Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Πανεπιστημιακή αστυνομία στο ΑΠΘΤου Αποστολου Λακασα  στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πανεπιστημιακή αστυνομία, ενεργοποίηση πειθαρχικών συμβουλίων, αδειοδότηση για εκδηλώσεις εφόσον τηρούνται αυστηροί όροι, προβλέπει το «σχέδιο στρατηγικής φύλαξης» που προωθείται στο Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης. Ευρύτερα, το κλίμα αλλάζει στα ΑΕΙ, με τους πανεπιστημιακούς να δείχνουν αποφασισμένοι να ενισχύσουν τη φύλαξη των ιδρυμάτων
ανατρέποντας την εικόνα... ξέφραγου αμπελιού.
Ειδικότερα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το Συμβούλιο του ΑΠΘ θα κινηθεί για την οργάνωση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για πρόταση που έχει διατυπωθεί και κατά το παρελθόν, όμως πλέον κρίνεται ώριμη η υλοποίησή της καθώς όλοι διαπιστώνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκτελούν χρέη φύλακα-θυρωρού στους χώρους του ιδρύματος δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά υψηλού κινδύνου (π.χ. επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας ή φασαρίες). Ετσι, το Συμβούλιο θα απευθυνθεί σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για την αστυνόμευση του ΑΕΙ.
Οδηγός για εκδηλώσεις Την ίδια στιγμή, θα καταρτισθεί οδηγός δεοντολογικής χρήσης των χώρων του ιδρύματος. Πλέον θα καθορισθεί ο αρμόδιος για τη χορήγηση άδειας για κάθε εκδήλωση μέσα στο ΑΠΘ, ενώ θα ορίζεται και από την πλευρά των διοργανωτών υπεύθυνος της εκδήλωσης, ο οποίος θα είναι υπόλογος για την αποκατάσταση του χώρου. Ο ουσιαστικός λόγος της απόφασης είναι ότι ώς τώρα σε πολλές περιπτώσεις δόθηκε άδεια για τέλεση εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ο χώρος της εκδήλωσης ήταν... γης Mαδιάμ. Ποιος αναλάμβανε την αποκατάσταση; Το ίδιο το ίδρυμα, αφού δεν υπήρχε ουδείς υπεύθυνος της εκδήλωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένας εκ των λόγων που έως τώρα οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονταν σε αμφιθέατρα της Πολυτεχνικής Σχολής ήταν ότι το Ταμείο της σχολής ήταν πλούσιο (π.χ. λόγω των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ) και άρα υπήρχε ταμειακό απόθεμα για τα... σπασμένα.
Απειλές για καταστροφές Ενδεικτικό της ανάγκης οριοθέτησης του πλαισίου των εκδηλώσεων είναι πρόσφατα γεγονότα στην Πολυτεχνική Σχολή. Το Κοσμητορικό Συμβούλιο της Σχολής αποφάσισε ομόφωνα να μη χορηγεί εφεξής τα αμφιθέατρά της για εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε σχετικό αίτημα προς τον κοσμήτορα, ο οποίος αρνήθηκε. Το ίδιο απόγευμα 100 άτομα βρίσκονταν έξω από τη σχολή, απειλώντας ότι θα προχωρήσουν σε καταστροφές. Τελικά η εκδήλωση έγινε σε μικρότερο χώρο και όχι όπου ήθελαν οι 100.
Τέλος, τα μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ είναι αποφασισμένα να ενεργοποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο, καθώς έως τώρα ουδείς τιμωρούνταν σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: