Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Κολωνία: 80 χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τους ναζί

Ο Δήμος της Κολωνίας σε συνεργασία με το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικοσοσιαλισμού, τα συνδικάτα, τις εκκλησίες και τα τοπικά ΜΜΕ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο πώς έγινε η
Κολωνία «φαιά» (φαιός=σταχτής, καφετής, σκούρος / από το χρώμα της στολής των ναζί).

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Πέμπτη, 24.01., στις 19:00 η ώρα, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικοσοσιαλισμού, Appelhofplatz 23-25, EL-DE-HAUS, με το ντοκιμαντέρ του γνωστού Κολωνέζου δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή Χέρμαν Ράιντορφ «Η Κολωνία στο Τρίτο Ράιχ». Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με σκηνές από το Έρενφελντ το 1930 και τεκμηριώνει την άνοδο του ναζιστικού κόμματος (Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος / NSDAP) στην Κολωνία. Πώς άρχισαν οι διωγμοί δημοκρατικών πολιτών, η τρομοκρατία και η διάλυση όλων των οργανώσεων.
Την Κυριακή, 27.01., την Ημέρα του Ολοκαυτώματος, στις 16:00 η ώρα, στην AntoniterCityKirche, στη Schildergasse, ο Δήμος της Κολωνίας τιμά τους Κολωνέζους, που υπήρξαν τα πρώτα θύματα των ναζί, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD), του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) και του Ελεύθερου Γερμανικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (FGB) συνελήφθησαν αμέσως μετά την 30ή Ιανουαρίου του 1933. Μοιραία ημέρα για την Κολωνία ήταν η ημέρα μετά την πυρπόληση του Ράιχσταγκ, όπου χιλιάδες αθώοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Καθοριστικό ρόλο στους διωγμούς έπαιξε τότε το περίφημο «Φαιό Σπίτι» (Braunes Haus), στη Mozartstraße 28, κέντρο τρομοκρατίας και βασανιστηρίων. Μετά την τελετή μνήμης στην εκκλησία οι συμμετέχοντες θα κάνουν πορεία μέχρι το πρώην κέντρο των ναζί.
Την Τετάρτη, 30.01., στις 19:00 η ώρα, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικοσοσιαλισμού, Appelhofplatz 23-25, EL-DE-HAUS, θα γίνει διάλεξη με θέμα «Η Κολωνία και η 30ή Ιανουαρίου του 1933», από τον δρ. Βέρνερ Γιουνγκ, επικεφαλής του κέντρου. Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τους διωγμούς εμπλουτίζουν τη διάλεξη και δίνουν μια εικόνα για την αντίσταση, αλλά και την συνεργασία πολλών Κολωνέζων με το ναζιστικό κόμμα.
Τέλος την Πέμπτη, 11.04., στις 19:00 η ώρα, και πάλι στο Κέντρο Τεκμηρίωσης, ο Μίχαελ Λανγκ παρουσιάζει τη διαπλοκή ΜΜΕ, τότε του ραδιοφώνου και του κινηματογράφου (τα περίφημα επίκαιρα), και ναζιστικού καθεστώτος στο παράδειγμα της Κολωνίας.
Όλες οι εκδηλώσεις, εκτός από εκείνη την Ημέρα του Ολοκαυτώματος στην εκκλησία AntoniterCityKirche, στη Schildergasse, έχουν εισιτήριο 4,50 Ευρώ.    
Πηγή: www.stadt-koeln.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: