Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Πήραν… κωδικό οι απόφοιτοι του Τέχνης

Μια καλή είδηση, σε καιρούς που τέτοια νέα λείπουν από το πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης, μαζί με τον αντιπρόεδρο του τμήματος ΠΤΕΤ (Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης) Ξενοφώντα Μπίτσικα. Ο κ. Καψάλης
που είναι και πρόεδρος του τμήματος, ενημέρωσε ότι με βάση το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμό 128, οι απόφοιτοι του τμήματος, με πτυχίο εικαστικής κατεύθυνσης (οι «πρακτικοί» δηλαδή) μπορούν πλέον να μπαίνουν στον κωδικό ΠΕ08 καλλιτεχνικών και να καλύπτουν αντίστοιχες θέσεις στο δημόσιο, μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ. 
Ο κ. Καψάλης ήταν φανερά ικανοποιημένος καθώς η ρύθμιση έρχεται ακριβώς τη στιγμή που το τμήμα συζητιέται ως ένα από τα πιθανά προς συγχώνευση με το «σχέδιο Αθηνά», ίσως και το μόνο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Βέβαια, η σύγκλητος έχει αποφασίσει να μην καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο για το θέμα των συγχωνεύσεων, αφού θεωρεί ότι το ίδρυμα είναι σε φάση ανάπτυξης. Το ΠΤΕΤ όμως είναι το πιο «ευάλωτο» μια και έχει υπάρξει το μοναδικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με άδειες θέσεις εισακτέων (αν και είναι πολύ σχετικό μέγεθος αυτό) στο παρελθόν και τώρα, έχει τις χαμηλότερες βάσεις. Ο αντιπρύτανης και πρόεδρος του τμήματος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υποψήφιοι φοιτητές, με δεδομένο το γεγονός ότι το πτυχίο του τμήματος δεν είναι πλέον «ορφανό» και οι απόφοιτοι της εικαστικής κατεύθυνσης δεν θα έχουν πλέον προβλήματα όπως αυτά που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν και μαζί με την προτίμηση στη σχολή, θα αυξηθούν και οι βάσεις της. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις αποφοίτων οι οποίοι παρότι προσλήφθηκαν σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιμετώπισαν προσφυγές και δικαστικές αποφάσεις που αναιρούσαν την πρόσληψη, από πτυχιούχους άλλων εικαστικών σχολών και κυρίως, της ΑΣΚΤ.
«Προσομοίωση» πτυχίου
Η ρύθμιση «πιάνει» τους αποφοίτους του 2006 και μετά, αφού από τότε εμπλουτίστηκε ο οδηγών σπουδών του τμήματος. Για τους προηγούμενους, θα ισχύσει ένα καθεστώς παρόμοιο με την «εξομοίωση» που ακολούθησαν οι απόφοιτοι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, για να πάρουν τελικά το πτυχίο τετραετούς φοίτησης των τμήματων Δημοτικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ. Όπως τόνισε ο κ. Καψάλης, οι προ του 2006 απόφοιτοι θα μπορούν ουσιαστικά να «επιστρέψουν» στο τμήμα και να δώσουν έως και 12 μαθήματα ώστε να συμπληρώσουν τον προαπαιτούμενο αριθμό μαθημάτων εικαστικής κατεύθυνσης. Όπως εξήγησαν οι κ.κ. Καψάλης και Μπίτσικας, δεν θα χρειαστεί όλοι οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι να δώσουν όλα τα μαθήματα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα πόσα εικαστικά μαθήματα έχουν περάσει για να πάρουν το πτυχίο τους. Επίσης, όπως είπε ο κ. Καψάλης, θα υπάρχει «κατανόηση» και διάθεση συνεργασίας αφού πλέον οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι μπορεί να είναι εργαζόμενοι και να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο. Συνολικά, πριν το 2006 έχουν αποφοιτήσει 250 άτομα περίπου.
«Υγιές το τμήμα»
Ο κ. Μπίτσικας από την πλευρά του μίλησε περισσότερο για το τμήμα και την ανάπτυξη που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, ενώ είπε ότι η εξέλιξη είναι «τυπικό επίστεγασμα» του πτυχίου, αφού έτσι και αλλιώς οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε γκαλερί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Τόνισε ακόμα ότι το τμήμα «είναι υγιές», ότι διαθέτει σημαντικό αριθμό διδασκόντων και καλή ροή νεοεισακτέων και αποφοίτων.  Αμφότεροι οι ομιλητές ευχαρίστησαν όλους όσους προσπάθησαν μαζί για να σημειωθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη.
 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: