Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Σίριαλ χωρίς τέλος στο ΑΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» του ΑΠΘ, του οποίου η λειτουργία έχει παραλύσει, ενώ σπαράσσεται και από εσωτερικές συγκρούσεις. Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας είναι εγκλωβισμένο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εργαζομένων στις εργολαβίες και των πρυτανικών αρχών.

Αλυτο παραμένει το πρόβλημα της καθαριότητας και της συσσώρευσης σκουπιδιών, τα οποία πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα, καθώς η πρωτοβουλία εθελοντικού καθαρισμού την προηγούμενη εβδομάδα δεν άλλαξε κατά πολύ το τοπίο, εκτός από συγκεκριμένα σημεία της πανεπιστημιούπολης. Καθηγητές ανέφεραν πως η εθελοντική πρωτοβουλία είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και έδειξε ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θέλουν το ακαδημαϊκό ίδρυμα ανοιχτό και λειτουργικό, ωστόσο μία τέτοια κίνηση δε λύνει μόνιμα ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, όπως η υγιεινή των κοινόχρηστων χώρων. Στο μεταξύ, η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για περισσότερες από 70 ημέρες έχει παραλύσει τη λειτουργία του ΑΠΘ και έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τους διοικούντες.
Χτες εργαζόμενοι στις εργολαβίες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και πραγματοποίησαν πορεία προς το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους 11 συλληφθέντες. Το κτίριο διοίκησης της Πρυτανείας δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ούτε χτες, με τους υπαλλήλους να ρίχνουν ευθύνες στην Πρυτανεία πως κατέβασε τα στόρια και το κλείδωσε και τις πρυτανικές αρχές να κάνουν λόγο για αποκλεισμό.
«Υπάρχει κενό διοίκησης αυτήν τη στιγμή στο ΑΠΘ», δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Ορέστης Καλογήρου, τονίζοντας πως «η Πρυτανεία είναι σαν να μην υπάρχει». Ο ίδιος υποστήριξε πως χρειάζεται σχέδιο και πρόταση της διοίκησης για να λειτουργήσει άμεσα το κτίριο διοίκησης. «Θεωρώ πως μοναδική λύση είναι να παραιτηθούν οι πρυτανικές αρχές, διότι σπαράσσονται από εσωτερικές αντιθέσεις και είναι δέσμιοι σε κομματικές δουλείες», τόνισε ο κ. Καλογήρου.
 ΕΣΔΕΠ

Σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ, με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην πανεπιστημιούπολη και τις συλλήψεις των 11 εργολαβικών υπαλλήλων, κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, «τους διοικούντες του ΑΠΘ (κοσμήτορες, προέδρους, κ.λπ.) με πρωτοστατούντες την "Πρυτανεία", που κάλεσαν τις δυνάμεις καταστολής για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια (πρυτανεία Σδράκα) για να "θεραπεύσουν", όπως αυταπατώνται, τις "χαίνουσες πληγές" των εργολαβιών και της μετάλλαξης του πανεπιστημίου σε επιχείρηση».
Ωστόσο, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από ορισμένα μέλη του δ.σ. του ΕΣΔΕΠ, που την είδαν αναρτημένη. «Την παρουσίασαν ως ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική διαδικασία συζήτησης στο δ.σ.», επισήμανε ο κ. Λιτσαρδάκης, μέλος του δ.σ. του ΕΣΔΕΠ, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής.
 «Εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα»
 Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες το ΑΠΘ είναι όμηρος ενός αδιάλλακτου σωματείου εργολαβικών εργαζομένων, το οποίο διεκδικεί αιτήματα από το πανεπιστήμιο που αυτό, εκ των πραγμάτων και λόγω του θεσμικού του ρόλου, αδυνατεί να ικανοποιήσει, όπως δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε: «Οι καταληψίες, υποκινούμενοι και υποστηριζόμενοι από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, όπως συνδικαλιστικές παρατάξεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα, απολαμβάνουν μια ανεξήγητη ασυλία, που φτάνει μέχρι του σημείου ένοχοι για αξιόποινες πράξεις να περιφέρονται στα ΜΜΕ κατηγορώντας τα συλλογικά όργανα διοίκησης ενός δημόσιου ιδρύματος, τις πρυτανικές αρχές, τους κοσμήτορες και τους προέδρους των σχολών και των τμημάτων, επειδή ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας για άρση του αδιεξόδου. Η ασυλία την οποία απολαμβάνουν τους επιτρέπει να φτάνουν μέχρι του σημείου, εξωπανεπιστημιακοί αυτοί, να ζητούν παραιτήσεις εκλεγμένων οργάνων αυτοδιοίκησης του ΑΠΘ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: