Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Τα πανεπιστήμια της ντροπής

Αν, όπως λένε, τα πανεπιστήμια είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας, τότε δυστυχώς η ελληνική κοινωνία έχει πιάσει πάτο. Τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι πρωτόγνωρα, είναι όμως η απόδειξη ότι στη μεταπολιτευτική
Ελλάδα γεννήθηκε ένα τέρας. Τράφηκε από την ανοχή όλων και απειλεί να κατασπαράξει στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες.
Δεν είναι μόνο η βία και η φασίζουσα νοοτροπία που διαλύουν την ανώτατη εκπαίδευση. Το βασικότερο πρόβλημα, που τελικά γεννά τα υπόλοιπα, είναι η συντεχνιακή νοοτροπία πανεπιστημιακής κοινότητας. Δασκάλων τε και φοιτητών. Μια αρρωστημένη νοοτροπία που δεν έχει καμιά σχέση με τη γνώση. Αντίθετα δημιουργεί «μαγαζάκια» μέσα στα πανεπιστήμια, καλλιεργεί σχέσεις συναλλαγής, ανέχεται τη βία κι εν τέλει κλείνει τις πόρτες στην κοινωνία. Παραδείγματα;
Φοιτητές εισβάλλουν στο γραφείο καθηγήτριας στο ΕΜΠ και πετάνε κόκκινη μπογιά στη βιβλιοθήκη της. Ποια η διαφορά από τους πυρπολητές βιβλίων; Αλλες ομάδες διαλύουν τις Συγκλήτους και τις συνελεύσεις. Οξύμωρο: Το 1972 οι φοιτητές αγωνίζονταν ενάντια στη χούντα για να γίνονται ελεύθερες συνελεύσεις. Σαράντα χρόνια μετά, τα παιδιά εκείνων των φοιτητών αγωνίζονται για να διαλύουν τις συνελεύσεις.
Αλλοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, κρατούν όμηρο έναν αντιπρύτανη, διότι «τόλμησε» να αλλάξει τον κανονισμό για τις εστίες, ώστε να φιλοξενούνται σ' αυτές φοιτητές με πραγματικές ανάγκες. Εγινε δε το εξής εντυπωσιακό και συνάμα φρικιαστικό. Φοιτητής φώναξε στον καθηγητή: «Οταν είπα στον πατέρα μου ότι δεν θέλεις να μιλήσουμε για την αλλαγή του κανονισμού, μου απάντησε: Κόψ' του τα πόδια». Ο πατέρας του φοιτητή δηλαδή θεωρεί ότι το πανεπιστήμιο είναι τσιφλίκι του, στέλνει το παιδί του σε ρόλο... επιστάτη.
Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι φοιτητικές εστίες είναι γεμάτες με φοιτητές που δεν δικαιούνται της παροχής αυτής, την ώρα που άλλοι από φτωχές οικογένειες ικετεύουν για ένα κρεβάτι.
Τι να πει κανείς για τις λίστες προγραφών «αντιφρονούντων» καθηγητών που συντάσσουν ακραίες φοιτητικές παρατάξεις και τις προκηρύξεις για «καταζητούμενους» πανεπιστημιακούς. Συμπτώματα μιας άλλης, ταραγμένης εποχής, με τους παρακρατικούς να διοικούν τους ναούς της γνώσης.
Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε και τη συντεχνία μιας μεγάλης μερίδας πανεπιστημιακών που εμπόδισαν με κάθε τρόπο τις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, που χρησιμοποιούν τους φοιτητές και τους υπαλλήλους για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και που αντί να προάγουν τη γνώση, συμπαρατάσσονται με τις πιο σκοταδιστικές νοοτροπίες και πρακτικές.
Η κατάληξη είναι προδιαγεγραμμένη αν έγκαιρα δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Την... είπε ο Τζον Κένεντι. «Αυτοί που καθιστούν την ειρηνική αλλαγή αδύνατη, θα κάνουν τη βίαιη ανατροπή αναπόφευκτη». 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: