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας αρχίζοντας με τη δήλωση πως οι Έλληνες είναι στην Κολωνία «στο σπίτι τους». Σε αυτό, διευκρίνισε, δεν παίζουν ρόλο μόνον οι δεκαετίες που ζουν εδώ, αλλά και οι ομοιότητες της κολωνέζικης και της ελληνικής νοοτροπίας:
 «Διαπίστωσα ότι οι Έλληνες είναι φιλικοί και ιδιαίτερα ανοιχτοί, γι” αυτό τα κατάφεραν εδώ. Αυτό το μείγμα του εργατικού και συνάμα του γλεντζέ ταιριάζει στην Κολωνία, το ίδιο και στην Ελλάδα. Νομίζω πως πρόκειται για μία καταπληκτική μείξη.»
Δώστε τη σωστή εικόνα της Ελλάδας – μην δημιουργείτε νέες προκαταλήψεις
Ο δήμαρχός μας εκτιμά ως σημαντικές τις σχέσεις του δήμου και του ίδιου με τους ελληνικούς μαζικούς συλλόγους και φορείς: «Προσπαθώ πάντα να διατηρώ τις επαφές μου, όχι μόνον τις επίσημες μέσω του γενικού προξένου. Π.χ. κάθε καλοκαίρι επισκέπτομαι τον Ελληνογερμανικό Σύλλογο του Πόρτς. Ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις, αλλά και γλεντάμε.»
Αυτές τις συναντήσεις του με τους Έλληνες τις περιγράφει ο κ. Ρότερς ως ευχάριστες και αναγκαίες: «Αισθάνομαι πραγματικά άνετα (σε τέτοιες συναντήσεις). Έτσι μπορώ να πω ότι τώρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ΕΕ και την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούμε τις προσωπικές μας επαφές (με τους Έλληνες), να δίνουμε τη σωστή εικόνα της Ελλάδας και να μην δημιουργούμε νέες προκαταλήψεις.»
Σ’ αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε πρόσφατα από το Δήμο της Κολωνίας και τις Ελληνογερμανικές Εταιρείες διημερίδα με τίτλο «Στρέβλωση και Αλήθεια: η εικόνα του άλλου στον καθρέφτη της δημοσιότητας και της κοινής γνώμης στη Γερμανία και την Ελλάδα».
Η κρίση και η νέα ελληνική μετανάστευση – Τί κάνουμε;

Ο δήμαρχος μας ανάλυσε την προβληματική της πολιτικής του και του δήμου τόσο για την κρίση, όσο και για τη νέα ελληνική μετανάστευση: «Υπάρχουν δύο πυλώνες. Ο ένας στηρίζεται στη συνέχεια της συνεργασίας και της εταιρικότητας ανάμεσα στην Κολωνία και τη Θεσσαλονίκη. Στην υποστήριξη των πολιτών, στην στήριξη της διοίκησης, στην ενίσχυση του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, η δε Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει πολλούς πολιτιστικούς θυσαυρούς, τους οποίους οι Κολωνέζοι γνωρίζουν ελάχιστα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους δείξουμε. Είναι σημαντικό επίσης να προβάλλουμε ότι μπορούμε να διευρύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις.»
«Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στους ανθρώπους, στους νέους Έλληνες, που έρχονται σε μας. Πρέπει να τους υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες. Να τους εντάξουμε στο σύστημα σχολικής, επαγγελματικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Πάντα με διακριτό στόχο την επιστροφή στην Ελλάδα. Διότι δεν είναι δυνατόν επειδή η χώρα ταλανίζεται από μεγάλα δημοσιονομικά και κοινωνικά προβλήματα να την εγκαταλείπουν τα καλύτερα και τα ικανότερα μυαλά.»
Τέλος ο δήμαρχος κ. Ρότερς ευχήθηκε με αφορμή τα 50χρονα στην Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας «να γίνει μαζικότερη, να διαφυλάξει την ταυτότητά της και ταυτόχρονα να συνεχίσει να χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους Έλληνες και τους Γερμανούς πολίτες της Κολωνίας.»
Τη συνέντευξη για την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας πήρε η Βιβή Παπαναγιώτου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: