Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Κάποιοι ξεχνούν να... ιαθούν

 Του Απόστολου Λακασά
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν σε κάθε βήμα τους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Πόσω μάλλον τις χειμωνιάτικες ημέρες που η βροχή, το χιόνι και ο πάγος κάνουν δύσκολο το
περπάτημα. Και αυτό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσουν κάποιο πόδι και να απολυθούν! Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, το προβλέπει η εγκύκλιος 155734/Δ1 της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπ. Παιδείας στην οποία καθορίζεται το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης.
«Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εφόσον δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σπουδαίου λόγου (ασθένεια, κύηση) δικαιούνται άδεια, όχι μεγαλύτερης διάρκειας του μισού μήνα συνολικά. Μετά τη συμπλήρωση μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου» λέει η εγκύκλιος. Επίσης, προβλέπεται ότι οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας «σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα και του αριθμ. 1470/22/08/2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Νομικού Συμβούλου του υπ. Παιδείας, περί αδειών εκπαιδευτικών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».
Μάλιστα, είναι στην κρίση των διευθυντών Εκπαίδευσης η απόφαση περί τυχόν απόλυσης λόγω σπουδαίου, η οποία πρέπει να είναι επαρκώς δικαιολογημένη καθώς ελέγχεται δικαστικά. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζουν ότι η ρύθμιση πάντα ίσχυε. Το ίδιο επιβεβαιώνουν στελέχη της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Αλλωστε, στην εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «τα παρελθόντα σχολικά έτη, ελλείψει ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης σε συνδυασμό με την επιεική στάση της Διοίκησης επί του θέματος, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης αναρρωτικής άδειας από πλευράς των εκπαιδευτικών». Ετσι, και κενά εκπαιδευτικών προέκυπταν στα σχολεία και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, παρότι έπαιρναν καταχρηστικά άδεια, μπορούσαν να συγκεντρώσουν μόρια πλασματικής προϋπηρεσίας, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως πραγματική για μελλοντική πρόσληψη (σε θέση αναπληρωτή) ή διορισμό (σε θέση μονίμου). Ομως, η εγκύκλιος 155734/Δ1 ομολογεί και κάτι άλλο: «Η απόφαση αυτή οφείλεται στην αδήριτη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας».
Η εγκύκλιος προκάλεσε διαμαρτυρίες-κορώνες περί «απόλυσης αρρώστων εκπαιδευτικών λόγω Μνημονίου», οι οποίες είναι υπερβολικές καθώς η απόλυση δεν είναι υποχρεωτικό βήμα και η έκβαση κάθε ανάλογης περίπτωσης κρίνεται. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όσοι διαμαρτύρονται ξέχασαν να εγκαλέσουν το κράτος, καθώς το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται ευθέως ότι δεν μπορούσε να διοικήσει το προσωπικό, επιτρέποντας σε κάποιους να λουφάρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: