Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Ποτάμι διαδηλωτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για το σχέδιο «Αθηνά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ στο agelioforosa.gr: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
«Το ΤΕΙ ανήκει στη Θεσσαλονίκη» βροντοφώναξαν σήμερα χιλιάδες σπουδαστές, καθηγητές και υπάλληλοι του Αλεξάνδρειου ΤΕΙΘ σε μία εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό
πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» και στη «διάλυση του ΑΤΕΙΘ», καθώς δέκα Τμήματα προτείνεται να μεταφερθούν στις Σέρρες και στη Φλώρινα.
«Ζητάμε από το δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξει τον αγώνα μας. Ουσιαστικά, μέσω του δήμου, ζητάμε τη συμπαράσταση της πόλης», ανέφερε στο «ageliforos.gr» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙΘ, Δημοσθένης Σταμάτης, ο οποίος μίλησε και για την αγωνία χιλιάδων γονέων και υποψηφίων μια ...ανάσα πριν από τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Με το σχέδιο «Αθηνά» ανατρέπονται όλα τα δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Σταμάτης υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην αλλάξει το μηχανογραφικό δελτίο την τελευταία στιγμή.
Πάνω από 5.000 σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικοί σχημάτισαν ένα «ποτάμι» στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και λίγο μετά τις 2 μ.μ. έφτασαν μπροστά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Δεν πάμε πουθενά». Στα πανό των διαδηλωτών αναγράφονταν: «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί. Κάτω τα χέρια από τη Λογιστική», «Όχι στην εξόντωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης», «Η ΣΤΕΓ θα μείνει στη Θεσσαλονίκη», «Κάτω τα χέρια από το ΑΤΕΙΘ» και «Τμήμα Ηλεκτρονικής: 70 χρόνια προσφοράς στη Θεσσαλονίκη».
«Αναστατώνονται χιλιάδες οικογένειες»
Το σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει τη μεταφορά οκτώ τμημάτων στις Σέρρες και δύο στη Φλώρινα, έχει πυροδοτήσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην κοινότητα του ΑΤΕΙΘ, καθώς υπολογίζεται ότι 12.000 σπουδαστές και 170 διδάσκοντες και διοικητικοί θα αναγκαστούν να μετακομίσουν. «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή αναστατώνονται χιλιάδες οικογένειες. Το πιο τραγικό είναι πως κάποιοι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα πάρουν πτυχίο, στο οποίο θα αναγράφονται άλλο επιστημονικό αντικείμενο και άλλο ίδρυμα. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα», τόνισε ο γραμματέας του ΕΣΕΠ ΤΕΙ, Γιώργος Παλάτος.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και γονείς που διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη αλλαγή του τόπου σπουδών των παιδιών τους. «Είμαι συνταξιούχος και έχω δύο παιδιά που σπουδάζουν. Το ένα βρίσκεται στην Κρήτη και το άλλο εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ. Με τα χαράτσια και τους φόρους δεν τα βγάζουμε πέρα. Δεν μπορούμε να στείλουμε το παιδί στις Σέρρες», ανέφερε ο Χρήστος Μπακάλης, πατέρας σπουδαστή.
Παρόντες και σπουδαστές από τις Σέρρες
Στην σημερινή πορεία έλαβαν μέρος και δεκάδες σπουδαστές από τα ΤΕΙ Σερρών και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι διαφωνούν με τις αλλαγές που επιφέρουν οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας. «Δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ φοιτητών του ΤΕΙ Σερρών και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εμείς ζητάμε να παραμείνουμε εκεί που είμαστε», είπε ο σπουδαστής του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Σερρών, Βασίλης Γιαννόπουλος. «Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Γεωπληροφορικής των Σερρών είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Μας συγχωνεύουν με το Τμήμα Δομικών Έργων, αλλά ελάχιστα μαθήματα είναι αντίστοιχα», υποστήριξε ο σπουδαστής, Στάθης Χατζηδαμιανός.
Η Μαρία Μαστοράκη σπουδάζει στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Καστοριάς (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), το οποίο συγχωνεύεται με άλλα τμήματα και μετονομάζεται σε «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων». «Το νέο Τμήμα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που διδασκόμαστε τώρα. Εγώ παίρνω πτυχίο σε λίγο καιρό και με ενδιαφέρουν τα επαγγελματικά μου δικαιώματα, διότι κατά πάσα πιθανότητα, θα καταργηθούν», επισήμανε η Μ. Μαστοράκη.
Ανοίγουν οι γραμματείες
Το ΑΤΕΙΘ τελεί υπό κατάληψη από τους διοικητικούς υπαλλήλους από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, ενώ και η διοίκηση έχει λάβει απόφαση για αναστολή λειτουργίας επ΄ αόριστον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των διοικητικών, Νικόλαο Τσίτση, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη θα ανοίξουν οι γραμματείες για την εξυπηρέτηση φοιτητών που θέλουν πιστοποιητικά.
Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη συγκαλείται σύσκεψη στο ΤΕΙ, στη Σίνδο, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, διοικητικών, φοιτητών και ειδικού τεχνικού προσωπικού για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: