Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

«Λουκέτο» διαρκείας στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Την αναστολή λειτουργίας του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα και επ΄αόριστον αποφάσισε η διοίκηση του ιδρύματος, ενώ και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού άναψε «πράσινο φως» για κατάληψη από τη Δευτέρα, στις 7 π.μ., υποστηρίζοντας
πως με το σχέδιο «Αθηνά» προωθείται η διάλυση του Α-ΤΕΙΘ.
Την έντονη αντίθεσή της στην προωθούμενη συγχώνευση και κατάργηση του 60% των τμημάτων του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εξέφρασε η διοίκηση του ιδρύματος. «To TEI Θεσσαλονίκης δέχεται έναν ακρωτηριασμό, ο οποίος δεν στηρίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε στο «agelioforos.gr» ο αντιπρόεδρος του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης τονίζοντας πως το 60% των τμημάτων συγχωνεύονται και μετακινούνται είτε στις Σέρρες είτε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Δεν είναι τυχαία ή αθώα η αντιμετώπιση που έχει το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε σχέση με άλλα ιδρύματα με ολιγάριθμα τμήματα, τα οποία παραμένουν αυτοτελή. Θεωρούμε ότι υπάρχει μία σκοπιμότητα υπονόμευσης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο κ. Βαρσαμίδης, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Περιμένουμε την αντίδραση των παραγωγικών φορέων της πόλης και των βουλευτών της Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτήν την απαξίωση που δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή, αλλά πλήττει τον παραγωγικό ιστό της πόλης», υποστήριξε ο ίδιος. Πρόσθεσε, δε, πως στο πλαίσιο της συγχώνευσης με το ΤΕΙ Σερρών δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η έδρα του σχεδιαζόμενου ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες.
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη από τη Δευτέρα (στις 7 π.μ.) και επ' αόριστον τονίζοντας πως οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας έχουν σαφή πρόθεση τη διάλυση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις εντός του ιδρύματος. Πριν από λίγη ώρα αποφασίστηκε από το Συμβούλιο η αναστολή λειτουργίας του ΑΤΕΙ από τη Δευτέρα και επ΄ αόριστον.
«Μας εμπαίζει»
Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ-Θ εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη στάση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο συστηματικά την αγνοεί και την εμπαίζει κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, καταγγέλλει την σπουδή με την οποία το υπουργείο «προχωρά σε τόσο πρόχειρες λύσεις που οδηγούν στην πλήρη συρρίκνωση, στην απαξίωση και, εντέλει στην πλήρη διακοπή της λειτουργίας του Ιδρύματος πλήττοντας ακόμη και την ιστορική συνέχεια της Μακεδονίας με τη διαγραφή της ονομασίας του ως “Αλεξάνδρειο ΤΕΙ” από τον ακαδημαϊκό χάρτη».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ΑΤΕΙ-Θ είναι το τέταρτο σε μέγεθος εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, σε ότι αφορά στον αριθμό των φοιτητών του και των καθηγητών του, και ένα από τα πλέον ενεργά όσον αφορά τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών.
«Στην ουσία απομακρύνονται από αυτό ολόκληρες σχολές, όπως η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται το μεγαλύτερο τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα με ιστορική παράδοση, συνέχεια και σημαντικότατη συνεισφορά στον παραγωγικό ιστό της χώρας», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προσθέτει: «Έτσι, θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων πολυέξοδες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένος εξοπλισμός, ένα ολόκληρο αγρόκτημα 1.000 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αλλά και τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική θέση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόσο πλησίον μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, όσο και σε απόσταση αναπνοής από τις γεωργικά και κτηνοτροφικά παραγωγικές περιοχές των όμορων νομών της Ημαθίας και τη Πέλλας».
Για αυτούς τους λόγους, οι προτεινόμενες ανακατατάξεις, σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος, κρίνονται απρογραμμάτιστες και γίνονται βάσει ιδιαίτερα αμφίβολων αναπτυξιακών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.
«Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία οποιουδήποτε ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού στην οργάνωση και χωροθέτηση των ιδρυμάτων κατά το σχέδιο «Αθηνά», η οποία ως αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του προσωπικού, των φοιτητών, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Ιδρύματός μας, με συνέπεια την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών. Απομακρύνονται τμήματα τα οποία ήταν από τα πρώτα που αξιολογήθηκαν και με εξαιρετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα να καταβαραθρώνονται οι όποιες προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης. Τέλος, απομακρύνονται τμήματα με εξασφαλισμένη απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει η διοίκηση και καταλήγει: «Θα σταθούμε στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους, που πλήττονται καίρια από αυτήν την άκριτη και παράλογη καταδίκη σε μαρασμό ενός από τα μεγαλύτερα, σπουδαιότερα και ιστορικά ιδρύματα της χώρας».
 Συντάκτης: Λίνα Κοϊνά στο agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: