Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Αρβανιτόπουλος: Το σχέδιο «Αθηνά» διορθώνει παθογένειες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρυτάνεις: Βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός 
Το σχέδιο «Αθηνά» προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων στο επίκεντρο της οποίας δεν είναι το σχέδιο του Υπ. Παιδείας αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα νέα Συμβούλια στα Πανεπιστήμια.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος στη συνέντευξή του, υπογραμμίζει πως ο διάλογος είναι ουσιαστικός για το σχέδιο «Αθηνά» και πως «όπου υπάρχει η αναγκαία και πλήρης τεκμηρίωση, στη βάση των αρχών του σχεδίου και όχι στη βάση εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, οι προτάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές». Σημειώνει δε, πως δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου και αναφέρει πως «οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω κρίσης, ενώ επισημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτε στο σύστημα εισαγωγής φέτος και πως ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν θα αλλάξει μέχρι το 2016 και εκτιμά πως οι βάσεις θα ανέβουν λόγω του σχεδίου και πως η μείωση που θα προκύψει στον αριθμό των εισακτέων δεν θα ξεπερνά το 4%.

Πρυτάνεις: Βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός

Στην έκτακτη σύνοδό τους οι πρυτάνεις συζήτησαν το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα νέα Συμβούλια στα Πανεπιστήμια.
Με ομόφωνο ψήφισμα, εκτιμούν ότι η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί λόγω των ήδη διαπιστωμένων θεσμικών ζητημάτων, που ανέκυψαν, από την εφαρμογή των νόμων για την ανώτατη εκπαίδευση και τα οποία πλήττουν την αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων και την διασφάλιση των όρων της εύρυθμης λειτουργίας τους. Οι Πρυτάνεις επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι από την εφαρμογή του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει προκύψει επικάλυψη αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του εκάστοτε Ιδρύματος.

Όσον αφορά στο σχέδιο «Αθηνά», κάνουν λόγο για βεβιασμένο και ατεκμηρίωτο σχεδιασμό, που δημιουργεί ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων του, κατά τα άλλα, αναγκαίου εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων με συνέπειες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας. Οι Πρυτάνεις τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων.

Ειδικά για το σχέδιο ‘Αδαμάντιος Κοραής» επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής που μίλησε στη σύνοδο, επανέλαβε ότι όσον αφορά στο σχέδιο Αθηνά, η διαβούλευση δεν έχει ακόμα τελειώσει και πρόσθεσε ότι το υπουργείο ακούει όλες τις απόψεις και τις προτάσεις ώστε να καταλήξει στο οριστικό σχέδιο στις αρχές


 metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: