Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Σε θέση μάχης η κοινότητα του Α-ΤΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Θέση μάχης απέναντι στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» παίρνουν φοιτητές, καθηγητές και η διοίκηση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις και
καταργήσεις τμημάτων. Πάνω από 2.000 φοιτητές συμμετείχαν στην σημερινή συνέλευση, όπου σε κλίμα έντασης αποφάσισαν να στηρίξουν την απόφαση της διοίκησης για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος επ΄αόριστον και να βγουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για την προωθούμενη διάλυση του ΤΕΙ.
Επί ποδός ...πολέμου βρίσκεται η κοινότητα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς το 60% των τμημάτων συγχωνεύονται ή καταργούνται. «Περίπου 8.500 φοιτητές θα μετακινηθούν στη Φλώρινα και στις Σέρρες, ενώ έχουμε και περίπτωση καθηγητών και φοιτητών που μετακινούνται από τα Μουδανιά στο Μεσολόγγι. Δέχομαι e-mail από γονείς σπουδαστών, οι οποίοι λένε ότι αδυνατούν να τα στείλουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη. Σπουδαστές έρχονται και κλαίνε στο γραφείο μου και λένε ότι θα διακόψουν τις σπουδές τους», δήλωσε στο «agelioforos.gr» ο αντιπρόεδρος του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης τονίζοντας πως το ίδρυμα διαθέτει αγρόκτημα 1.000 στρεμμάτων, το οποίο θα κλείσει.
«Πρόκειται για τη διάλυση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα το Τμήμα Ηλεκτρονικής μεταφέρεται στις Σέρρες, όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει επενδύσεις 25. εκατ. ευρώ. Το Τμήμα έχει μία ιστορία 40 χρόνων από την εποχή του "Ευκλείδη"», τόνισε ο κ. Βαρσαμίδης, ο οποίος έχει ενημερώσει τους βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης. Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος επ' αόριστον ελήφθη για λόγους πρόνοιας, όπως εξήγησε ο ίδιος, «διότι θέλουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις».
Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστούν στοιχεία από τη διοίκηση του ΑΤΕΙ για «το σχέδιο διάλυσης του ιδρύματος, το οποίο εξυπηρετεί ιδιοτελείς και όχι ακαδημαϊκούς στόχους», σύμφωνα με τον κ. Βαρσαμίδη.
Ενταση στη συνέλευση των φοιτητών
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνέλευση των φοιτητών του ΑΤΕΙ, όπου υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της ΔΑΠ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη μορφή των κινητοποιήσεων, αλλά και για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα φοιτητικά όργανα. Η συνέλευση αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση της διοίκησης για την αναστολή λειτουργίας επ΄αόριστον και να διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. «Σοκαριστήκαμε όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο "Αθηνά", διότι ενώ περιμέναμε τα επαρχιακά τμήματα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη διαλύουν το μεγαλύτερο ΤΕΙ . Από τα 20 τμήματα μένουν 10. Η αντίδρασή μας θα είναι σφοδρή σε κάθε επίπεδο αυτές τις 45 μέρες της διαβούλευσης. Μιλάμε για δράμα διότι τα παιδιά θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους», επισήμανε ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Χρυσόστομος Τσατσούλης. Ηδη, από την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ιδρύματος έχει λάβει απόφαση για κατάληψη από σήμερα, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει και ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού για να καθορίσει τη στάση του. Στο μεταξύ, ένα αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες σήμερα το πρωί στην είσοδο του ΤΕΙ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: