Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Και θεά του διαλόγου η Αθηνά;

Η Σύνοδος Πρυτάνεων επιμένει να... εκτίθεται! Τι ζήτησαν οι πρυτάνεις να γίνει ώστε να αποφασιστούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων - το σχέδιο «Αθηνά» όπως το ονομάζει το υπουργείο Παιδείας; Διάλογο 15 μηνών...

Συγκεκριμένα, ο υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε από τα ΑΕΙ να καταθέσουν έως τις 30 Νοεμβρίου τις προτάσεις τους για το σχέδιο «Αθηνά». Τα ΑΕΙ αγρόν ηγόρασαν! «Το σχέδιο “Αθηνά” θα πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια που θα τα προσδιορίσουν τα ίδια τα ΑΕΙ και η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Τα αναπτυξιακά κριτήρια θα πρέπει να προσδιοριστούν από τα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους και τα εθνικά κριτήρια από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας» τόνισε η Σύνοδος Πρυτάνεων, μία ημέρα μετά τη λήξη του χρονικού περιθωρίου.
Μάλιστα, τρίζοντας τα δόντια στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η σύνοδος είπε ότι «το υπουργείο δεν μπορεί εδώ και τώρα να προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων. Αντιθέτως, οφείλει να δεσμευθεί στα παραπάνω επίπεδα σχεδιασμού, τηρώντας όπως αρμόζει τις θεσμικές διαδικασίες, και να μην κάνει κατάχρηση των εξουσιών που του δίνει σχετικά ο ν. 4076/2012». Εάν τηρηθεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός, οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν όχι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014 αλλά από το μεθεπόμενο 2014 - 2015.
Να τα πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά: Οδεύουμε προς τα μέσα Δεκεμβρίου και έως τις 20 Μαΐου, όταν θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν για τις σχολές στις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση. Αρα, εάν εξαιρέσουμε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι πρυτάνεις θεωρούν ότι τέσσερις μήνες δεν φτάνουν για να αποφασιστούν οι αλλαγές! Εύκολες δικαιολογίες...
Για του λόγου το ασφαλές να θυμήσουμε ότι επιστολή ανάλογου περιεχομένου με αυτήν του κ. Αρβανιτόπουλου είχε στείλει και η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου την 1η Νοεμβρίου 2011. Συγκεκριμένα, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των ιδρυμάτων καλούσε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να «εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών» όπως ανέφεραν οι σχετικές επιστολές που τους έστειλε.
Η απλή παράθεση των γεγονότων εκθέτει τους πρυτάνεις, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι ακόμη και εάν μετατεθούν οι αποφάσεις για το 2014 - 2015 πάλι κάτι θα βρουν να πουν για να μην κάνουν τη «βρώμικη δουλειά». Μόνο που, δυστυχώς, οι βαρύγδουπες εκφράσεις έχουν πλέον εξαντληθεί και το πράγμα εκφυλίζεται σε φαρσοκωμωδία, με κακούς ηθοποιούς σε κενές αίθουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: