Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Ανεπαρκές κρίνουν το σχέδιο «Αθηνά» οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Καταγγέλλουν αποδόμηση και υποβάθμιση τίτλων σπουδών από τις πολλαπλές συγχωνεύσεις
Ανεπαρκές κρίνουν το σχέδιο «Αθηνά» οι πρόεδροι των ΤΕΙ

«Ανεπαρκές» κρίνει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ που συνεδρίασε για το θέμα. Τα μέλη της αναφέρουν πως οι προτάσεις του υπουργείου πλήττουν «ευθέως, και ουσιαστικά μονομερώς, την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας».

Όπως αναφέρουν σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ:

- Στις προτεινόμενες μετακινήσεις Τμημάτων, μεγάλος αριθμός φοιτητών των ΤΕΙ δεν θα ολοκληρώσει τις σπουδές του κάτω από την πίεση της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.

- Αποδομούνται προγράμματα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και με υψηλό κόστος.

- Οι πολλαπλές συγχωνεύσεις και η φανερή πλέον υποβάθμιση των τίτλων καταδεικνύουν τη μονομερή κατεύθυνση του σχεδίου «Αθηνά».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν να ολοκληρωθεί ο διάλογος για το θέμα με θεσμικές διαδικασίες, με συμμετοχή της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης) και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και να αποσυνδεθεί η ολοκλήρωση του Σχεδίου «Αθηνά» από τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2013, ώστε να ενσωματωθούν στο εφετινό μηχανογραφικό για τους υποψηφίους μόνο οι αλλαγές που θα γίνουν αποδεκτές από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Εξάλλου είναι αδύνατη η εφαρμογή των μεταβολών που προτείνει το σχέδιο «Αθηνά» μέσα στο διάστημα των ολίγων μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 (προεδρικά διατάγματα, αλλαγές προγραμμάτων, μετακινήσεις εργαστηρίων, φοιτητών, Ε.Π.).
Σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα η Σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ αναφέρει ότι «οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων για το 2013 ευρίσκονται σε κατάφωρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες». «Η δραματική μείωση του σχετικού προϋπολογισμού στο 50% και πλέον δεν είναι αποδεκτή. Η μείωση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες θα δημιουργήσει αδυναμία ακόμη και στην κάλυψη πάγιων λειτουργικών εξόδων» αναφέρεται στο ίδιο ψήφισμα.
Τέλος, και οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζήτησαν αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των προέδρων τους από τα νέα Συμβούλια που εξελέγησαν.

Και οι καθηγητές των ΤΕΙ αντίθετοι
«Οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων επιβάλλονται χωρίς καμία τεκμηρίωση βιωσιμότητας και ενώ αποδυναμώνονται κεντρικά ιδρύματα με τεράστια υλικοτεχνική υποδομή, ενισχύονται ιδρύματα χωρίς καμία υποδομή και χωρίς δυνατότητα υποστήριξης των αναγκών που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες μεταβολές» αναφέρει για το ίδιο θέμα η Ομοσπονδία Συλλόγων Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΕΠ-ΤΕΙ), με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά».
 Παπαματθαίου Μάρνυ 
φωτο: Από συγκέντρωση σπουδαστών των ΤΕΙ ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» στη Θεσσαλονίκη [πηγή: PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ]Δεν υπάρχουν σχόλια: