Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Το μήνυμα από τα Προπύλαια

 Ο καπνός που βγήκε χθες το μεσημέρι από τα Προπύλαια θα μπορούσε να είναι μαύρος και να βγαίνει από τα... αυτιά (θυμάστε τα κόμικς των παιδικών χρόνων) όλων εκείνων που προσπάθησαν να μη γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των
πανεπιστημιακών που θα αποτελέσουν τα πρώτα οκτώ μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος στο Παν. Αθηνών. Τελικά, παρά την προσπάθεια των αντιδρώντων, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν με συμμετοχή της τάξης του 75% και χθες οι 8 πανεπιστημιακοί εξέλεξαν τα έξι εξωτερικά μέλη - εκ των οποίων και ο πρόεδρος του συμβουλίου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μπερτσιμά, 50χρονο Ελληνα επιστήμονα, που από τα 32 του είναι καθηγητής στο MIT. Εξίσου πλούσια είναι τα βιογραφικά και των υπόλοιπων πέντε, που έρχονται να τιμήσουν το αρχαιότερο ΑΕΙ της χώρας.
Οι 8 πανεπιστημιακοί έκαναν ένα σπουδαίο βήμα για μία νέα σελίδα στο Παν. Αθηνών, το οποίο, ως το πρώτο της χώρας, δίνει τον τόνο. Χωρίς μεγαλοστομίες -άλλωστε η σημερινή κρίσιμη σύνοδος πρυτάνεων για τα οξέα προβλήματα των ΑΕΙ προσγειώνει στην πραγματικότητα- πρέπει να παραδεχτούμε ότι το νέο «αίμα» που μπαίνει στα πανεπιστήμια μέσω των συμβουλίων δημιουργεί τις συνθήκες για να σπάει ο κύκλος της εσωστρέφειας, του συντεχνιασμού, της κομματοκρατίας, που δημιούργησαν τις κυρίαρχες πρακτικές στη λειτουργία των ΑΕΙ τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Βέβαια, η επιτυχία των συμβουλίων είναι ζητούμενο. Ομως οι βάσεις έχουν τεθεί και αφορούν το κλίμα που υπάρχει σήμερα στα πανεπιστήμια. Οι καθηγητές θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να έχουν κατειλημμένο το γραφείο τους κάθε τρεις και λίγο από «φοιτητοπατέρες», οι φοιτητές αδιαφορούν για τις κομματικές νεολαίες και ζητούν να πάρουν ένα πτυχίο με αξία. Τριαντάχρονος Ελληνας, που εργάζεται σε γραφείο ευρωβουλευτή, μου έλεγε πρόσφατα για τον σκληρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες νέοι, οι οποίοι δίνουν εξετάσεις για μία θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υποψήφιοι από τις άλλες χώρες διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους, έχουν κάνει πρακτική άσκηση, γνωρίζουν τουλάχιστον τρεις γλώσσες... Τα πανεπιστήμια, όπως και η χώρα, βρίσκονται σε φάση ανασυγκρότησης. Ολοι γνωρίζουμε ότι διαθέτουν ισχυρή δύναμη για να πετύχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: