Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη-ΑΠΘ: Πιάνει δουλειά ο Ρίτσαρντ Χάντερ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ στο agelioforos.gr
Τον πρώτο γύρο επαφών με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, καθώς και με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης θα έχει από τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ιδρύματος, ο Ρίτσαρντ Χάντερ.

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ φτάνει στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο. Η έγκριση προτάσεων για το σχέδιο «Αθηνά», που αφορά την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, και του προϋπολογισμού του ΑΠΘ για το 2013 βρίσκονται «ψηλά» στη λίστα των προτεραιοτήτων του Συμβουλίου του ιδρύματος μόλις εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη διορισμού του από τον υπουργό Παιδείας. Ηδη, μετά την εκλογή του, το Συμβούλιο συνεδριάζει ατύπως μία φορά κάθε εβδομάδα, με τη συμμετοχή και των εξωτερικών μελών - μέσω του συστήματος της τηλεδιάσκεψης -, ώστε να ενημερώνεται και να προετοιμάζεται εν όψει της ανάληψης των αρμοδιοτήτων του.
Επείγοντα θέματα
Ο κ. Χάντερ μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη θα έχει συναντήσεις από τη Δευτέρα με τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, τους αντιπρυτάνεις και τους επικεφαλής των διευθύνσεων του ΑΠΘ (Οικονομικών, Τεχνικών, Διοικητικών Υπηρεσιών κ.λπ.), οι οποίοι θα ενημερώσουν τα μέλη του Συμβουλίου για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του πανεπιστημίου.
Στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου τη Δευτέρα θα χρησιμοποιηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεδιάσκεψης για τη συμμετοχή των υπόλοιπων εξωτερικών μελών του οργάνου, τα οποία αναμένεται να αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης.
Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, ο Ρίτσαρντ Χάντερ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Συγκλήτου. Αναφερόμενος στις άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου, ο κ. Ταρλατζής τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος και ορισμένα θέματα είναι επείγοντα.
Εξωστρέφεια του πανεπιστημίου
«Προετοιμαζόμαστε ώστε μόλις εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη να αναλάβουμε καθήκοντα. Την Τρίτη θα συνεχιστούν οι επαφές με κοσμήτορες και άλλους φορείς του πανεπιστημίου και θα συνεδριάσει και πάλι το Συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Ταρλατζής πιθανολογώντας πως την ίδια μέρα θα προγραμματιστούν συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και παράγοντες της πόλης. Οι επαφές αυτές, σύμφωνα με τον κ. Ταρλατζή, εντάσσονται στην προωθούμενη πολιτική της εξωστρέφειας του ΑΠΘ και του διαλόγου του πανεπιστημίου με την κοινωνία.
Μόλις «επισημοποιηθεί» ο διορισμός του Συμβουλίου εκτιμάται ότι θα μπουν στο... μικροσκόπιο επείγοντα ζητήματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως το σχέδιο «Αθηνά», που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη και τις συγχωνεύσεις τμημάτων. Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η έγκριση προτάσεων για το σχέδιο «Αθηνά», του προϋπολογισμού του ΑΠΘ για το 2013 (με τον οποίο συνδέονται και οι εργολαβίες), του Εσωτερικού Κανονισμού και του Οργανισμού του Αριστοτελείου, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, όπως είχε τονίσει ο κ. Χάντερ σε συνέντευξή του στον «Α» τον περασμένο Νοέμβρη, είναι «να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο διοίκησης για το πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των νέων νόμων, που θα χαίρει της εμπιστοσύνης της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της, δηλαδή των φοιτητών, του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού». Ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο θα μπορέσει να εφαρμόσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο και να διαχειριστεί την οικονομική κρίση με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαφυλαχθεί η διεθνής φήμη του ΑΠΘ για την αριστεία στη διδασκαλία και στην έρευνα.
Ο κ. Ταρλατζής τόνισε πως υπάρχουν διάφορες σκέψεις για στοχευμένες δράσεις, ώστε να συγκεντρωθούν πόροι. Ανάμεσα στις προτάσεις που ενδεχομένως θα εξεταστούν συγκαταλέγονται η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη βιομηχανία, η αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου και η ανάπτυξη μεταπτυχιακών στην αγγλική γλώσσα, που θα προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων και θα αποσκοπούν στην προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών και στο «άνοιγμα» του πανεπιστημίου στις γειτονικές χώρες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να μελετηθεί στο μέλλον και το ενδεχόμενο συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια με απώτερη επιδίωξη την ίδρυση παραρτημάτων του ΑΠΘ εκτός συνόρων (π.χ. στην Κίνα ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: