Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Μικροπολιτική στα ΑΕΙ


Σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργούν 24 πανεπιστήμια σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπάρχουν 226 τμήματα πανεπιστημίων και 213 τμήματα ΤΕΙ. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν 100 νέα τμήματα στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, πολλά από τα οποία δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο.

Επίσης, λειτουργούν δεκάδες όμοιες σχολές ή τμήματα. Υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά, 32 Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά και 50 Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. (Τα στοιχεία προέρχονται από πρόσφατη επιστολή του προέδρου του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζαρου Βρυζίδη προς το υπ. Παιδείας.)
Πρόκειται για παραλογισμό που εξέθρεψαν τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες, καθώς υπήρχαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μικροκομματική πολιτική τους. Σήμερα όμως οι καιροί έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου το υπ. Παιδείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλουν να αναζητήσουν λύσεις, μέσω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, σχολών ακόμη και ιδρυμάτων, οι οποίες θα υπηρετούν τις ανάγκες, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας.
Ποια η έως τώρα αντίδραση των πανεπιστημίων; «Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την έντονη διαμαρτυρία μας για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας, η οποία συστηματικά αγνοεί ή εμπαίζει τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων κατά τη λήψη μέτρων για την ανώτατη εκπαίδευση και καταγγέλλουμε τη βιασύνη, την προχειρότητα και την έλλειψη διαλόγου με την οποία επιδιώκονται προκρούστειες αλλαγές, που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» λέει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).
Δεν λένε βέβαια όχι οι πανεπιστημιακοί στο ζήτημα του ορθολογικού σχεδιασμού της ανώτατης εκπαίδευσης.
«Ο σημερινός ιστός της ανώτατης εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα απρογραμμάτιστης διεύρυνσης με αμφίβολα ακαδημαϊκά ή αναπτυξιακά κριτήρια. Οι ευθύνες της πολιτείας, του υπ. Παιδείας (της σημερινής του ηγεσίας συμπεριλαμβανομένης), μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικών παραγόντων είναι διαχρονικά καταγεγραμμένες. Καταγεγραμμένες επίσης είναι οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις της ΠΟΣΔΕΠ ήδη από το 1998» είπε χθες η ομοσπονδία.
Ομως, η ομοσπονδία ζητεί ο διάλογος να γίνει με τέτοιους ρυθμούς ώστε να μην απομένει χρόνος για εφαρμογή των αποφάσεων από το 2013 - 2014 και άρα, εκ των πραγμάτων, να μετατεθούν για το 2014 - 2015.
Τι φοβάται η ΠΟΣΔΕΠ και την ίδια στιγμή που κρίνει τις αλλαγές αναγκαίες τις μεταθέτει στο... μέλλον;
Μήπως τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών και των τοπικών κοινωνιών, όπου υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ που θα καταργηθούν; Μήπως η ΠΟΣΔΕΠ υιοθετεί τη μικροκομματική πολιτική που καταγγέλλει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: